Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 червня 2018, 12:29

Аналітика на 15.06.2018. Долар знов на коні, євро зализує рани

За повідомленням керівника департаменту аналітики компанії Global FX, американські фондові майданчики завершили торги четверга переважно на позитивній ноті. Підвищення ставки і оптимістична риторика ФРС не відлякала інвесторів, які розцінили крок регулятора не як сигнал до втечі від ризику, а як свідчення того, що американська економіка набирає обертів. Оптимізм проявився ще яскравіше на контрасті з голубиними настроями в ЄЦБ — напередодні європейський регулятор дав зрозуміти, що до кінця літа наступного року підвищення ставок не буде. Nasdaq виявився в лідерах зростання, набравши 0,85%, S&P 500 підвищився на 0,25%, а Dow просів на 0,1%. Серед окремих паперів виділилися акції Twitter, які подорожчали більш ніж на 6%, тоді як в аутсайдерах опинилися акції фінансового сектора — котирування J.P. Morgan і Citigroup втратили понад 1,5%. В Азії ж ситуація виявилася трохи гірше — забувши про Центробанк, інвестори зосередилися на тарифах Трампа щодо Китаю, про які буде оголошено пізніше сьогодні. Пекін за традицією висловив готовність до прийняття заходів у відповідь. Відновлення занепокоєння з приводу торгових воєн і погіршення стану китайської економіки через тарифи можна пояснити відбиває у гравців бажання ризикувати. Втім, виробивши певний імунітет до обміну тарифами, регіональні майданчики продемонстрували обмежену просідання, а окремі індекси виросли. Так, японський Nikkei додав 0,5%. На аналогічну величину знизився південнокорейський Kospi, китайський Shanghai Composite просів на 0,74%, а гонконгський Hang Seng — всього на 0,01%. На початку європейських торгів індекси можуть показати більш сприятливу динаміку, однак потенціал зростання швидше за все буде обмеженим.

На валютних майданчиках явним лідером зниження виявився євро, тоді як долар реабілітувався по всьому спектру ринку. Єдина валюта виявилася під потужним ударом з боку ЄЦБ, який продовжив програму скупки активів до грудня, анонсувавши скорочення обсягів стимулювання і завершення програми. Головним розчаруванням стали песимістичні попередні терміни першого підвищення ставки, причому із застереженням про те, що все буде залежати від макроданих і перш за все від інфляції. Контрольний удар по євро завдав Драгі, який в ході прес-конференції говорив про «руських» і «невизначеності». В результаті пара  євро/долар обвалилась до мінімумів червня, втративши рівень 1.16. Сьогодні в Азії котирування оновили мінімуми на підході до позначки 1.1550. Додатковий тиск на котирування надало повсюдне відновлення долара, який зрадів показниками роздрібних продажів в США, істотно перевищили прогнози. Сьогодні єдину валюту належить пройти ще одне випробування у вигляді даних по інфляції в єврозоні. Якщо результати виявляться нижчими за очікування, пара залишиться під тиском, незважаючи на технічні передумови для відновлення. Негативу може додати сприятливий звіт по споживчій довірі Мічиганського університету, який здатний ще сильніше зміцнити позиції долара в кінці торгового тижня.

Ринок нафти продовжує нудитися в невизначеності і не може визначитися з чітким вектором руху. Вчора саудівський міністр нафти в Москві чітко дав зрозуміти, що початок поступового пом'якшення обмежень з видобутку неминуче. Ринок ще не до кінця змирився з таким сценарієм і продовжує нервувати, гадаючи, з яких обсягів почнуть експортери в рамках угоди ОПЕК +. На майбутньому тижні волатильність в сировинному сегменті може посилитися, особливо якщо на ринку будуть з'являтися суперечливі коментарі на тему майбутнього саміту. У найближчій перспективі Brent потрібно повернутися вище 20-денний ковзної середньої в районі позначки 77, щоб відчути себе впевненіше і хоча б частково скинути з себе ведмеже тиск. Але поки фактори на користь виходу з довгих позицій і раніше переважають.

Золото продовжило відновлення і в моменті навіть торкнулося 1-місячних максимумів безпосередньо під відміткою 1310. Однак закріпити успіх жовтого металу завадило відновлення попиту на долар після виходу вражаючих даних по роздрібних продажах у США. Котирування відкотилися, але втрималися над рівні 1300, що з технічної точки зору говорить про деяке ослаблення короткострокового тиску і можливості для подальших спроб висхідній корекції. Однак з огляду на бойовий настрій долара, який виглядає виправданим, враховуючи яструбиний Федрезерв і позитивну статистику, потенціал зростання золота залишається обмеженим. У короткостроковій перспективі метал ризикує привернути нову хвилю фіксації прибутку перед настанням вихідних.

Економічний календар сьогодні не багатий на події. Єврозона публікує показники торгового балансу, інфляції і витрат на одиницю робочої сили. Також відбудеться виступ представника ЄЦБ Кера, який може спробувати трохи розвіяти ведмежий настрой гравців щодо євро. У США заявлені індекс ділової активності у виробничому секторі ФРБ Нью-Йорка, промислове виробництво, використання виробничих потужностей, індекс споживчої довіри Мічиганського університету, тоді як ринок нафти буде чекати звіту Baker Hughes за кількістю бурових.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися