Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 серпня 2018, 16:57

Квартири під Києвом. Рейтинг забудовників. Методика

Процес створення рейтингу забудовників передмістя складається з декількох етапів.

Процесс создания рейтинга застройщиков пригорода состоит из нескольких этапов.
Фото: Replyua.net

На першому етапі відділ баз даних «Мінфіну» збирає офіційну інформацію про нові об'єкти житлової нерухомості в передмісті столиці, які були побудовані за поточний рік.

Факт введення житлового будинку в експлуатацію повинен бути підтверджений за допомогою сертифіката або декларації про готовність об'єкта від Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ). Відповідна інформація є в реєстрі ДАБІ та є загальнодоступною.

На другому етапі, після збору первинної інформації про житлові об'єкти, ми за адресою кожного будинку ідентифікуємо компанію-забудовника та житловий комплекс, до якого належить будинок. Для цього відділ баз даних використовує відкриті джерела інформації: пошуковики, спеціалізовані портали про нерухомість, офіційні сайти забудовників.

Забудовники потрапляють до рейтингу навіть в тому випадку, якщо занизили категорію складності будівництва об'єкта. Ця проблема поширена не тільки в передмісті, а й в Києві.

Якщо редакція дізнається нову інформацію про забудовника, вона оновлює його досьє в режимі реального часу. «Мінфін» може вносити зміни в рейтинг і опис забудовників в тому випадку, якщо компанія-учасник надає документи, які уточнюють опубліковану інформацію.

На третьому етапі формується підсумковий рейтинг забудовників передмістя Києва. На початку списку знаходяться компанії, які за звітний період ввели в експлуатацію більшу кількість житлових будинків. Ми вважаємо, що цей показник є більш об'єктивним і зрозумілим для інвесторів, ніж показник загальної кількості побудованих квадратних метрів або суб'єктивні оцінки комфортності та якості, які є критеріями розподілу місць в ряді інших рейтингів.

У разі, якщо кілька забудовників побудувало однакову кількість будинків за звітний період житлових будинків, для їх ранжування застосовується новий критерій. Більш високе місце займає учасник, який здав в експлуатацію більшу кількість квартир.

До рейтингу увійшли об'єкти, введені в експлуатацію з 1.01.2018-30.06.2018 висотою три і більше поверхів, які знаходяться відразу за межею міста Києва. Йдеться про будинки, розташовані в містах Білогородка, Бориспіль, Боярка, Бровари, Буча, Васильків, Вишневе +10 км, Ворзель, Вишгород +10 км, Гатне, Глеваха, Гостомель, Ірпінь +10 км, Коцюбинське, Крюковщина, Нові Петрівці, Петропавлівська Борщагівка, Підгірці, Святопетровское, Софіївська Борщагівка, Щасливе, Тарасівка, Чабани, Чайки, Ясногородка.

Інші населені пункти не увійшли до рейтингу з тієї причини, що в реєстрі ДАБІ «Мінфін» не знайшов багатоквартирні будинки, які були здані там в 1 півріччі 2018-го (на момент виходу рейтингу).

При складанні рейтингу не враховувалися житлові будинки в такому «далекому» передмісті як Українка, Обухів та інші. У рейтингу не відбиваються двоповерхові будинки і котеджні містечка.

Багато об'єктів в передмісті зводять забудовники-фізичні особи. У таких випадках «Мінфін» ідентифікував забудовника за назвою його ЖК і вказував фактичну особу замовника будівництва в описі до нього. У рейтингу також відображені об'єкти забудовників, у яких є проблеми з наявністю повного пакету дозвільної документації, але які, тим не менш, продовжують активно продавати квадратні метри в своїх проектах. Інформація про кінцевих бенефіціарів забудовників і проблемах з документами оновлюється в режимі реального часу.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися