Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 серпня 2018, 14:42

Україна заробила на експорті відходів харчопрому 600 млн доларів

Україна активно експортує залишки і відходи харчової промисловості. За даними Держстату, в 1 півріччі ця стаття склала 2,6% в загальній структурі експорту. У грошах — це більше $ 613 млн.

Україна активно експортує залишки і відходи харчової промисловості.
Фото: Xsreality

Зростання поставок у порівнянні з аналогічним періодом минулого року склало 6,5%. Географія експорту широка: від Індії і Туреччини до Італії та Іспанії.

Україна експортує відходи і залишки від виробництва крохмалю, буряковий жом,  шрот, отриманий від переробки сої, соняшнику, льону, ріпаку, відходи пивного виробництва і ряд інших продуктів.

Така продукція затребувана за кордоном. Відходи йдуть на виробництво кормів для тварин, ними удобрюють поля, вони також використовуються в якості сировини в хімії та фармацевтиці. Наприклад, за даними Delo.ua, ті ж пивні дріжджі можна використовувати в косметичній та фармацевтичній галузі — дріжджові клітини допомагають виводити токсини з організму. До того ж, якщо тонна сухих пивних дріжджів коштує 22-23 тис. грн., то вироблена з них фармацевтична основа — вже 120-130 тис. грн.

Як зазначає видання, при правильному підході із загальної кількості відходів пивного виробництва кінцева утилізація проводиться тільки в 2% загального обсягу. А 98% вже можуть використовуватися для переробки та експорту.

Коментарі - 4

+
+23
AleksandrBank
AleksandrBank
21 серпня 2018, 14:55
#
Интересная статья. И повод задуматься нашим предпринимателям. Может у нас можно происходить что-то из этих отходов? Я понимаю что инвестиции нужны немалые, тогда нужно создать условия для инвесторов и об этом всему миру говорить
+
+10
mary27
mary27
21 серпня 2018, 18:27
#
Нашим предпринимателям проще завозить всякий хлам с КНР.
+
0
DataProvider
DataProvider
21 серпня 2018, 15:03
#
Интересно в каком виде это всё транспортируется?..
Большинство органических отходов довольно специфически пахнет.
+
+41
yarg
yarg
21 серпня 2018, 15:04
#
Я думаю процентов 90 — это жмых от подсолнечника после отжима масла. В брекеты спаковали — и на корабль.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися