Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 вересня 2018, 11:09

Курс у понеділок: хто сьогодні направлятиме ринок

У понеділок на валютному ринку може відбутися просідання долара та рубля, а курсові інтереси найбільших гравців будуть повністю формувати тренд.

У понеділок на валютному ринку може відбутися просідання долара і рубля, а курсові інтереси найбільших гравців будуть повністю формувати тренд.
Фото: hyser.com.ua

Причини різні:

На курс долара може вплинути різке падіння ліквідності в банківській системі. Коррахунки банків на ранок 10 вересня опустилися відразу на 12,7 млрд грн - до 40,7 млрд. Частково це простимулює як продаж банками власної валюти з позиції (для закриття нормативів НБУ та забезпечення платежів клієнтів), так і більше бажання у компаній продавати валюту для забезпечення поточної діяльності.

На курс російського рубля впливає ефект введення санкцій проти РФ. Рубль уже пробивав поріг в 70 рублів за долар і у світових економістів є всі підстави припускати його подальшу девальвацію з метою в 80 рублів за долар протягом місяця. Паніка на російському ринку серйозна і всі міжнародні спекулянти зараз грають по рублю «на пониження». Обвал рубля відбивається і на українському міжбанку у вигляді зміцнення позицій гривні.

Ми не очікуємо значних стрибків котирувань по євро, але спроби пограти з курсом євровалюти також будуть в тому випадку, якщо підуть зрушення по долару. Вони відбуватимуться за рахунок перерахунку євро щодо гривні через крос-курси пар            євро / долар і долар / гривня.

Ми не очікуємо падіння курсу долара понад 10-15 копійок. Тому що будь-який суттєвий надлишок валюти скуповуватиметься Нацбанком через Matching для поповнення ЗВР. А це не дасть котируванням значно просісти. Але в цілому, при сприятливому збігу обставин - зміцнення гривні на 5-7 копійок влаштує регулятор.

На користь гривні спрацює і поведінка готівкового ринку, де поки йде незначне зниження котирувань і спреда. Обмінники працюють в форматі «з обороту» без особливої гри «на підвищення або на пониження». Така тактика говорить про те, що готівковий ринок не особливо вірить сьогодні в сюрпризи на ринку. Це зменшує спекулятивні переливи між готівковим ринком і міжбанком і менше тисне на курс.

Ми прогнозуємо на понеділок обсяг операцій на торгах до 410-450 млн доларів при укладанні до 490-570 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 28,00- 28,27 і продаж 28,30-28,50 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,15-28,23 гривень та продаж 28,249-28,35 гривень.

Про тенденції на торгах за 7 вересня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої по перспективах гривні поки залишаються негативними як за офіційним, так і за міжбанківським курсом. Кількість тих, хто очікує нового зростання курсу - знову збільшилась.

За офіційним курсом - 80% респондентів вважають, що долар буде нижче 28,50 гривень. 20% (в п'ятницю таких було тільки 2%) опитаних упевнені в його швидкому закріпленні на рівні вище 28,51 гривні.

За міжбанківським курсом - 84% респондентів вважають, що долар буде трохи нижче 28,50 гривень. 16% (було 7%) опитаних очікують зростання котирувань вище позначки 28,51 гривень найближчим часом.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 2

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
10 вересня 2018, 11:15
#
«Коррсчета банков на утро 10 сентября опустились сразу на 12,7 млрд грн — до 40,7 млрд.» — понятно что сподвинуло с утра так курсы. Все закупились валютой по импорту за 1,5 месяца, держат валюту, дивиденды выгнали — хеппи энд у нас 40,7 млрд.грн. Этого мало, многие сегодня будут скидывать валюту, и не только сегодня но и завтра. Если НДС не нарисуется, эта неделя может быть оптимистична.
Сегодня прогноз доллар 28,16-28,28, евро 32,48-32,74, рубль идет жестко в низ 40,15-40,60.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/116992/
+
0
giani
giani
10 вересня 2018, 18:24
#
«Обвал рубля отражается и на украинском межбанке в виде укрепления позиций гривны». Почему это? Не спешат покупать руб.? Неубедительный, а я бы сказал и неправильный тезис. Скорее наоборот.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися