Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 липня 2018, 8:22

НБУ перерахував прямі іноземні інвестиції

Нацбанк удосконалив методику формування даних щодо прямих іноземних інвестицій банківського сектору з урахуванням реінвестованих доходів банків, а також здійснив відповідний перегляд даних статистики зовнішнього сектору за 2017 рік. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Нацбанк удосконалив методику формування даних щодо прямих іноземних інвестицій банківського сектору з урахуванням реінвестованих доходів банків, а також здійснив відповідний перегляд даних статистики зовнішнього сектору за 2017 рік.
Фото: segodnya.ua

Перегляд не мав істотного впливу на показники зовнішньої стійкості – дефіцит поточного рахунку для 2017 року розширився з 2 мільярда доларів до 2,4 мільярда доларів або з 1,9% ВВП до 2,2% ВВП.

Водночас ця операція була дзеркально відображена у фінансовому рахунку за статтею ПІІ, де показник ПІІ за 2017 рік збільшився з 2,4 мільярда доларів до 2,8 мільярда доларів.

У результаті сальдо зведеного платіжного балансу за минулий рік залишилося незмінним.

Розрахунок обсягів реінвестованих доходів для включення в платіжний баланс здійснено на основі чистих доходів від операційної діяльності банків з прямими інвестиціями відповідно до частки участі прямого іноземного інвестора в його капіталі.

Реінвестовані доходи не включають реалізовані та нереалізовані холдингові прибутки чи збитки та відрахування до резервів.

Надалі спільно з Державною службою статистики планується здійснити розрахунки реінвестованих доходів підприємств реального сектору та інтегрувати їх до статистики зовнішнього сектору.

На додаток, починаючи з І кварталу 2018 року НБУ розпочав надання Державній службі статистики України даних щодо ПІІ банківського сектору для подальшого врахування їх в статистиці прямих іноземних інвестицій.

Ці дані формуються на основі балансової та фінансової звітності банків з дотриманням рекомендацій Керівництва з платіжного балансу та міжнародної інвестиційної позиції.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися