Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 серпня 2018, 19:57

Грошей в держбюджеті України стає меньше, НБУ нервує — Bloomberg

Фінансові запаси українського уряду зменшилися, змушуючи Нацбанк тривожитися. На рахунках Міністерства фінансів, з яких проводяться виплати пенсій і зарплат бюджетникам, найменше грошей за більш ніж чотири роки. Про це повідомляє Bloomberg, пояснюючи, що план з наповнення бюджету України виконати не вдалося.

Фінансові запаси українського уряду зменшилися, змушуючи Нацбанк тривожитися.
Фото: forbes.net.ua

Цілі щодо збереження низького дефіциту бюджету лишаються жорсткими, а необхідне фінансування мало б надійти від продажу євробондів і за рахунок отримання міжнародної допомоги. Але ці кошти будуть перераховані лише після того, як Київ домовиться з МВФ, пише Уніан.

«З дефіцитом бюджету проблем немає. Проблеми з ліквідністю», — сказав виданню голова Національного банку Дмитро Сологуб.

«Дефіцит не перевищить бажаний рівень, але буде певний недобір у фінансуванні. І уряду будуть потрібні гроші, щоб заповнити розриви. Проблема в тому, що джерел фінансування дуже небагато», — додав він.

Відповідь на проблему криється в тих сумах, які Україна ще не отримала від МВФ в рамках програми допомоги на 17,5 мільярдів доларів. Наступний транш від фонду буде складати 1,9 мільярда. Всі ці гроші повинні повністю піти на поповнення валютних запасів країни. Однак, домовленість з МВФ розблокує допомогу від інших сторін і дозволить уряду продати державні боргові папери.

Чинний міністр фінансів України Оксана Маркарова сказала Bloomberg минулого місяця, що домовленість з фондом може з’явитися уже найближчим часом. І зараз немає жодних ризиків для платоспроможності України.

За її словами, на рахунках міністерства є 20,9 мільярдів гривень, тож «всі виплати проводяться вчасно». Тим часом, валютні запаси України складають 18 мільярдів доларів, а ВВП продовжує зростати.

За словами виконавчого директора інвестиційного банку Dragon Capital Томас Фіали, справи української економіки йдуть «відносно добре» і вона відновлюється. Але він наголосив, що погіршення ліквідності, яке спостерігалося останнім часом, викликає занепокоєння.

«Ми б хотіли побачити вирішення ситуації якомога швидше», — сказав він. Міністерство фінансів України отримало 12 мільярдів гривень цього місяця від продажу цінних паперів і ще чекає на дивіденди від «Нафтогазу», а також від інших доходів Нацбанку.

«Ліквідності досить, щоб профінансувати потреби країни. І ніщо не опинилося під загрозою», — кажуть в українському міністерстві.

Станом на перше серпня баланс рахунку урядової казни скоротився до 2 мільярдів гривень. І такого рівня країна не бачила з часів втечі екс-президента Віктора Януковича. Війна проти агресії Росії триває, а доходи від приватизації так і не матеріалізувалися. Податки надходять не швидко, а низькі виплати з митниці ослаблюють гривню.

Нещодавно українська валюта втратила корону першості у світі за показником зміцнення цього року. Затягування з отриманням траншу від МВФ може спричинити хаос, який вже охопив інші ринки, що розвиваються. А це буде означати, що Україна не зможе продати свої державні боргові зобов’язання на 2 мільярди доларів.

«Навіть якщо ми отримаємо допомогу від МВФ, до кінця року лишилося мало часу. Якщо будуть будь-які ринкові коливання, нам буде важко отримати гроші», — сказав заступник голови Нацбанку Олег Чурій.

Сологуб теж оптимістично дивиться на перспективу домовитися з МВФ. Однак, він застерігає: «Нацбанк займає дуже жлрстку позицію. Він не буде фінансувати розриви в бюджеті».

Варто зазначити, що за даними ЗМІ, Україна домовилася з МВФ про виділення чергового кредитного траншу. Гроші можуть надійти в країну вже в вересні 2018 року.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 8

+
+30
Maleficarum
Maleficarum
8 серпня 2018, 22:33
#
Статья смешная По типу В Украине всё хорошо и очень хорошо Но если денег МВФ не будет- то дефолт сразу. Вот что мне интересно из всего этого «опуса» « Сологуб тоже оптимистично смотрит на перспективу договориться с МВФ. Однако, он предостерегает: «Нацбанк в очень затруднительном положении. Он не будет финансировать пробелы в бюджете».» Это открытое заявление Гройсману… Выкручивайся сам раз в президенты идёшь… Пусть твой рейтинг завалится когда денег не будет на выплаты А типа петро будет не при делах. Может его рейтинг на фоне недовольства народа правительством- повысится.
+
+11
AleksandrBank
AleksandrBank
9 серпня 2018, 10:35
#
Считаешь что Подольский Мост должен быть достроен — ставь лайк. п.с Юля.
Юля раздаст по 1000 грн и все пенсионеры будут помнить подачку.
+
+39
Ladder05
Ladder05
9 серпня 2018, 21:02
#
Юля зла на тэпэрэшников, и поставит их раком. Этого достаточно.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
10 серпня 2018, 9:54
#
Что Вам от этого? Видишь как тэпэрэшники ставят попередников в наше время? Вас от этого легче и достаточно?
Кива он на бордах пишет, что вернет награбленное нынешней властью и вернет народу, Вы верите? Начал бы с друга Авакова сначала бы
+
+15
Ladder05
Ladder05
10 серпня 2018, 13:51
#
Пока тэпэрэшники имеют папэрэдников- им нет дела до пэрэсичных, и пока они бездействуют для обычных людей- страна успевает оправиться. Тут дело звучит так: выживаем не из-за того что делают государственники, а вопреки. Если же махач будет исключительно в лиге тяжеловесов- пересичные с радостью будут улюлюкать и смотреть сериал, пока он не будет их касаться.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
10 серпня 2018, 14:38
#
«Пока тэпэрэшники имеют папэрэдников- им нет дела до пэрэсичных, и пока они бездействуют для обычных людей- страна успевает оправиться.» — наивны? как раз Страна не знает куда идти и что делать. У нас потом то денег нет, то принимаются быстрые и глупые решения. Вот результат этих потасовок. Нужен системный подход к изменениям, а попередныками и другими — должен заниматься независимый суд и следствие, а не власть.
+
0
Ladder05
Ladder05
10 серпня 2018, 17:17
#
Пока они друг-друга имеют, как раз у остальных все в порядке. так было и с Кучмой и с овсеми остальными после него. традиция
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
9 серпня 2018, 10:41
#
Статья интересная, суть такова — если бы не затягивали с решениями по спец.суду и т.д. для МВФ и ЕС, и не делалось это все попихах в конце июня, то у нас бы уже давно было все более-менее хорошо, если б сделали до марта.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися