Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 вересня 2018, 8:12

Крадіжка фінансового номера. Схеми шахрайства

Багато користувачів платіжних карт знають про таке поняття як «фінансовий номер». Але не всі ще знають про те, що шахраї можуть його «викрасти» і отримати з його допомогою доступ до ваших рахунків в онлайн-банкінгу. Про те, як не потрапити на вудочку шахраїв, розповіли в Асоціації ЕМА.

Фінансовий номер — номер мобільного телефону банківського клієнта, який вказаний в договорі як основний. На даний номер банк автоматично надсилає клієнтові повідомлення про рух коштів, одноразові паролі для підтвердження операцій по рахунках / картах, а також паролі для підтвердження входу в онлайн-банкінг. Може бути одночасно і логіном до онлайн-банкінгу.

 Як таке можливо?

Легко! Якщо ваш фінансовий номер передплачений, а не контрактний, то шахраї скоюють крадіжку фінансового номера приблизно за такою схемою:

  • Вам надходить безліч дзвінків з невідомих номерів. Мета шахраїв — змусити вас передзвонити.
  • Ви передзвонюєте. З цікавості або з ввічливості — справа десята. Важливим є те, що «таємничі незнайомці» тепер мають в активі дзвінок (дзвінки) з вашого номера.
  • Шахраї звертаються до мобільного оператора з проханням про відновлення «втраченої» sim-карти. Для ідентифікації оператор попросить їх назвати кілька останніх номерів з яких / на які здійснювалися дзвінки.

Все. Тепер ваш фінансовий номер вже не ваш, а ваша сімка в телефоні — даремний шматок пластика!

Якщо телефон дзвонив усю ніч, а під ранок раптом замовк і не подає ознак життя — варто задуматися! Можливо, має місце наш випадок. Перше, що необхідно зробити — терміново зайти в інтернет-банкінг. Якщо увійти не вдалося, то, не гаючи ні секунди, зателефонувати в банк і уточнити можливі причини у оператора.

А що робити?

  • Не передзвонюйте на невідомі номери, як би наполегливо вони не домагалися вашого передзвону. Така цікавість може дорого обійтися.
  • Нікому! Ніколи! Ні в якому разі! Не «висвічуйте» свій фінансовий номер дарма! Не кажіть про те, який номер ви використовуєте для входу в ваш онлайн-банкінг, отримання банківських смс-паролів.
  • Буде краще, якщо в якості фінансового номера, пов'язаного з вашою платіжною карткою (рахунком), ви будете використовувати окремий номер, відмінний від того, яким ви користуєтеся повсякденно. Ну і звичайно ж «Нікому! Ніколи! Ні в якому… »
  • І зовсім добре, якщо ваш фінансовий номер переїде на «контракт». Контрактний номер «викрасти» без вашого відома — неможливо.

Варто додати, що найчастіше шахраї обирають собі жертв серед продавців чогось на сервісах безкоштовних інтернет-оголошень.

Коментарі - 10

+
+99
DenBV
DenBV
7 вересня 2018, 10:29
#
Достаточно у любого оператора зарегестрировать свой припэйд номер на своё имя. Тогда обновление симкарты только с паспортом.
+
+15
20400808
20400808
7 вересня 2018, 15:04
#
100%, всем советую вместе с получением 4G карточки сразу оформить ее на паспорт.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
7 вересня 2018, 11:00
#

більшість людей просто використовує свій основний номер, тому і не треба нікому нічого повідомляти

+
+15
DenBV
DenBV
7 вересня 2018, 11:45
#
Ага, нічого не продавати та не купуваті, використовувати лише готівку, а на голову надіти шапочку з фольги.
все набагато простіше, може буть своя людина у банку. Достатньо 2 х фото Вашого паспорту та коду, і Ви вже отримали кеш кредит з 97-300 % годових. :)

Неможливо за все продумати, але убезпечити себе можливо. наприклад зареєстрував на себе свій номер у оператора. :)
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
7 вересня 2018, 12:37
#
ні. Однієї людини для цього недостатньо



+
+15
DenBV
DenBV
7 вересня 2018, 14:27
#
Про фото паспора и кода.
1 берем откуда угодно (условно банк (операционист), магазин бытовой техники(при оформлении кредита рассрочки хорошая камера), поликлиника(при записи к врачу
2 сливаем эти данные девочке сидящей в ломбарде, на кассе выдачи кэшкредитов, у которой именно сейчас порвались последние леопердовые сапоги
3 и имеем девочка в новых леопердовых сапогах с опушкой, тому кто слил данные — на пиво
а человек в шоке бегает и доказывает что он не брал кэшкредит.

Я к тому что не надо боятся пользоваться цивилизацией,. и раздражает когда люди из-за 50 грн (которые можно было моментально без комисии кинуть на карту) наложенного платежа заставляют меня опять идти на Укрпочту и стоять там в очереди.
Взломать можно что угодно. И как угодно. Но если не дуреть, регистрировать свой номер на себя, не разглашать CVV код. Держать для стрёмных случаев виртуальную карту (например оплата на АЛИ, или в непонятных местах)
То все будет впорядке.
+
+15
sanch ☺
sanch ☺
7 вересня 2018, 18:39
#
«бегает и доказывает что он не брал кэшкреди» а зачем ему бегать и доказывать, у нас в стране презумция невиновности. Пусть ломбард доказывает.
+
+15
user3000
user3000
7 вересня 2018, 17:43
#
Сейчас у многих сотовых операторов есть услуга удалённой смены SIM-карты. Вот первым делом нужно её отключить.
Клонировать симку можно без перезваниваний. О существовании дубликата симки абонент узнает лишь когда ему начнут поступать чужие звонки и сообщения.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
7 вересня 2018, 22:53
#
И оператор новую сим-карту присылает через интернет по 4же технологии…
+
+15
Ігор Петров
Ігор Петров
8 вересня 2018, 23:27
#
Была попытка развода на олх. Типа приходит смс о зачислении денег, покупатель- мошенник звонит торопит, товар таксисту отдавай. Только бедняга не знал что для объяв отдельный номер у меня
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися