Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 червня 2018, 8:21

Україна піднялася у рейтингу цифрової конкурентоспроможності

Швейцарська бізнес-школа IMD ​​поставила Україну на 58 місце (з 63) в рейтингу конкурентоспроможності в цифровому середовищі. Про це пише ain.ua.

Швейцарська бізнес-школа IMD ​​поставила Україну на 58 місце (з 63) в рейтингу конкурентоспроможності в цифровому середовищі.
Фото: dw.com

Згідно з рейтингом, за рік країна піднялася на дві позиції. Раніше 58 позицію займала Колумбія, яка перемістилася на один пункт вниз. Тепер найближчим суперником України є Бразилія і Філіппіни, що знаходяться на 57 і 56 місцях відповідно.

Для ранжирування країн IMD зіставляє їх за трьома напрямками: «Знання» (рівень навчання, освіти і науки), «Технології» (регуляторне середовище, капіталізація IT-галузі, розвиток інтернет- і комунікаційних технологій), «Готовність до майбутнього» (готовність до цифрової трансформації). Всього використовуються 50 критеріїв, 30 з яких посилаються на статистичні дані. Решта 20 формуються за результатами опитувань.

Як повідомляється в звіті, за рік Україна показала покращення  в знаннях (з 45 на 39 місце) і технологіях (з 62 на 61). «Готовність до майбутнього» залишилася на колишній позиції і стоїть на 61 місці в загальному заліку.

Зростання категорії «Знання» забезпечила найкраща робота з талантами, а технологічний підйом спровокований різким стрибком інвестицій в телеком-індустрію. За цим критерієм Україна, на тлі проведення торгів за 4G-частоти, злетіла з 54 на 8 місце.

У 2013 році Україна займала в рейтингу IMD 49 місце, у 2014 році опустилася на сходинку нижче, після чого на три роки завмерла між 59 і 60 позиціями. Сьогодні її слабкі сторони, як зазначається в звіті, це захист прав на інтелектуальну власність (61 місце), банки та фінансові послуги (61 місце), високі інвестиційні ризики (62 місце), кібербезпека (61 місце) і піратство ПЗ (60-е місце).

При цьому, Україну високо оцінили за критеріями запуску бізнесу (30), швидкості інтернет-підключень (34 місце), e-демократії (28 місце), використання великих даних (26 місце). Традиційно сильним пунктом залишається якість навчання: в Україні високе співвідношення вчителів і учнів (18 місце), багато жінок дослідників (12-е місце) і випускників наукових спеціальностей (18 місце).

Перше місце в дослідженні IMD зайняли США, які перебували на третьому рядку.

Десятка лідерів із зазначенням річних змін виглядає так:

  • США (+2)
  • Сінгапур (-1)
  • Швеція (-1)
  • Данія (+1)
  • Швейцарія (+3)
  • Норвегія (+4)
  • Фінляндія (-3)
  • Канада (+1)
  • Нідерланди (-3)
  • Великобританія (+1)

На пост-радянському просторі лідером стала Естонія, яка виявилася на 25 сходинці. Литва зайняла 29 місце, Латвія — 35, Казахстан — 38, Росія — 40.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися