Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 серпня 2018, 16:14

Експерти назвали причину зростання цін на паливо

На початку серпня половина мереж АЗС в Україні підвищила вартість палива приблизно на 50 коп/л. Очікується, що найближчим часом до нового рівня цін підтягнуться інші заправні мережі.

На початку серпня половина мереж АЗС в Україні підвищила вартість палива приблизно на 50 коп/л.
Фото: capital.ua

У «Консалтинговій групі А-95» причиною зростання цін називають ослаблення гривні щодо основних валют.

З 24 липня по 6 серпня курс долара на міжбанківському ринку зріс на 75 копійок і перевищив 27 грн, а вартість євро збільшилася з 31,11 грн до 31,27 грн.

Аналітики «А-95» звертають увагу, що за той же період світові ціни на нафту і нафтопродукти змінилися незначно, що підкреслює пріоритетність «валютного» фактора.

Читайте також: Роздрібні мережі підвищують ціни на бензин та дизель

«Близько 85% нафтопродуктів Україна імпортує, закуповуючи за валюту. Акциз на нафтопродукти встановлений в євро. Сумарно валютна складова у вартості палива на АЗС досягає 85%, тому зв'язок між коливаннями валютного курсу і вартістю нафтопродуктів пряма», — заявив директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

Згідно з розрахунками «А-95» кожна гривня в курсі долара еквівалентна 0,85 грн в літрі бензину і дизпалива. Відповідно збільшення курсу на 75 копійок диктує зростання цін в межах 65 копійок.

«Ми бачимо ще потенціал для зростання — до 50 копійок на літрі. Але не виключено, що це коригування не відбудеться, тому що це може привести до відтоку і перерозподілу споживачів між мережами АЗС», — зазначив Куюн.

У «Консалтинговій групі А-95» вважають, що в разі зміцнення курсу гривні ціни повернуться на стартовий рівень.

Коментарі - 4

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
7 серпня 2018, 16:23
#
«В «Консалтинговой группе А-95» считают, что в случае укрепления курса гривны цены вернутся на стартовый уровень.» — на этой неделе есть шанс посмотреть на деле, курс уже не слабо пошел в низ.
+
0
gastgeber
gastgeber
7 серпня 2018, 16:53
#
Не правда. Это пенсионеры получив задержанную пенсию скупили весь бензин для путешествия к морю ( или в Европу ). Поэтому на волне ажиотажного спроса цены и выросли!
+
+9
DataProvider
DataProvider
7 серпня 2018, 17:13
#
Да курс это только повод задрать цены. Неужели вы и правда думаете, что топливо которое сейчас на заправках успели купить за доллары, которые купили по новому курсу, и доставить на АЗС?
Курс пошёл вверх — продавцы горючки пересмотрели свои риски в сторону «а что если через неделю будет по 28?». И заложили это в цены. И сегодняшнее укрепление гривны никак не снимает это «а что если...»
Сейчас и так без особой надобности никто не ездит. А кому надо и по 30 заправится и по 30,50 и по 31 даже.

+
0
Oberton
Oberton
7 серпня 2018, 23:36
#
«… валютная составляющая в стоимости топлива на АЗС достигает 85%,»
Ок, за последние 2 дня курс доллара на черном рынке просел на 30 копеек — ждём обещанного снижения цен на 25 копеек.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися