Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 червня 2018, 18:50

Олена Дмітрієва: «Кредитування є ключовою умовою для розвитку економіки»

Заступник Голови Правління банку «Глобус» про відродження кредитування.

Про приріст кредитного портфеля

Після тривалого періоду очищення активів і відновлення капіталу банківська система повернулася до своєї основної місії — кредитування. Динаміка показників з початку 2018 року свідчить про тенденцію зростання — як в кредитуванні суб'єктів господарської діяльності, так і роздрібних клієнтів. Згідно з даними Національного банку України, загальний приріст кредитного портфеля склав 18 млрд грн. Це небагато, лише 1,7%, але на тлі падіння кредитних портфелів в останні три роки такий приріст виглядає доволі оптимістичним.

Про драйвери

Драйверами кредитування є споживче беззаставне кредитування роздрібних клієнтів і кредитування клієнтів малого та середнього бізнесу. Оживають кредитування іпотеки та автокредитування. Кредитування великих корпорацій не користується у банків популярністю через велику частку простроченої заборгованості (понад 58% непрацюючих кредитів) і складності стягнення. Тут нічого не змінюється: прориву в захисті прав кредитора так і не відбулося.

Про процентні ставки

Стримуючим фактором, який заважає активнішому кредитуванню, є розмір процентних ставок. Дорожнеча ресурсів відлякує потенційних позичальників. У 2016-2017 роках Національний банк України стимулював зниження процентних ставок, постійно знижуючи облікову ставку НБУ. Але з жовтня 2017 року через високу інфляцію НБУ поетапно піднімав облікову ставку з 12,5% до 17%, що відбилося на вартості ресурсів на ринку. У найближчий рік ми не очікуємо зниження кредитних ставок.

Про умови зростання

Кредитування є ключовою умовою для розвитку економіки. А найголовнішими факторами для активізації кредитування є фінансова стабільність, захист прав кредиторів і відсутність стресу на ринку.

Оригінал матеріалу на порталі maanimo.com ви можете прочитати тут.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися