Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 липня 2018, 13:24

«Укрнафта» за п'ять місяців сплатила 3 мільярди гривень ренти

За січень-травень цього року видобувних робіт компанія «Укрнафта» перерахувала майже 3 мільярди гривень рентної плати до бюджетів усіх рівнів.

За січень-травень цього року видобувних робіт компанія «Укрнафта» перерахувала майже 3 мільярди гривень рентної плати до бюджетів усіх рівнів.
Фото: capital.ua

При цьому за травень 2018 року компанія виплатила до державного та місцевих бюджетів різних рівнів 631,2 мільйон гривень рентної плати за користування надрами.

Відповідно до закріпленого в законодавстві механізму розподілу рентної плати за видобуток нафти та газу з них 149,8 мільйонів гривень надійшло в першому півріччі до місцевих бюджетів різних рівнів.

За травень найбільші надходження з ренти «Укрнафти» вже традиційно отримали громади Сумщини (14 млн грн), Івано-Франківщини (6,8 млн грн) і Полтавщини (4,5 млн грн).

Варто зазначити, що принцип розподілу рентної плати за видобуток нафти та газу передбачає перерахування 95% рентних платежів до загального фонду державного бюджету, а 5% – до місцевих бюджетів.

При цьому 2% доходів від ренти спрямовуються в районні бюджети, а 3% – до бюджетів міст обласного значення, бюджетів об'єднаних територіальних громад за місцем видобутку природних ресурсів.

Таким чином, механізм розподілу ренти дає можливість громадам отримати частину доходів від видобутку нафти та газу.

Очікується, що в 2018 році «Укрнафта» сплатить близько 6,4 мільярдів гривень ренти, а, отже, до бюджетів областей, районів та громад мають надійти біля 320 мільйонів гривень доходів від рентних платежів.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися