Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 серпня 2018, 10:54

МінІнфраструктури витрачає в ProZorro понад 160 млрд на рік

У серпні виповнюється два роки, як усі державні установи в обов'язковому порядку перейшли в ProZorro. За цей час їм буквально з нуля потрібно було вибудувати і налагодити процес закупівель в електронній формі, а також взаємодію з постачальниками.

У той же час і учасникам багато чому потрібно було навчитися, щоб ефективно продавати державі. Кому це вдалося? Хто був найактивнішим закупівельником? Хто з постачальників зміг подати найбільшу кількість переможних пропозицій в тендерах за останній рік? Про це «Мінфіну» розповіла керівник департаменту держзакупівель торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua Олена Парфенюк. 

Завдяки системі електронних закупівель за рік ( із 1 серпня 2017 року по 1 серпня 2018 року) вдалося заощадити близько 26 млрд грн державних коштів. За бюджетом закупівель на першому місці – Міністерство інфраструктури з сумою понад 162,5 млрд грн. Це один із найбільших та найактивніших замовників у ProZorro. Він уже другий рік лідирує в рейтингу – у 2017-му МінІнфраструктури до річниці в серпні провело тендерів на понад 163 млрд грн. В результаті за два роки на рахунку установи вже понад 320 млрд грн, витрачених на закупівлі в ProZorro.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі посіло друге місце з бюджетом торгів 81 млрд грн. Третьою в рейтингу з сумою майже 55 млрд грн стала Київська міська Адміністрація (КМДА). Замикають ТОП-5 Міністерство енергетики та вугільної промисловості (майже 35 млрд грн) і Міністерство оборони (28,5 млрд грн).

В інфографіці наведено дані за конкурентними закупівлями за період з 1 серпня 2017 року по 1 серпня 2018 року.

Два державних закупівельники з рейтингу за сумою потрапили і в п'ятірку лідерів за кількістю закупівель. Перше місце серед найактивніших другий рік поспіль утримує КМДА: із серпня 2017-го вони оголосили 62,8 тис. закупівель. У той же час у київських чиновників найбільше число скасованих торгів – 3,6 тис. На другому місці – Мінінфраструктури, на чиєму рахунку 33,6 тис. закупівель. Але і тут не всі тендери закінчилися успішно – не вдалося провести майже 1,9 тис. торгів.

На третьому місці – Дніпропетровська облдержадміністрація (ДніпроОДА), яка оголосила 19,5 тис. закупівель. Причому варто відзначити, що скасували вони лише 622 тендерів. Четверте місце – у Вінницької облдержадміністрації, на рахунку якої 14,9 тис. процедур, із яких не вдалося провести 713. До лідерів також потрапила Дніпровська міська рада, яка посіла п'яте місце з 14,4 тис. закупівель, з яких 1 тис. торгів було скасовано.

Що стосується постачальників, то першість за кількістю перемог – у компанії ТОВ «БАДМ-Б». Їм вдалося виграти в 2 587 торгах. Друге і третє місце з невеликою різницею в показниках посіли «Епіцентр К» (1 976) і ТОВ «Український папір» (1 924). Четверте місце – у ПП «ОККО Контракт», яке виграло у 1 575 закупівель. На п'ятому місці — ТОВ «Медичний центр М.Т.К», який подав 1 521 переможну пропозицію.

За бюджетом успішних пропозицій із великим відривом лідирує ПАТ «НАК Нафтогаз України». Підприємство здобуло перемогу в торгах на понад 13,1 млрд грн. Більшості постачальників нелегко конкурувати з такими сумами, тож інші учасники рейтингу перебувають приблизно в одному «ціновому діапазоні».

Так, на другому місці – ТОВ «Автомагістраль Південь», яке виграло з пропозиціями більш ніж на 6,2 млрд грн. Майже однакові суми у ТОВ «Інтерпайп Україна» (4,3 млрд), ПП «ОККО Контракт» (4,19) і китайської нафтосервісної компанії Xinjiang Beiken Energy Engineering Co., Ltd (4,16 млрд). В результаті вони посіли третє, четверте і п'яте місце відповідно.

Кількість постачальників у системі зростає з кожним роком. За останні 12 місяців у тендерах у ProZorro взяли участь 51,5 тис. компаній і підприємців. Для порівняння: за аналогічний період минулого року (з 1 серпня 2016 по 1 серпня 2017) їх було 50,2 тис. Пул лідерів серед постачальників істотних змін не зазнав, а ось сума виграних пропозицій помітно зросла. У перший рік роботи системи вона становила 271,8 млрд грн, зараз це 319,7 млрд грн.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися