Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 вересня 2018, 11:22

Куди інвестувати в Україні

Українці, які зуміли зібрати більш-менш пристойну суму, все частіше задаються питанням — як не тільки зберегти ці гроші, а й змусити їх працювати.

Об'єктів для інвестування, на перший погляд, багато. Це як традиційні нерухомість і банківські депозити, так і відносно нові (наприклад, криптовалюти). Але скрізь є свої нюанси, від яких залежать не тільки ваші заробітки, а й збереження первісного капіталу.

«Мінфін» розбирався куди варто інвестувати, щоб залишитися в плюсі.

Інвестиції в Нерухомість

Перше, що спадає на думку людині, яка має заощадження, але далека від тонкощів інвестиційних ринків, — вкласти гроші в нерухомість. До кризи це був добре перевірений об'єкт для вкладень, який дійсно працював. Наприклад, навіть інвестувавши кошти в житло в старому будинку, можна було отримати, як мінімум, 10-15% річних за рахунок зростання цін на нерухомість в Україні. Заробітки на новобудовах були ще вище.

Після цінового обвалу привабливість інвестицій в нерухомість помітно знизилася. Проте, квартири і комерційні приміщення як і раніше залишаються непоганим варіантом для вкладень.

По-перше, нерухомість в Києві залишається ліквідним товаром, особливо якщо вона розташована в привабливих районах (наприклад, біля метро).

По-друге, ціни на нерухомість практично досягли дна і падати їм вже нікуди. За даними ріелторів, зниження цін на квартири в Києві, якщо і відбувається, то дуже вибірково і не перевищує 2-3% в рік. Дешевшають, в першу чергу, квартири в самому старому житловому фонді – «хрущовках». А ось житло в так званих «старих нових будинках», які були здані в експлуатацію не більше 10 років тому, тримається в ціні і навіть трохи дорожчає.

По-третє, в Києві, та й в більшості великих мегаполісів, дуже активний ринок оренди, а значить, квартиру можна здавати. Наприклад, на оренді середньостатистичної «двушки» в спальному районі столиці реально заробляти до 12 тис. грн. в місяць. Ріелтори розповідають, що останнім часом спостерігається наступна тенденція — жителі української глибинки, у яких є до 50 тис. Доларів, вкладають їх в недорогі квартири в Києві, щоб здавати таке житло в оренду.

По-четверте, залишається можливість заробити на житло в новобудові, якщо інвестувати в нього на етапі котловану або незавершеного будівництва, а продати — після здачі в експлуатацію.

Втім, ризиків для інвестора, який вирішив вкластися в нерухомість, теж вистачає.

Ріелтори відзначають — пропозиція виставлених на продаж квартир в Києві просто величезна. За даними SV Development, на кожного потенційного покупця доводиться до 80 пропозицій. Це означає, що продати квартиру вигідно зможуть далеко не всі власники. І замість очікуваного прибутку дуже легко піти в мінус.

Високоризиковим для потенційного інвестора став і ринок новобудов.

По-перше, через велику пропозицію забудовники постійно грають з цінами, через що вартість квадратного метра практично не зростає, а в доларах навіть падає (подорожчання в гривні з початку року не перевищила 5%).

По-друге, ростуть ризики того, що будинок, як мінімум, здадуть невчасно (середня затримка по введенню в експлуатацію новобудов в Києві становить 6 місяців), а в гіршому варіанті — і зовсім заморозять. Річ в тому, що в столиці і передмісті є десятки новобудов, у яких з документами, м'яко кажучи, не все впорядку (нецільове використання землі, немає всіх дозволів та ін.).

У підсумку такий об'єкт стає незаконним і, якщо і вводиться в експлуатацію, може залишитися без комунікацій. А на Троєщині в цьому році був перший в Україні прецедент, коли суд ухвалив повністю знести новобудову як незаконну. При цьому квартири в ній продовжували продавати, правда, покупцям запропонували невелику знижку.

Банківські депозити:

Досить популярний варіант інвестицій — банківські депозити. Плюси очевидні — ви вкладаєте свої кошти і гарантовано отримуєте відсотки, причому, багато банків обіцяють платити їх щомісяця або щокварталу.

Додатковий плюс в банках — беруть участь у Фонді гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО). У цьому випадку навіть при закриття фінустанови вкладники, які мають на рахунках до 200 тис. грн., Гарантовано отримують свої гроші в повному обсязі.

Втім, цей варіант теж має свої мінуси. Банківську систему в останні роки помітно лихоманить. Після чисток Нацбанку, в Україні закрилися десятки фінустанов. А чекати своїх грошей через ФГВФО доводиться досить довго, а це зайві витрати часу і нервів.

Банкіри розповідали «Мінфіну», що після масового банкопаду, українці стали обережними і готові відкривати депозити лише на короткі терміни, скажімо, на три місяці. Якщо за цей час нічого не сталося, депозитний договір продовжують і так по колу.

Але, мабуть, головний мінус — досить невисокі процентні ставки. Скажімо, як показує недавнє дослідження «Мінфіну», ставки за гривневими депозитами в Україні варіюються від 5,7% до 16,7% річних (за умови підписання договору на 12 місяців). Для «коротких» депозитів (3, 6 і 9 місяців) ставки нижче.

З урахуванням черговий девальваційної хвилі, яка накрила Україну (навіть за найоптимістичнішими прогнозами, до кінця року курс долара досягне 30 грн., а песимісти озвучують цифру в 35 грн.) Такі відсотки не покривають навіть знецінення грошей, а про заробітки мова взагалі не йде.

Валютні депозити більш надійні, але там ставки ще нижче — до 5% річних. Правда, експерти прогнозують, що з осені ставки за всіма видами депозитів можуть вирости (деякі банки вже підняли їх на 0,5-1%). Але наскільки нові пропозиції від банкірів виявляться привабливими для потенційних вкладників — поки можна тільки гадати.

Інвестиції в криптовалюти:

Весь минулий і початок нинішнього року в Україні, та й, мабуть, в усьому світі, пройшло під знаком біткоіну. Кріптовалютний бум досяг небувалого розмаху, що не дивно. Адже темпи подорожчання біткоіну побили всі рекорди. На початку 2017 року за біткоіни давали 1 тис. доларів. У червні ціна підросла вже майже до 3 тис., а 16 грудня — перевищила 20 тис. доларів.

Правда, не обійшлося і без провалів. До католицького різдва біткоін обвалився відразу на 8 тис. доларів — до 12 тис. На початку 2018 року курс першої криптовалюти знову виріс до 14 тис., а до лютого — рекордно обвалився до 6,8 тис. доларів, а потім знову підріс.

Прогнози на цей рік — найрізноманітніші. Деякі експерти називають цифру в 15 тис доларів, тоді як відомий інвестор Майк Новограц передбачив, що до кінця цього року біткоін буде коштувати 40 тис. доларів.

Зрозуміло, що перспектива купити криптовалюту по 10 тис., А на виході отримати 40 тис. Доларів — вельми приваблива. Але «гойдалки» на криптовалютному ринку відбуваються постійно і гарантувати, що ви зможете купить на мінімумі, а продати — на піку — ніхто не може. Це робить криптовалюти досить ризикованим вкладенням, особливо для інвестора, який погано розбирається у трейдингу.

В Україні ситуація ускладнюється тим, що криптовалюти по-суті знаходяться поза законом, а схеми інвестування до кінця не налагоджені, тобто, потенційний інвестор повністю залежить від посередника.

Приватні позики із заставним гарантуванням (P2P)

Такий вид інвестицій стає все більш популярним з кожним роком, тому як при правильному підході забезпечує високу прибутковість з мінімальними ризиками.

Суть такого виду інвестування полягає в позиці грошових коштів на певних умовах між приватними особами і забезпеченням зобов'язань у вигляді заставного майна. У ролі застави частіше використовується нерухомість або транспортний засіб.

Завдяки заставним гарантіям даний вид інвестування досить безпечний і при правильному підході спрацьовує по моделі «win-win». Так як позичальник теж виграє, отримуючи фінансування без зайвої паперової бюрократії і в короткі терміни.

Прибутковість таких інвестицій становить 10-24% річних в USD. Основна небезпека полягає в ретельному виборі позичальника і правильному оформленні всіх необхідних документів.

Підводячи підсумок

Ми впевнені, що кожен знайде для себе зручний варіант інвестування. Хтось буде вчитись на своїх помилках, хтось звернеться до фахівців за консультацією. Адже в кожному виді інвестицій важливо повністю розібратися в тонкощах і деталях, так як ціна помилки може коштувати всіх ваших заощаджень. Тому «Мінфін» рекомендує звертатися до фахівців і проконсультуватися перед прийняттям рішення.

Експертами з інвестування та забезпечення зобов'язань є компанія «Каштан 2000» яка працює з 2000 року і готова безкоштовно проконсультувати читачів «Мінфін» щодо можливих варіантів інвестування.

А також «Каштан 2000» може допомогти знайти і вибрати надійного позичальника. Якого попередньо, ретельно перевіряють за допомогою своєї скорингової системи і надають повний юридичний супровід угоди.

Записатися на безкоштовну консультацію

Коментарі - 11

+
+30
polk8585
polk8585
11 вересня 2018, 12:05
#
Если раньше считала, что вложение в недвижимость это без проигрышный вариант, то сейчас в мой список добавилась еще и криптвалюта, тоже интересные вложения. Вот частные займы тоже интересная тема, но я думаю, сюда нужны и тоже неплохие вложения. Ведь запросов в первое время может быть много, как вариант займы ограничивать определенной суммой, чтобы держать свои инвестиции под контролем
+
+22
Bobby Axelrod
Bobby Axelrod
11 вересня 2018, 15:26
#
В крипте хранить нет смысла, можно больше потерять. Зарабатывают те кто постоянно торгует реагируя на изменеия котировок очень быстро.
+
+45
Полина Е.
Полина Е.
11 вересня 2018, 12:08
#
Я думаю, нужно диверсифицировать риски. И если есть возможность вкладывать и в недвижимость и в валюту и оставлять некоторую сумму на депозите!
+
+51
Lexa9992018
Lexa9992018
11 вересня 2018, 12:12
#
Недвижимость она и сегодня очень ликвидная, особенно подаренная) а если серьезно, то в ликвидном месте в мегаполисе всегда актуально.
+
+15
JeniferUshin
JeniferUshin
11 вересня 2018, 13:11
#
Задуматься есть о чем. Хочется, чтобы деньги приносили доход и работали, а не просто лежали и грели душу. Очень хорошо, что есть люди готовые помочь и разобраться, куда лучше инвестировать свои финансы. Ведь риски как не крути велики. А здесь и посмотрят, и помогут определиться, что лучше для каждого индивида. Не особо хочется учиться на своих ошибках, поскольку очень уж дорого они обходятся. Нужно сначала изучить каждый отдельный вид инвестирования, а после решать, что и подходит и выгорит, а что нет. С этим лучше всего могут справиться специалисты, люди профессионально обученные и имеющие опыт в этой сфере.
+
+21
verskaja
verskaja
11 вересня 2018, 13:33
#
Чтобы не потерять сбережения — купили квартиру для сдачи в аренду, пока довольны, все потихоньку окупается, но главное — это хоть и небольшой, но стабильный доход навсегда (ну или пока не решим продать).
+
+15
Анна Петренко
Анна Петренко
11 вересня 2018, 13:44
#
Как по мне, то вложение в недвижимость самое стабильное. В таком случае деньги точно не потеряются. А вот, с депозитами дело обстоит сложнее, так как положение в стране может измениться в любой момент (это показали Майданы) и государство может просто наложить мораторий на вклады и это приведёт к потере денег.
+
+21
Анна Петренко
Анна Петренко
11 вересня 2018, 14:09
#
Недвижимость, конечно, самый стабильный вариант. Только, цены в последнее время снижаются и надо искать, что-то новое. А вот, про займы никогда ранее не слышала, надо изучить этот вопрос.
+
+15
Alexey Lex
Alexey Lex
12 вересня 2018, 10:29
#
А где в статье об инвестициях сказано. Лично я вижу только варианты спекуляций. Купи подешевле — продай подороже…
Депозиты в государстве где нбу может наложить ограничения на снятие и где нормой считается ситуация с приватбанком — это ж сумасшедствие. Еще большим бредом — это игры на биткоинах. Это ж МММ чистой воды.
Должен же быть редактор, что фильтрует такие статьи. Минфин же
+
+15
alexey2018
alexey2018
13 вересня 2018, 10:50
#
Ну почему? Мне статья зашла. Как раз эти варианты инвестиций и рассматриваю. Только про P2P не слышал раньше. Мне показалась основная мысль, что везде есть плюсы и минусы и лучше проконсультироваться у того кто на этом виде вложений заработал. А судя по вашему отзыву хоть вешайся, вариантов нет.
+
+22
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
12 вересня 2018, 11:05
#
По-перше, нерухомість в Києві залишається ліквідним товаром, особливо якщо вона розташована в привабливих районах (наприклад, біля метро).
В реальності квартиру продають по 1-2 роки

По-друге, ціни на нерухомість практично досягли дна і падати їм вже нікуди.
Дна не існує
Подорожчання йде в гривні

По-третє, в Києві, та й в більшості великих мегаполісів, дуже активний ринок оренди, а значить, квартиру можна здавати.
І це окрема проблема

Крипта не є вкладенням
В крипту треба було купувати, коли її продавали за 1 доллар пачку
Зараз — пізно
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися