Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 вересня 2018, 16:15

Макроекономічний огляд банку «Південний»: підсумки серпня

Аналітики банку «Південний» підготували короткий огляд основних тенденцій в економіці України за серпень 2018 року:

  • Темпи зростання економіки зберігаються на високому рівні. Згідно з попередньою оцінкою Укрстату, зростання ВВП у II кварталі склало 3,6 % р/р, відчутно перевищивши очікування НБУ. Вочевидь, інвестиційний і споживчий попит, як і раніше, залишається основним драйвером зростання економіки.
  • У липні спостерігалося сезонне зниження споживчих цін, що призвело до уповільнення інфляції до 8,9 % р/р.
  • Зростання промислового виробництва прискорилося до 2,9 % р/р у липні, що було вище консенсус-прогнозу аналітиків. В цілому більшість галузей демонстрували помірне зростання.
  • Після спаду в червні будівництво підскочило на 10,6 % р/р у липні. Основним драйвером зростання був високий інвестиційний попит. При цьому житлове будівництво демонструвало спад.
  • Зростання доходів населення і уповільнення інфляції сприяли зростанню торгівлі. Номінальні і реальні зарплати продовжували зростати високими темпами в липні. На тлі високого споживчого попиту торгівля зберігала швидкі темпи зростання в липні.
  • У транспортній галузі невеликий спад на тлі зниження вантажообігу залізничним транспортом, але завдяки зростанню торгівлі вантажообіг автомобільним транспортом зріс.
  • У липні поточний рахунок був зведений з рекордно високим дефіцитом через різке зростання імпорту товарів при стабільних темпах зростання експорту. Фінансовий рахунок показав досить високий профіцит за рахунок зростання кредитів реальному сектору, але цього не вистачило, щоб покрити дефіцит поточного рахунку.
  • Золотовалютні запаси країни знижувалися в липні на тлі великих боргових платежів і зростаючого тиску на валютному ринку. В результаті рівень резервів наблизився до позначки у 3 місяці майбутнього імпорту.

Детальні макроекономічні звіти можна знайти за посиланням.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися