Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 липня 2018, 17:53

Президент підписав закон про штрафи за несплату аліментів

Президент України Петро Порошенко підписав закон, яким посилюється відповідальність для недобросовісних платників аліментів.

Президент України Петро Порошенко підписав закон, яким посилюється відповідальність для недобросовісних платників аліментів.
Фото: president.gov.ua

«Законом передбачені особливості впливу на боржників, що мають заборгованість із сплаті аліментів для утримання дітей з інвалідністю та дітей, що мають певні важкі захворювання», — йдеться в повідомленні прес-служби президента.

Документ встановлює механізм притягнення до юридичної відповідальності осіб за несплату аліментів і ухилення порушників від призначеного стягнення за несплату аліментів.

Законом встановлюється, що несплата аліментів на утримання дитини за 6 місяців з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на термін від 120 до 240 годин.

Зокрема, несплата аліментів на утримання дитини з інвалідністю, і дитини, яка хворіє важкими перинатальними ураженнями нервової системи, вродженими вадами розвитку, рідкісними орфа захворюваннями, онкологічними або онкогематологічними захворюваннями, на дитячий церебральний параліч, на тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострими або хронічними захворюваннями нирок IV ступеня; або на утримання дитини, яка отримала важкі травми, і потребує трансплантації органу, або паліативної допомоги, яка привела до виникнення заборгованості, за три місяці з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання, тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на термін від 120 до 240 годин.

Також закон передбачає заходи, які будуть застосовуватися до батьків або осіб, що їх замінюють, в разі ухилення ними від виконання обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей.

У таких випадках передбачено попередження або накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені повторно протягом року, тягне за собою накладення штрафу від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, законом встановлено стягнення за невиконання рішення органу опіки та піклування за визначенням способів участі у вихованні дитини та спілкування з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини. За таке порушення передбачається штраф від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За таке ж діяння, вчинене повторно протягом року, на особу може бути накладено штраф від 150 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і застосовано тимчасове обмеження того з батьків, з ким проживає дитина, у праві виїзду за межі України і обмеження в праві управління транспортним засобом до виконання рішення.

За умисне порушення встановленого законом терміну перебування дитини за межами України в разі самостійного рішення про його тимчасове виїзді тим з батьків, з яким дитина проживає, встановлений штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів.

Раніше, Порошенко підписав закон, який передбачає збільшення мінімального розміру аліментів на одну дитину з 30% до 50% прожиткового мінімуму.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 1

+
0
mary27
mary27
25 липня 2018, 18:01
#
Не слышу криков про ''зраду''.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися