Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 вересня 2018, 7:52

Що з курсом: стабільність, перепочинок або затишшя перед бурею

Період бюджетних платежів заспокоїв міжбанк. Обсяги пропозиції валюти збільшилися, гривня виявилася в комфортних умовах.

Торги проходили у форматі періодичних ситуативних воєн курсових інтересів великих гравців без різких стрибків котирувань. Нацбанк майже не втручався у ситуацію, так як ринок не вимагав його активної присутності. Але і поповнити золотовалютні резерви (ЗВР) через скупку надлишку долара на ринку у регулятора не вийшло. Основні обсяги пропозиції і попиту поглиналися самим ринком.

Завершення роботи місії МВФ і заяви з цього приводу з боку наших чиновників доки не відбивалися на психологічних настроях учасників торгів, хоча особливо оптимістичними вони не були. З питання щодо виділення нового траншу і подальшої співпраці чиновники фонду обмежуються ввічливими загальними фразами. Поки ж стабілізація на міжбанку дозволила і готівковому ринку попрацювати з низьким спредом у форматі «з обороту» з поступовим зниженням котирувань.

В цілому, за минулий тиждень долар подешевшав з 28,09/28,14 до 28,07/28,095 гривень. Незважаючи на формальну надліквідність у банківській системі (коррахунки банків стабільно перебували вище 52 млрд гривень) — це сильно не відбивалося на курсі. Причина — значна частина цієї гривні знаходиться в 3-7 великих фінустановах, а їх дії на торгах обмежені обсягами клієнтських заявок і нормативами власної валютної позиції. Саме тому тільки невелика частина гривневого навісу на коррахунках банків реально впливала на тренд міжбанку.
Але такий пільговий період для гривні скоро закінчиться. Настає третя декада місяця і скоро ринок отримає значні обсяги додаткової ліквідності у вигляді відшкодувань з ПДВ.

Що вплине на курс цього тижня


1) Виплати відшкодувань ПДВ, наближення кінця місяця і кварталу. Експортери будуть намагатися пересидіти на власній гривні до отримання відшкодувань з ПДВ і не стануть поспішати продавати валюту понад обов'язкових 50% виручки. Зате у імпортерів гривня після сплати податків почне накопичуватися і вони все активніше будуть оплачувати свої зовнішні контракти. Зростання попиту на тлі скорочення пропозиції спрацює проти нацвалюти. У передостанній і останній день місяця ситуативні завдання найбільших клієнтів банків щодо закриття своїх операцій на звітну дату активізують роботу міжбанку. Додасть статистики і поведінка дрібних клієнтів, яким теж треба буде закрити свої зовнішні зобов'язання на 1 жовтня, але загальний тренд формуватимуть заявки на валюту 30-40 найбільших компаній України;

БОНУС ДО СТАВКИ ЗА ДЕПОЗИТАМИ В ДОЛАРАХ МОЖНА ОТРИМАТИ В 4 БАНКАХ: Універсал Банку, ВТБ Банку, Банку Альянс і Конкорд.

2) Невизначеність з рішеннями МВФ щодо перспектив отримання нового траншу і прив'язка до цього рішення кредитів від інших міжнародних організацій. Це додає інтриги щодо подальшої долі гривні до кінця року, але довго таки підвішений стан щодо траншу тривати не зможе. Українській владі і самому МВФ доведеться остаточно визначитися в цьому питанні. Поки ж «загадка траншу МВФ» психологічно працює проти стабільного курсу нацвалюти;

3) Мінімальний розрив готівкового і міжбанківського курсів. Майбутнє засідання ФРС США.
Готівковий ринок продовжує працювати у форматі «з обороту» з досить низьким рівнем спреду. Цього тижня ми бачимо певні курсові загрози великих коливань тільки євровалюти в зв'язку з продовженням валютних ралі пари євро/долар на міжнародних ринках напередодні засідання ФРС щодо відсоткової ставки. Причому як на українському міжбанку, так і в обмінниках. Причина — скачки котирувань євро щодо долара будуть автоматично відображатися і на курсі євро щодо гривні. За готівковим доларом і рублем банки будуть застосовувати тактику минулого періоду і особливих побоювань це у нас поки що не викликає;

4) Рівень ліквідності в банківській системі і дії Нацбанку.

Коррахунки банків можуть істотно вирости за рахунок вливань відшкодувань ПДВ. Це призведе до зростання гривневого навісу та загрозі спекулятивного розгойдування ринку. Ми не виключаємо необхідності періодичного втручання НБУ з інтервенціями з продажу долара в разі ситуативного збільшення попиту на валюту. За нашими розрахунками — можливий обсяг необхідних продажів долара Нацбанком для збереження котирувань протягом тижня на теперішньому рівні може скласти до $60-75 млн.

Прогноз готівкового та безготівкового курсів на тиждень

На готівковому валютному ринку курс буде орієнтуватися на реальний обсяг платоспроможного попиту на валюту і поведінку міжбанку. Причому визначальною в цей період на відміну від минулого тижня буде ситуація на торгах.
Якщо не буде інформаційних сюрпризів від МВФ, а також інших політико-економічних катаклізмів — ми очікуємо збереження котирувань обмінників на рівні минулого тижня. Подальшого просідання готівкового курсу ми не прогнозуємо, так як зміниться розклад попиту і пропозиції на міжбанку. Коридор по долару на 24-28 вересня швидше за все буде в межах 27,90-28,25 гривень. Спред по долару в банках складе 20-30 копійок, в обмінниках фінкомпаній — від 12 до 20 копійок.

На міжбанку. Графік перерахувань клієнтам банків відшкодувань ПДВ, поведінка і ситуативні курсові інтереси великих гравців, а також дії Нацбанку в разі перекосів попиту і пропозиції на міжбанку — сформують тренд на торгах.
Ми прогнозуємо зростання валютних коливань на міжбанку. По долару — за рахунок вищезазначених внутрішніх чинників, а по євро — за рахунок валютних ралі по парі євро/долар на міжнародних ринках в період засідання ФРС і перерахунку котирувань пари євро/гривня в залежності від того, що відбувається на світових фінансових майданчиках.

Коливання по долару можуть вирости до 7-13 копійок в день з переважанням попиту на валюту, а по євро — до 8-16 копійок і вище (особливо в період з 24 до 26 числа). Нацбанк періодично буде змушений продавати валюту на ринку, вважаючи за краще «анонімний» формат через Matching.
«Мінфін» орієнтується на котирування безготівкового долара на цей тиждень в межах коридору 28,05 -28,30 гривень.

За нашими розрахунками, обсяги щоденних операцій на міжбанку в понеділок-четвер складуть $420-450 млн при укладанні до 480-580 угод. Цієї п'ятниці вони особливо не знизяться через фактор закінчення місяця і кварталу — до $400 млн при здійсненні 470-560 угод.

Основними гравцями на міжбанку будуть все ті ж: НБУ, держбанки, Альфа-банк, Банк Кредит Дніпро, ІНГ Банк Україна, Креді Агріколь Банк, ОТП Банк, банк «Південний», ПУМБ, Райффайзен Банк Аваль, Сітібанк, UKRSIBBANK, Укрсоцбанк, ПроКредит банк.

Коментарі - 6

+
+111
Maleficarum
Maleficarum
24 вересня 2018, 8:29
#
Эпопея с дешёвым «показушным» долларом для МВФ- окончилась. Теперь- рост само собой МВФ уехал Вердикт в плане выделения транша очередного по всей видимости может быть неутешительным для Украины. Как и ожидалось НБУ прикупил с МБ в закорма « нное количество доллара ( надеюсь Минфин точную сумму выкупленных средств уточнит и огласит) — но этот «прикуп» уже может остаться последним в плане пополнения ЗВР в этом году. Миркую что оставшаяся неделя до конца месяца для гривны уже тоже не сулит ничего хорошего «Укрепляж» завершён. Теперь- рост цены доллара ( пока не обвальный в ожидании вердикта МВФ) как только МВФ огласит решение о приостановке транша или его очередного переноса по выдаче — ралли пары гривна доллар- обеспечен. » Утешительной новостью есть тот факт- что решение по долгу «януковича» перенесено на более позднюю дату ( Пока неопределённую) Это существенная передышка.
+
0
SergS7
SergS7
25 вересня 2018, 9:48
#
То вже нарешті буде папіісят? Бо ви обіцяєте 3 роки — і нема
+
0
Maleficarum
Maleficarum
24 вересня 2018, 8:38
#
«Коридор по доллару на 24-28 сентября скорее всего будет в пределах 27,90-28,25 гривен» У «Минфина» уровень «спокойствия» и не рост цены доллара- просто великолепен Ничего что на окнах курсы продажи были засвечены. в 28-мь гривен? А «Минфин» прописывает коридор возможных колебаний недельных до 28.25. Если с 28 до 28.25- то для «Минфина» не рост То что тогда есть ростом для него?
+
0
__ EK __
__ EK __
24 вересня 2018, 9:15
#
Это разве что дырки, а не доллары по 28 в продаже)
28 и выше прием)
+
+86
AleksandrBank
AleksandrBank
24 вересня 2018, 9:41
#
Никакой эпопеи показухи не было. Истории об МВФ и то как власть будет держать курс. показал картину прошлых двух недель совсем иную. НБУ курс не держал, а наоборот скупал валюту и не давал ей просесть ниже 28,00. НБУ пополнил себе запасы и не плохо как для такого периода. За эти две недели были активны все, импортеры также успели скупиться.
Эта неделя ожидается вливание НДС, процесс уже запущен, это будет давить. Потому скорее будет рост плавный. Наличный будет как всегда отставать, там ситуация с ликвидностью населения не меняется, и больше продают чем покупают.
Но сейчас в спешке и агонии не должный и сами импортеры спешить. Думаю скоро власть согласует ценник на Газ и этапы роста и мы увидим решение. Одно ясно на будущее, власть не пойдет на реформу земли. Потому власть дала четко понять это МВФ официально с уст Президента.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/116992/
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
24 вересня 2018, 17:16
#
Пока вливания пятницы и понедельника по НДС ничего не показали. Вливания пока смешные около 0,5 млрд, что не меняет картины. Только вливания 7-11 млрд.грн дадут сдвиг. Важно чтобы это не было каким-то узким клиентам крупным, что сыграет злую шутку как в прошлом, когда ликвидность резко выроста, только деньги были у парочки крупных банком с его клиентами.
Вцелом утро понедельника была попытка раскачки, но после того что гривны не поменялось, котировки вернулись обратно.

Это в очередной раз подтверждает, что ситуация на межбанке чисто рыночная, и нету там никаких историй заговора с МВФ или без МВФ. Будет официальный ответ, будет тогда рынок реагировать. Пока слаба Богу у большинства компаний директора и фин.директора не дураки, и могут найти официальный ответ или не ответ МВФ. Все эти вбросы и т.д. оставьте Рус ТВ, там нужно кормить ложью бедный народ и убрать истерию с повышением пенсионного возраста.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися