Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 липня 2018, 10:11

З'явився текст законопроекту про податок на прибуток

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді замінити податок на прибуток податком на виведений капітал. Про це йдеться в законопроекті №8557, який був зареєстрований в парламенті 5 липня.

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді замінити податок на прибуток податком на виведений капітал.
Фото: podrobnosti.ua

Законопроект передбачає заміну з 1 січня 2019 року податку на прибуток підприємств податком на виведений капітал. При цьому на 3 роки (до 31 грудня 2021 року) дозволяється застосування податку на прибуток підприємств банками щодо їх вирішення.

Також законопроектом передбачається, що сума дивідендів, що виплачується за 2018 рік (а для банків, які продовжили сплату податку на прибуток підприємств після 1 січня 2019 року, — за 2021), не буде обкладатися податком на виведений капітал в межах обсягу оподатковуваного прибутку, з якої раніше було сплачено податок на прибуток підприємств.

Об'єктом оподаткування податком на виведений капітал визначаються операції з виведення капіталу і операції, прирівняні до операцій з виведення капіталу.

До операцій з виведення капіталу будуть належати виплата дивідендів на користь неплатника податку, виплата частини прибутку державними некорпоратизованими, казенними або комунальними підприємствами, повернення вкладів власнику корпоративних прав — неплатнику податку (в сумі, що перевищує вартість внеску, зробленого засновником і/або власником в статутний капітал такої юридичної особи) та ін.

Пропонується застосовувати такі ставки податку на виведений капітал:

  • 15% — до операцій з виведення капіталу;
  • 20% — до операцій, прирівняним до операцій з виведення капіталу (крім зазначених нижче операцій, які оподатковуються за ставкою 5%);
  • 5% — до засобів, сплачених на виконання боргових зобов'язань пов'язаним особам-нерезидентам.

Крім того, з метою забезпечення прозорості адміністрування податку передбачається введення автоматизованого аналізу податкової інформації.

Для цього при здійсненні з неплатником податку операцій, які є об'єктом оподаткування, в розрахункових документах платником податку вказуватися в установленому Національним банком порядку код операції.

Інформація, що буде групуватися за кодами операцій про засоби, перерахованих платником податку неплатнику податку (без ідентифікації особистості — неплатника податку, з яким була здійсненна операція), буде надаватися контролюючим органам для зіставлення з податковою звітністю в автоматичному режимі і буде відображатися разом з результатами порівняння в електронному кабінеті платника податків.

Суми переплат з податку на прибуток підприємств, сформовані до 1 січня 2019 року, платники податків зможуть використовувати в рахунок зменшення грошових зобов'язань з податку на виведений капітал або ці суми будуть повернуті платникам у встановленому порядку.

Нагадаємо, що в кінці 2017 року Порошенко запропонував ввести податок на виведений капітал з 2019 року.

При цьому в травні 2018 року голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна заявила, що причиною блокування МВФ податку на виведений капітал є недоліки роботи виконавчої гілки влади.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися