Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 липня 2018, 13:26

Підраховуємо кешбек. Скільки банки платять клієнтам

Підбираючи кредитну карту, все більше українців зупиняють свій вибір на варіанті карти з кешбеком. Така популярність цілком зрозуміла — «модний» пластик, на відміну від звичної кредитки, дозволяє не тільки взяти в борг у банку в будь-який момент, але і істотно заощадити за рахунок повернення частини витрачених грошей.

«Ми розуміємо, що клієнти хочуть бачити продукт, який, з одного боку, вирішує їх фінансові питання, з іншого — приносить свої вигоди. І кредитка з кешбеком якраз відповідає цьому запиту. Власне, про її затребуваність говорять і наші цифри. Тільки в 2017 році кількість оформлених кредитних карток «Максимум» (сьогодні передбачають кешбек до 25%) зросла на 58%. Думаю, ми збережемо динаміку зростання і в 2018 році», — розповів «Мінфіну» начальник відділу розробки та впровадження карткових продуктів роздрібного бізнесу Альфа-Банку Україна Олександр Піддерьогін.

«Мінфін» досконало вивчив кредитні карти з кешбеком від українських банків і готовий назвати найбільш вигідні пропозиції.

Що таке кешбек і як він працює

Якщо коротко, то кешбек — це, по суті, відстрочена знижка. Ви розраховуєтесь за допомогою картки за товари і послуги, а банк повертає вам на рахунок певний відсоток від витраченої суми. Ці гроші ви можете використовувати на свій розсуд.

Скільки грошей повернеться на рахунок, залежить від умов по конкретній карті того чи іншого банку. Одні фінустанови нараховують кешбек за будь-які покупки — аби ті були оплачені карткою. Інші — готові заохочувати клієнтів за оплати певних видів товарів і послуг. Як, наприклад, покупки в супермаркетах, оплати на заправках, в ресторанах і т.п.

Від 2% до 25%. Хто більше?

Головне питання, яке цікавить клієнта: скільки ж грошей можна повернути завдяки кешбеку? Щоб відповісти на нього, слід проаналізувати свої найбільші витрати і зіставити з пропозиціями банку. Якщо ви автомобіліст і витрачаєте близько 2 000 грн. на бензин — шукайте карти з найбільшим кешбеком за оплати на АЗК. Подорожуєте? Тоді вам підійде карта з кешбеком за квитки або оренду готелів і т.д.

На сьогоднішній день банки пропонують карткові продукти з кешбеком від 2% до 25%, залежно від типу карти і категорії покупок. Як правило, клієнт отримує відразу пакет з декількох «відсотків».

Наприклад, за допомогою кредитної картки «Максимум» від Альфа-Банку Україна діють такі умови кешбека: при оплаті в торгових мережах повертається 2% витрачених коштів, на АЗК — 3%, в кафе і ресторанах — 5%. Максимальна сума кешбеку, яку клієнт отримує за один місяць, — 500 грн.

Однак, сьогодні є можливість збільшити цю цифру в два рази. До 31 серпня власник кредитної картки «Максимум» отримує додатковий кешбек на travel-категорії, а саме: 25% на покупки в Duty Free, 10% — при оплаті з/д і автобусних квитків, 3% — при покупці авіаквитків, оренді авто, готелів, а також оплаті за круїзні лінії.

На ці категорії встановлена ​​окрема максимальна сума кешбека — 500 грн. Таким чином, клієнт може кожен місяць отримувати приємну «премію» в розмірі 1 000 грн. (за вирахуванням податків).

Скажімо, організовуючи бюджетний вікенд у Варшаві на двох, ви отримуєте кешбек: 126 грн. за авіаквитки (3% від вартості квитків 4 200 грн. за умови їх замовлення за 3-4 місяці до поїздки); 60 грн. — за проживання в апартаментах (3% від 2 000 грн. за 2 ночі);

125 грн. — за харчування (5% від 2 500 грн.). Всього виходить 311 грн. А при вильоті назад можна «заробити» в Duty Free, де діє кешбек 25%, придбав, наприклад, улюблені парфуми (від 1600 грн.). Кешбек при цьому складе 400 грн. «Зароблені» гроші можна вкласти в наступну подорож.

У monobank максимальний кешбек становить 20%, при цьому клієнт повертає не більше 500 грн. на місяць. Є також обмеження по категоріях товарів і послуг, за якими можливе повернення в конкретному місяці, тобто клієнт повинен вибрати не більше двох. Банк також дає свій невеликий кешбек, який нараховується, наприклад, за поповнення карти готівкою в терміналах «Приватбанку», продовження депозиту на новий термін або ж рекомендації друзям і знайомим (якщо вони після ваших позитивних відгуків стануть клієнтами банку) і т. п.

Idea Bank пропонує Card Blanche White з кешбеком. Відповідно до її умов, клієнту повертається 2% від суми покупок в супермаркетах, 3% — за розрахунки на АЗК і в ресторанах. Максимальна сума кешбеку становить 500 грн. Банк анонсує повернення «до 10% витрачених коштів». Але, як зазначено на його офіційному сайті, отримати такий відсоток можна лише за перші розрахунки після оформлення картки, та й то не скрізь. В перший розрахунковий період (місяць після оформлення картки) сума кешбеку обмежена — всього 200 грн.

ОТП Банк пропонує кілька карткових продуктів з кешбеком. Наприклад, картка Global Auto Card, яка може зацікавити, в першу чергу, автовласників. По ній кешбек за розрахунки на всіх АЗК становить 3%. Плюс на заправках Okko є додаткова знижка на паливо 1 грн./л. Кешбек по іншим розрахункам — 1%. Бонуси можна витратити переважно на обслуговування авто — мийку, покупку різних автотоварів, палива або страхування транспортного засобу.

Карта з кешбеком для водіїв є також у Альфа-Банку Україна. «Автомобілістам ми можемо запропонувати карту Carbon. Її власники отримують кешбек 3% на всіх АЗК в Україні та за її межами, а також додаткову знижку на заправках WOG: мінус 2 грн./л будь-якого палива і 0,70 грн./л газу. При розрахунках в мережі гіпермаркетів МЕТРО також діє кешбек 1%», — розповів начальник відділу розробки та впровадження карткових продуктів роздрібного бізнесу Альфа-Банку Україна Олександр Піддерьогін.

На що дивитися, окрім відсотків

Кешбек, хоч і приємне, але лише доповнення до умов по кредитній карті. Не варто забувати, що її основне завдання — вирішити фінансові питання клієнта, тому вкрай важливі базові умови, такі як: розмір кредитного ліміту, тривалість пільгового періоду (період безкоштовного користування кредитними коштами), наявність кредитних канікул і т. п.

«За всіма кредитними картками Альфа-Банку Україна діє пільговий період до 55 днів, пропозиція «Миттєва розстрочка на карту» — це можливість перевести покупку вартістю понад 1 000 грн. в безвідсоткову розстрочку і оплатити покупку рівними частинами протягом терміну від 3 до 12 місяців. Крім цього, діє опція кредитні канікули, тобто ми даємо клієнту право пропустити обов'язковий мінімальний платіж на один період»- підсумував Олександр Поддерьогін.

Потрібно враховувати, що кешбек не нараховується одразу після оплати. Повернення коштів за транзакціями, що здійснені протягом місяця, ви отримаєте на початку наступного, і вже тоді зможете розпоряджатися грошима на свій розсуд. У разі, якщо на карті є заборгованість, кешбек допоможе її скоротити.

Коментарі - 9

+
+11
mary27
mary27
12 липня 2018, 16:30
#
А где «Таскомбанк»?

У него кэшбек как по кредиткам, так и по дебетовкам.
+
+26
gastgeber
gastgeber
12 липня 2018, 16:47
#
Прочтите начало заголовка. Там буква Р и слово «Актуально ». Т.е. — реклама. Т.е. — не заплатили )
+
+11
mary27
mary27
12 липня 2018, 17:28
#
Ага)
Я значит, бесплатно прорекламироваа бизнес С.Тигипка?
Ну ладно)
+
+11
Nline
Nline
13 липня 2018, 9:24
#
И такое бывает :) Адвокаты брендов повсюду
+
0
Zapreader
Zapreader
15 липня 2018, 20:23
#
Mary27, а что там за кешбек, вы пользуетесь и довольны?
+
0
roman731
roman731
22 липня 2018, 14:35
#
У ТАСика до конца лета небывало щедрая — как для прижимистой комсы — акция с кешбеком по супермаркетам и автотопливу.
+
0
mary27
mary27
25 липня 2018, 17:25
#
Ничем из карт «ТАСа» не пользовалась — все отделения крайне неудобно расположены.
Вот условия:
http://www.tascombank.com.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=715&Itemid=547
Кэшбек по дебетовке «Плативка» — 0,5% с магазинов.
По «Пенсионной» — 2% с аптек и 1% с магазинов.
По кредитке «Большая пятерка» — 2% АЗС и супермаркеты и 1% с др. (но с кредитных средств).
+
0
roman731
roman731
25 липня 2018, 19:30
#
До конца лета ТАСик платит повышенный кешбек: до 4% + компенсация налогов
http://www.tascombank.com.ua/content/view/1431/108/lang,russian/
+
0
mary27
mary27
25 липня 2018, 21:47
#
Благодарю, не знала.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися