Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 липня 2018, 12:51

Великобританія оштрафувала Facebook на 500 тисяч фунтів стерлінгів через витік даних

Після того, як Facebook зізналася в передачі даних користувачів компанії Cambridge Analytica, регулятори США і ряду європейських країн почали розслідування діяльності компанії Цукерберга. Зараз соцмережа отримала перший штраф у цій справі, пише ITC.

Після того, як Facebook зізналася в передачі даних користувачів компанії Cambridge Analytica, регулятори США і ряду європейських країн почали розслідування діяльності компанії Цукерберга.
Фото: money24.kharkov.ua

Британське управління комісара з питань інформації за підсумками перевірки виписало Facebook штраф в розмірі 500 тисяч фунтів стерлінгів (660 тисяч доларів) через витік особистих даних 87 млн ​​користувачів соцмережі через фірму Cambridge Analytica.

Як випливає з висновку комісара за інформацією Елізабет Денем, Facebook повинна понести покарання, оскільки не змогла захистити особисті дані користувачів і була непрозора в питаннях збору та використання цієї інформації третіми особами.

Варто відзначити, що розмір штрафу — максимально можливий, передбачений старим законом про захист даних від 1998 року за подібного роду порушення.

Новий регламент щодо захисту даних (GDPR), який регулює правовідносини в цій сфері, дозволяє накладати куди більш серйозні штрафи: до 17 мільйонів фунтів стерлінгів або до 4% від річної виручки (в разі Facebook — це могло бути 1,9 мільярда доларів). Але він вступив в дію вже після того, як стався витік, тому влада не має права застосовувати його щодо Facebook.

І хоча штраф є найбільший з можливих за британським законом, для Facebook це «копійки». Як зазначає The Guardian, соцмережа отримувала стільки ж виручки (500 тисяч фунтів стерлінгів) кожні п'ять з половиною хвилин в першому кварталі цього року.

Раніше повідомлялося, що Facebook Inc зафіксувала рекордний прибуток в I кварталі 2018 року і збільшила виручку на 49%.

  • У березні 2018 року стало відомо, що компанія Cambridge Analytica в обхід правил Facebook збирала дані користувачів, щоб використовувати їх в політичній рекламі. Спочатку повідомлялося, що витік торкнулася 50 мільйонів користувачів, але потім з'ясувалося, що насправді таких виявилося 87 мільйонів чоловік.
  • У Конгресі США і в Європейському парламенті відбулися слухання (1 і 2) у зв'язку зі скандалом з Cambridge Analytica за участю глави Facebook Марка Цукерберга.
  • За останній час були повідомлення і про інших великих витоках персональних даних користувачів Facebook. У червні повідомлялося, що соцмережа протягом декількох років надавала виробникам мобільних пристроїв доступ до даних користувачів без їх відома, а також ділилася даними зі сторонніми компаніями в рамках секретних угод.

Коментарі - 1

+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
14 липня 2018, 18:26
#
Коли оштрафують на 50% прибутку — тоді будемо про щось говорити
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися