Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 вересня 2018, 8:14

Як заробити на валютних ралі

Знаючи правила, курсові стрибки можна використовувати собі на користь. Редакція «Економічної правди» з’ясувала, як зберегти та примножити кошти в умовах нестабільного курсу гривні.

В періоди коливання курсу гривні більшість українців переймається збереженням заощаджень.
Фото: ТСН

З цим питанням ЕП звернулася до керівників напрямку віп-банкінгу найбільших фінансових установ України. За словами банкірів, клієнти надають перевагу збереженню заощаджень у валюті – доларах США та євро, приблизно в рівних пропорціях. Така тенденція спостерігається ще з часів кризи 2008-09 рр. Ця стратегія «збереження» підходить клієнтам, які не готові ризикувати заради збільшення статків.

Ті, хто має більший апетит до ризику, обирають стратегію «примноження». В цьому випадку клієнт оперує кошиком в гривні і валюті: доларах і/або євро. Пропорція гривни до валюти може варіюватися від 90%/10% до 40%/60%. Однак зазвичай частка іноземної валюти переважає.

Як заробити на курсовій різниці

Частина клієнтів навчилася заробляти на сезонних коливаннях гривні, вчасно конвертуючи одну валюту в іншу. Останні три роки коливання відбувалися досить передбачувано: долар виходив на пік у січні і лютому, до липня-серпня спостерігалася плавна ревальвація гривни, а восени курс національної валюти знову починав зростати.

Знаючи таку циклічність, клієнти зі стратегією «примножити» діють за чітким планом: продають долари в першій половині року, щоб повернути їх у другій половині серпня. Різниця у відсоткових ставках становить 3,5-4 рази. Тож клієнти, які інвестували в гривню на термінових депозитах останні 2 роки, могли отримати непоганий пасивний дохід за рахунок волатильності курсу. Хоча трапляються випадки, коли клієнти втрачають кошти, купуючи валюту в період високого курсу.

Окрім вкладів у різних валютах банкіри радять диверсифікувати інвестиційні інструменти. Наприклад, останнім часом серед клієнтів банків стають популярними облігації внутрішньої державної позики. Це пов’язано з більшою прибутковістю валютних ОВДП та відсутністю податків. Висока ліквідність цього інструменту дозволяє продавати і купувати облігації на вторинному ринку в потрібний момент за поточним курсом за гривню. Востаннє Міністерство фінансів залучало кошти під валютні облігації під 5,95% річних, що більше середньої відсоткової ставки за депозитами у доларах.

З акцією «Бонус до депозитів» вы отримаєте додаткові 0,5-0,9% річних до депозитів у євро та доларах США.

Банкіри радять, як планувати великі покупки

Курсові коливання напряму впливають на вартість товарів та послуг, у першу чергу імпортних. Тож якщо ви плануєте купувати побутову техніку, авто чи нерухомість, зважайте на курсовий сезон. Ринок товарів зазвичай реагує на курсові коливання із затримкою в 2-6 тижнів.

Купувати автомобіль вигідно за такою схемою: вийти з гривні в долар в серпні (низький курс долара), продати долара за більш високим курсом в середині-кінці вересня, купити авто за гривню за ціною, яку ще не встигли перерахувати в зв'язку з ростом курсу. Друга схема: продаж валюти за високим курсом в січні-лютому і покупка за гривню акційних моделей авто минулого року.

Для ринку нерухомості правила інші: курс гривні часто не має безпосереднього впливу на вартість житла. Його ціна лише частково реагує на знецінення гривні. Наприклад, девальвація становить 10%, а ціни в гривні збільшуються на 5-7%. Перерахунок цін на житло багато в чому залежить від вартості будівельних матеріалів, робіт та послуг. Якщо у будівництві частка імпортних матеріалів значна, це може призвести до подорожчання вартості квадратного метра.

Коментарі - 2

+
+4
Lexa9992018
Lexa9992018
21 вересня 2018, 8:57
#
Удивительно что не нафантазировали лишнего, а все по факту сегодняшнего времени.
+
+17
AleksandrBank
AleksandrBank
21 вересня 2018, 10:15
#
Интересная статья.

Вот только логика устарела. Входить в доллар в августе поздно было в этом году. Как и выходить в конце сентября.
Нужно было начинать в начале июля в валюту. А выход не ранее конца октября.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися