Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 серпня 2018, 10:49

Чому в Пенсійного фонду стався «касовий розрив»

У липні українські пенсіонери не змогли вчасно отримати свої гроші. Це стало неприємним прецедентом — затримок пенсій в країні не було з 2000 року. Пенсійний фонд пояснив несвоєчасні виплати так званим «касовим розривом». Економіст Віктор Скаршевський аналізує аргументи ПФ в своєму блозі на «НВ».

У липні українські пенсіонери не змогли вчасно отримати свої гроші, що стало неприємним прецедентом — затримок пенсій в країні не було з 2000 року.
antikor.com.ua

Зокрема, Скаршевський пише, що Пенсійний фонд фінансує пенсії з двох джерел: власних коштів (єдиний соціальний внесок, що нараховується на зарплату) і грошей держбюджету, який покриває дефіцит пенсійного фонду і фінансує спецпенсії і різні надбавки.

Міністерство фінансів перераховує свою частку Пенсійному фонду регулярно і в повному обсязі в першій половині кожного місяця. Так було і в липні — до 13 липня ПФ отримав з бюджету всю належну суму, а це 11,1 млрд грн.

«Доходи від ЄСВ надходять до Пенсійного фонду вкрай нерівномірно (від 2,7 млрд грн 9 липня до 10,6 млн грн 30 липня), а пенсії необхідно виплачувати щодня і в повному обсязі.Так ось. До 23 липня, доходи Пенсійного фонду, включаючи фінансування з держбюджету, повністю, навіть з невеликим надлишком, покривали витрати на пенсії.

Починаючи з 24 липня доходи від ЄСВ різко знизилися і на виплату пенсій в повному обсязі коштів у Пенсійного фонду було недостатньо. Брак коштів на 24 липня в сумі 1,5 млрд грн — це і є касовий розрив. Всього Казначейство з 24 по 27 липня прокредитувало касовий розрив Пенсійного фонду чотирма траншами на суму 4,8 млрд грн. », — пише Віктор Скаршевський.

Він упевнений, що керівництво ПФ могло заздалегідь спрогнозувати цю ситуацію і своєчасно взяти кредит у Держказначейства для покриття дефіциту коштів.

Адже надходження від ОСВ в кінці місяця завжди циклічно знижуються, про що не могли не знати в Пенсійному фонді. Крім того, протягом першого півріччя ПФ, для покриття касових розривів, вже 43 рази брав короткострокові кредити у Держказначейства на суму 45,3 млрд грн. Питання — навіщо потрібно було влаштовувати виставу з екстреною і грізною нарадою у Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана для вирішення суто технічного питання?, — дивується економіст. За його версією, варіантів може бути декілька. Це, зокрема, збій в координації співробітництва між Пенсійним фондом і Державним казначейством, нестача коштів на рахунках самого Держказначейства, або політичні мотиви, пов'язані в внутрішніми інтригами в цих відомствах.

Коментарі - 5

+
+62
Богдан Перчук
Богдан Перчук
8 серпня 2018, 13:53
#
Перед выборами набирают политические очки. Рецепт успеха от наших политиков: Заранее зная как легко решить не существующую проблему, попытайся её создать, обоснуй важность а потом реши (или она решится автоматически).
+
0
Zamechtatel
Zamechtatel
9 серпня 2018, 21:29
#
Проблема существующая — в этом и проблема. Тавтология, но факт
+
0
TheMilk
TheMilk
9 серпня 2018, 13:42
#
Мужик на фото такой бледный… Переживает, наверное.
+
+15
Nick777
Nick777
9 серпня 2018, 14:53
#
Эксперт забыл добавить три цифры, чтобы обоснование стало экономическим, а не эмоциональным. Одну он огласил — поступления от ЕСВ от 2.7 до 10.6 млрд в течение месяца. Из бюджета получил 11.1 млрд. В итоге к концу месяца не хватило 4.8 млрд, что и прокредитовало казначейство. В результате у самого денег осталось около 2 млрд, где-то писали, что на уровне 2014 года. Так сколько суммарно составляют пенсии? По окончании месяца пенсионный фонд расплатился с казначейством? Если да, то тогда почему с начала года кредит составил аж 45 млрд? Могу сказать почему. Потому, что это не кассовый разрыв, а систематическая нехватка ЕСВ. А почему его не хватает? Это налог на зарплату. Вот подняли зарплату на бумаге, а в действительности зарплата не поднялась. Это значит, что кому-то зарплату подняли, а кого-то уволили. И вот средняя зарплата выросла, а фонд оплаты труда (суммарная зарплата) остался прежним или уменьшился. А ЕСВ фактически исчисляется от фонда оплаты труда. К тому же, ЕСВ платится вместе с зарплатой, а зарплату могут задерживать, поскольку на счету предприятий может физически не быть денег. А всё это в совокупности является следствием «мудрых» реВОРм. Вот все реВОРмы начинаются за здравие, а заканчиваются за упокой. А что в казначействе нет денег — так это хорошо. Пусть лучше эти деньги получат пенсионеры, чем украдут олигархи, купят валюту и выведут в оффшоры. Это около 11 млрд долларов. Этот факт должен укрепить гривну, а не ослабить. Аминь.)
+
+15
Zamechtatel
Zamechtatel
9 серпня 2018, 21:16
#
45 млрд могли брать-возвращать. По 1-2 миллиарда взять 43 раза и в сумме получилось 45.

Вопрос в другом. Все эти заробитчане, которые в ЕС и РФ работают деньги-то слать не забывают, на чём и стоит страна пока что, но:
1. пока они отсутствуют — они живут и тратят деньги за рубежом, а не внутри страны
2. они не платят налоги в ПФ и соответственно не хватает средств сейчас и потом не будет хватать, когда все они сами станут пенсионерами.

Субсидии пенсии это 10% от госбюджета. Такого нет нигде.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися