Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 серпня 2018, 10:42

Що змінює новий закон про аудит

Новий закон про аудит істотно змінить ситуацію на ринку аудиторських послуг, — пише в своєму блозі на НВ керуючий партнер аудиторської компанії BDO в Україні Сергій Балченко.

Бізнесу тепер доведеться частіше проходити аудиторські перевірки
ua.depositphotos.com

На його думку, цей документ докорінно перебудує відносини між бізнесом, банками, аудиторами та державою.

«Посилюються вимоги до банків, що надають кредитні ресурси великому бізнесу, і до аудиторських компаній, що працюють з ними. У той же час, закон встановлює, що всі компанії, які отримують кредити на суму понад 200 млн грн, повинні проходити обов'язковий аудит фінансової звітності», — пише експерт.

Крім того, Нацбанк запускає постійний онлайн-контроль кожного великого кредиту, і доручив банкам забезпечити регулярний і незалежний аудит компаній, що отримали кредит.

Ці вимоги викладені в постанові НБУ № 351 від 30 червня 2016 року «Про затвердження Положення щодо визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями». Положення цієї постанови вступили в силу у минулому році.

Як зазначає Балченко, бізнес, який працює як холдинг, буде змушений при отриманні кредиту показувати фінансову звітність і проходити незалежний аудит не тільки конкретних дочірніх структур, але і всієї групи консолідованих підприємств.

Витрати на незалежний аудит зараз переклали на бізнес.

Ще одним важливим моментом нового закону є створення і запуск вже цієї осені єдиного реєстру Аудиторської палати. Він повинен містити перелік аудиторських компаній, що мають право здійснювати ті чи інші перевірки. Тому кожна компанія, яка зіштовхнеться в процесі роботи з необхідністю проходити аудит, зможе обрати собі партнера за смаком. Зараз в цьому списку знаходяться 26 компаній, схвалених НБУ.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися