Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 липня 2018, 18:59

Для більш відчутного збільшення вартості автогазу в Україні підстав немає — експерти

Головний драйвер зростання цін на автогаз в Україні — збільшення цін у Росії, яка залишається найбільшим постачальником автогазу на український ринок (41% за підсумками першого півріччя 2018 року). Про це повідомив аналітик «А-95» Артем Куюн, пише Укрінформ.

Головний драйвер зростання цін на автогаз в Україні — збільшення цін у Росії, яка залишається найбільшим постачальником автогазу на український ринок (41% за підсумками першого півріччя 2018 року).
Фото: autonews.autoua.net

а його словами, в цілому на ціну автогазу в Україні сьогодні впливають два ключові чинники, серед яких ключовий — збільшення цін у Росії, яка залишається найбільшим постачальником автогазу на український ринок.

«За травень-червень вартість газу в Росії встановила історичний рекорд. Динаміка обумовлена різким збільшенням попиту на автогаз на внутрішньому російському ринку, а також ремонтними роботами на низці великих виробництв у РФ. Через підвищення уперше за 3,5 року у Росії було введено загороджувальне мито на експорт СУГ. Ці процеси позначилися на ринку усієї Східної Європи», — сказав Куюн.

В той же час, ближче до серпня в Україні вичерпаються наявні запаси автогазу й активніше будуть задіяні альтернативні джерела постачань із західного кордону.

Ціни на скраплений газ в Європі і, зокрема, в Середземномор'ї, знижуються — через помітне падіння вартості нафти — з майже $80 до $72/бар. І це вже робить стримуючий ефект на ціни в Україні.

«Різноспрямована динаміка цін у РФ і Європі вже зробила вигідними постачання з моря і через західний кордон. Ми фіксуємо активізацію імпорту з Польщі, а також морським транспортом. Ближче до серпня в Україні вичерпаються наявні запаси автогазу і альтернативні джерела постачань будуть задіяні активніше» — вважає Куюн.

Він додає, що комплекс чинників може призвести до зниження цін у роздрібу в першій половині серпня.

У «А-95» також підкреслили, що навіть з урахуванням помітного зростання ціни автогаз залишається вигідним паливом. Так, за підсумками першого півріччя 2018 року його споживання зросло в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року на 13,5%, до 855,5 тис. тонн.

20 липня середня вартість автогазу в Україні перевищила 14 грн/л. Про це свідчать дані дослідження «Консалтингової групи А-95». На думку аналітиків «А-95», на сьогодні залишаються передумови для зростання цін у великих мережах до 14,50 грн/л, але для більш відчутного збільшення вартості автогазу підстав немає.

Аналітики також звертають увагу, що при всіх несприятливих чинниках у сезон пікового споживання ринок України продовжує зберігати стійкість. Завдяки створеним запасам, на дефіцит постачання ринок відреагував плавно і без паніки.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися