Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 липня 2018, 15:41

Регулятор зберіг прогноз зростання ВВП в 2018 році

Національний банк зберіг прогноз зростання валового внутрішнього продукту на рівні 3,4% в 2018 році. Про це під час брифінгу заявив голова правління Яків Смолій.

Національний банк зберіг прогноз зростання валового внутрішнього продукту на рівні 3,4% в 2018 році.
Фото: comments.ua

У Нацбанку вважають, що основною рушійною силою економічного зростання залишиться приватне споживання, яке в цьому році посилиться завдяки збереженню високих темпів зростання реальних зарплат на тлі активних міграційних процесів.

«Сприятливі умови торгівлі, відновлення промислового виробництва і розширення доступу українських експортерів на зовнішні ринки дозволять скоротити негативний внесок чистого експорту у ВВП», — зазначив Смолій.

За його словами, в 2019 році зростання реального ВВП сповільниться до 2,5% (у попередньому прогнозі — 2,9%) через вичерпання ефектів підвищення соціальних стандартів. При цьому в 2020 році реальне зростання економіки складе 2,9%.

«Основним драйвером економічного зростання в середньостроковій перспективі і в подальшому буде приватне споживання, додатковим стимулом для якого є перекази з-за кордону, які ростуть в результаті посилення трудової міграції», — відзначили в Нацбанку.

Читайте також: У 2019 році грошові перекази заробітчан складуть більше 12 мільярдів

Разом з тим, як зазначають в НБУ, ключовим припущенням даного сценарію залишається подальше просування в здійсненні структурних реформ, які передбачаються програмою співпраці з МВФ.

Раніше «Мінфін» писав, що фактичні темпи зростання реального ВВП в першому кварталі 2018 року були вищим за очікування Національного банку, опубліковані в інфляційних звіті за квітень 2018 року (2,3% р/р).

За словами регулятора, як і в 2017 році, основним двигуном зростання реального ВВП був внутрішній попит, як споживчий, так і інвестиційний.

Коментарі - 1

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
12 липня 2018, 16:02
#
«По его словам, в 2019 году рост реального ВВП замедлится до 2,5% (в предыдущем прогнозе — 2,9%) из-за исчерпания эффектов повышения социальных стандартов. При этом в 2020 году реальный рост экономики составит 2,9%.» — это как-то расходится с планами Гроймана, вчера кажись там цифры были на уровне почти 5,5% роста в 2020.
НБУ более реален как по мне.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися