Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 червня 2018, 8:14

Кешбек та акції: що банки обіцяють власникам кредиток

Українці звикають розраховуватися платіжними картами. Це швидко, зручно та безпечно. Більш того, все більше власників карт починає жити в кредит. І банки їх до цього активно підштовхують.

Українці звикають розраховуватися платіжними картами.
Фото: kredutu.com.ua

Клієнти українських банків полюбили кредитні карти. Це зрозуміло. Такі позики отримати простіше і швидше, ніж ті ж кеш-кредити. А якщо підійти до питання з розумом, можна не тільки не платити банку відсотки, а й заробляти потроху.

Хто більше

Обсяги карткового кредитування стабільно ростуть. ПриватБанк - безумовний лідер на ринку. За минулий рік держбанк встановив кредитні ліміти на карти клієнтів на загальну суму понад 10 млрд грн. За п'ять місяців 2018 року ця цифра зросла ще 4,1 млрд грн (мова йде про карти mass-market, елітні карти в статистиці не враховувалися).

Тенденцію підтверджують і інші банки. За словами начальника відділу розробки та впровадження карткових продуктів роздрібного бізнесу Альфа-Банку Олександра Поддерегін, в 2017 році фінустанова встановило кредитні ліміти по картах лінійки «Максимум» на 3,2 млрд грн ( «Максимум» / «Максимум-Готівка» / «Максимум Platinum »). А за 4 місяці поточного року зумів збільшити показник ще на 920 млн грн.

Статистика підтверджує: зростає не тільки кількість виданих кредиток, які відносяться до масового сегмента, а й суми, які позичають їх власники. «За останній рік українці почали активніше користуватися лімітами на картах. Так, у ПриватБанку середній використаний ліміт у 2017 році не перевищував 4 500 грн, а в 2018 році виріс майже в 2 рази та становить 8 500 грн », - розповідає керівник роздрібного бізнесу ПриватБанку Олексій Шабан.

В Альфа-Банку середня сума карткового кредиту зросла за минулий рік на 3 000 грн, а за цей - ще на 1 500 грн. Зараз вона становить близько 19 000 грн.

«Застовпити» місце в сегменті масових кредитних карт зараз намагаються багато гравців. Навіть якщо вони не можуть похвалитися дуже значними обсягами. «Майже 60% кредитного портфеля фізосіб в нашому банку - карткові позики», - розповів «Мінфіну» начальник управління розвитку продуктів та проектів роздрібного бізнесу Банку Кредит Дніпро Олександр Стецко. Сума кредитних лімітів, встановлених банком на карти, в минулому році склала 340 млн грн. Середня сума, яку позичали власники кредиток, склала 20 000 грн.

Кредитори кажуть, що готові позичати й великі суми, але позичальники беруть гроші обережно. Та й самі банки ставлять додаткові умови. Так, якщо є охота отримати кредитний ліміт більший за 50 000 гривень, клієнту доведеться принести довідку про доходи. У деяких банках цей «стелю» становить і 20 000 грн.

ПУМБ, наприклад, декларує максимальний кредитний ліміт 200 000 грн. Але суми, які реально видає фінустанова, коливаються в залежності від регіону і статусу позичальника в діапазоні від 10 000 до 50 000 грн.

Аналогічна тенденція простежується й в інших банках, навіть невеликих. Банк Конкорд, наприклад, встановив «стелю» по картці Golden Dream на рівні 100 000 грн. Але в середньому його клієнти позичають близько 10 000 грн. «При надходженні заявки на кредитну карту через інтернет - максимальна сума ліміту обмежена 30 000 грн. Якщо ж клієнт особисто звернувся до відділення з повним пакетом документів - він може отримати на карту до 100 000 грн. Так як основним каналом залучення клієнтів на сьогоднішній день є інтернет простір, основна частина кредитних карт видається з лімітом близько 10 000 грн », - пояснює заступник голови правління Конкорд банку Олена Безугла.

Скільки банки видали карткових кредитів

Банк

Загальна сума встановлених лімітів за кредитками за 2017 рік

Загальна сума встановлених лімітів за кредитками за 5 місяців 2018 рік

Максимальний кредитний ліміт за карткою, грн

Середня сума виданого карткового кредиту, грн

ПриватБанк

10,7 млрд грн

4,1 млрд грн

75 000

8 000

Альфа-Банк

3,2 млрд грн

920 млн грн*

200 000

19 000

ПУМБ

250 000 кредитних карток**

Емісія зросла в 2 рази**

200 000

10 000 - 50 000

Ідея Банк

350 млн грн

150 млн грн

200 000

11 000

Банк Кредит Дніпро

340 млн грн

30 млн грн

200 000

20 000

Банк Конкорд

-

10 млн грн

100 000

10 000

*Дані Альфа-Банку вказані за 4 місяці 2018 року

**Банк ПУМБ не назвав обсяги виданих кредитів, але назвав кількість випущених карт

Ставки за кредитами

В середньому ставки за картковими кредитами, які декларують банки, варіюються в діапазоні 40-50% річних. Інша справа, що реальна вартість кредиту може виявитися набагато вище. Наприклад, коштом різного роду комісій або платежів за страховкою. Так, за словами Олександра Стецко, в Банку Кредит Дніпро базова ставка за картковими кредитами становить в 48% річних. Реальна - може досягати 59%.

У ПУМБ річна процентна ставка за кредитною карткою «ВсеМожу» становить 49%. Страхування життя та здоров'я буде коштувати ще 1,2% на місяць від поточної суми заборгованості, а страховка від шахрайства - 20 грн в місяць. Відмовитися від покупки поліса клієнт може. Але ставка за кредитом в цьому випадку підскочить до 58% річних.

Самі банкіри стверджують, що вартість кредитів - не головний критерій, на який орієнтуються власники карт. «Зараз клієнти менш чутливі до розміру процентної ставки. Тому банки більше концентруються на підвищенні рівня сервісу та технологій », - констатує Олена Безугла.

Міняти цінову політику фінансисти не збираються. Інфляція все ще перевищує прогнози, НБУ не планує знижувати облікову ставку, курсові ризики як і раніше високі.

«Ставка за картковими кредитами у нас не змінювалася, і не думаю, що в цьому році вона буде знижуватися. Ставка залежить від вартості ресурсів та ризиків на ринку. Ми бачимо позитивну тенденцію, але поки не готові кредитувати дешевше », - говорить директор департаменту карткового та транзакційного бізнесу Ідея Банку Іван Степанець.

Хоча конкуренція за позичальників може змусити деяких кредиторів до зниження ставок. Але при цьому вони можуть вдатися до інших хитрощів.

«Якщо банки і знизять відсоткову ставку, то ймовірно, при цьому вони збільшать інші цінові параметри карткового продукту. Наприклад, комісії за зняття кредитних коштів в мережі банкоматів. Також тарифи нижчі за ринкові можуть тимчасово пропонувати нові гравці на ринку кредитних карт», - зазначає Олена Безугла.

Пільги та кешбек

Найголовніша «фішка» кредитних карт - пільговий період. Це час, протягом якого позичальник може користуватися кредитними грошима безкоштовно, точніше - за символічною ставкою. Справжні відсотки банки починають нараховувати тільки в разі, якщо позичальник не поверне кредит в «пільговий» термін.

У різних банках тривалість пільгового періоду відрізняється. У ПриватБанку та Альфа-Банку, наприклад, вона становить до 55 днів, в Банку Конкорд - до 60 днів, в Банку Кредит Дніпро - до 67 днів, а в Банку Форвард та Ідея Банку - до 90 днів (на першу операцію). Все залежить від того, коли за правилами банку, встановлена ​​розрахункова дата і коли позичальник вперше витратив кредитні гроші. Але головний принцип один і той же: якщо клієнт встигає погасити заборгованість в пільговий період, йому нараховуються мінімальні відсотки. Як правило - 0,0001%.

Кешбек - ще один «пряник», за допомогою якого банки активно просувають кредитки. Ця опція дозволяє клієнтам повернути певний відсоток від суми, витраченої за допомогою карти. Розмір кешбеку варіюється в різних банках. Ідея Банк при оплаті покупок за допомогою кредитної картки повертає на рахунок клієнта до 10% витрачених грошей, Банк Конкорд - до 5% (при розрахунках у фастфудах по всьому світу), Таскомбанк - до 2%.

Читайте також: Кешбек. Скільки банки платять клієнтам

Чемпіон же за кешбеком на українському ринку - monobank, який обіцяє повернути до 20% від суми покупки. Конкретний відсоток залежить від категорій товарів, які можна вибирати кожен місяць, і від того, витрачає власник кредитки свої гроші, або позичає у банку. Наприклад, в категорії «продукти» при витраті власних коштів банк повертає клієнту 2%, кредитних - 4%.

В Альфа-Банку стандартний кешбек за розрахунки кредиткою - до 5%. Але з 1 червня по 31 серпня клієнти зможуть отримати до 25%, якщо витратять кредитні гроші на товари і послуги з категорії «подорожі». Крім цього, на період акції Альфа-Банк подвоює максимальну суму кешбеку з 500 до 1000 грн. Власникам карток обіцяють повернути:

  • 25% - при оплаті товарів в магазинах duty free;
  • 10% - при покупці автобусних та залізничних квитків;
  • 3% - при оплаті послуг оренди авто, бронювання готелів, купівлі авіаквитків і круїзів.

Пільговий період та кешбек - далеко не єдине, що банки пропонують в «навантаження» до кредитної картки. Банк ПУМБ та Альфа-Банк готові спілкуватися з клієнтами в популярних менеджерах. Вони також надають клієнтам розстрочку. Ця опція дозволяє придбати товар за кредитні гроші. При цьому банк не буде нараховувати відсотки за кредитом, а списувати з карти щомісячний платіж. «Банк дозволяє перевести суму покупки понад 1 000 грн в безпроцентну розстрочку і оплатити покупку рівними частинами протягом терміну від 3 до 12 місяців», - пояснює Олександр Поддергін з Альфа-Банку.

ПриватБанк та Таскомбанк нараховують на залишок власних коштів клієнта 7%, Банк Конкорд та Ідея Банк - 10%.

Олекса Рябуха

Порівняти умови за кредитними картками та безкоштовно замовити «пластик» з кешбеком можна в фінансовому супермаркеті Finance.ua

Коментарі - 33

+
+19
AleksandrBank
AleksandrBank
13 червня 2018, 9:34
#
Во первых Приват как всегда сам берет и устанавливает лимит, даже отказавшись, потом опять установят против воли. Случаев масса в том числе среди родных.
Во вторых, не по всем картам кредитным Привата и ТАСа 7% на остаток, это вранье! К примеру в Моно — это автоматически и удобно.
В третьих, реально в Альфе для тех кто путешествует и тратится duty free хороший кеш-бек, плюс подняли лимит до 1000 грн возврат. «25% — при оплате товаров в магазинах duty free;10% — при покупке автобусных и железнодорожных билетов; 3% — при оплате услуг аренды авто, бронирования гостиниц, покупки авиабилетов и круизов.»
+
+38
alex0999
alex0999
13 червня 2018, 10:08
#
Ну если читать статью внимательно — то здесь обзор кредитных карт поэтому % на остаток корректно указан.
Ну и кешбек в альфе на duty free ну я не думаю что это прям будет веским аргументом в пользу карты.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
15 червня 2018, 14:05
#
AleksandrBank
«тратится duty free хороший кеш-бек»

Спонсировать пьяниц и алкоголиков не совсем правильно, но ведь Альфа-банк российский — а в РФ алкоголь в почёте.

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
15 червня 2018, 15:32
#
Каждому свое ближе, кому Алкоголь, кому духи, кому конфеты, кому одежда.
Алкоголь в Украине также в почете
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
15 червня 2018, 22:21
#
Главное, чтобы всё было из duty free. :-)

+
+27
Rybalove
Rybalove
13 червня 2018, 10:33
#
Кроме привата и моно — все остальные деревянные ИМХО…
+
+18
Ale X
Ale X
13 червня 2018, 10:51
#
Альфа максимум норм. Я комбинирую Моно и Альфа. Приват с собой не ношу даже, только если интернет банкинг нужен.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
15 червня 2018, 23:05
#
Ну да, ведь Альфа-банк не является самодостаточным, как Приватбанк.
Поэтому раньше многие использовали кредитки Альфа-банка в связке с картами Приватбанка, с которых собственно и погашали без комиссий кредит в Альфа-банке.
После введения комиссии в Приватбанке, владельцы кредиток Альфа-банка переключились на Монобанк в качестве пополняшки.
Поэтому меня и удивляет ситуация, когда хвалят Альфу, но не горят желанием погашать кредиты через кассы или терминалы Альфа-банка, а ищут карты других банков для погашения без комиссии…
+
+15
yarg
yarg
13 червня 2018, 11:01
#
Моно — это лажа, пустышка. Приват — как-то слишком агрессивно своими лимитами набивается, даже когда не просиш…
Нет в жизни счастья, поживу пока без кредитов.
+
+62
xiders
xiders
13 червня 2018, 11:31
#
А ти спробуй для початку Моно хоча б, а потім говори. Можна не тільки не платити банку % за користування кредиткою, а і успішно отримувати знижки на товари і послуги, користуючись кешбеком, в середньому 4-5%. Хіба погана знижка?
+
+30
yarg
yarg
13 червня 2018, 12:42
#
Я в финансах не признаю сектантов. А они — именно сектанты. Подмена реальной работы — созданием тусовок поклонников в соц. сетях — это хорошая политика на первом этапе раскрутки, но в области финансов это все не вызывает доверия. Пусть бы лучше презервативами торговали. И там создавали секты.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
14 червня 2018, 9:18
#
Не понял Вашей мысли.
Если ты пользуешься банк. картой — ты сектант? Верно истолковал?
+
+15
yarg
yarg
14 червня 2018, 9:51
#
Нет.
Есть бизнес, а есть секта. Они похожи, но путать не стоит.
Это как Аспирин и гербалайф. И то и другое — для лечения. Но сект поклонников аспирина я как-то не видел. С пасторами, песнопениями, речевками и т.п.
Так вот монобанк — это гербалайф. А Аваль или Укрсиб — это аспирин.
+
0
Elena1997
Elena1997
16 червня 2018, 0:42
#
Аналогия не подходит. Аспирин — это фарм.препарат, со всеми необходимыми ислледованиями, доказанной эффективностью и прочей документальной атрибутикой, в том числе регистрацией на фарм рынке страны. Гербалайф — торгует чем угодно, но не фарм.препаратами, без доказательной научной базы об эффективности. Поэтому и не может называться лекарством, а называется био добавкой.
Указанные Вами банки — все БАНКИ, т.е. с лицензией и прочими документами, образно — они все лекарства, или все аспирин.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
16 червня 2018, 19:05
#
«образно — они все лекарства, или все аспирин.»

Только от разных производителей, разной чистоты производства,
с разной дозировкой, под разной торговой маркой и конечно по разной цене…
+
0
Rybalove
Rybalove
14 червня 2018, 9:34
#
Не имею отношения к монобанку, но как по мне это чуть ли не единственный банк (за исключением иностранцев и госов) который имеет четкую понятную бизнес-модель, показывающую помимо прочего еще и стабильный рост бизнеса. Так что я не считаю что это пустышка.
+
0
yarg
yarg
14 червня 2018, 9:49
#
Не у него бизнес-модели. Все что мы видим — акции, кешбеки, армия поклонников на форумах — это раходы. А где доходы? И не нужно говорить «они имеют доход просто с того факта что у них есть клиенты». С этого и секретарше на колготки не заработать.
+
0
yarg
yarg
14 червня 2018, 9:55
#
Вот сообщение с этого же форума трехмесячной давности:
«3 місяці користують карткою Моно — не заплатив банку жодної копійки. Зате банк мені вже виплатив біля 800 грн.
Якби я як і раніше користувався картою Привату, то отримав би за цей період десь 150 грн «бонусів».

Для мене вигода очевидна, але я намагаюсь зрозуміти логіку банка.»

А ее нет. Вернее логика эта — набрать армию поклонников, набрать депозитов — и…
а поклонники потом будут митинговать под НБУ и кричать «злочинная власть погубила ростки нового бизнеса и великий Супермонобанк». Для того их и набирают. Для прикрытия после краха.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
18 червня 2018, 18:11
#
yarg
«Вернее логика эта — набрать армию поклонников, набрать депозитов — и…»

Ущербная логика, факты отсутствуют напрочь а личное мнение притянуто за уши.
Отчётностью банка и результатами его работы за эти периоды не интересовались, но уже сочиняете опусы о митингах обманутых кредитчиков.
А веедь оказывается, что Монобанк на сегодня не принимает депозиты, а только выдаёт кредитные карты.
Но вам что кредиты что депозиты — лишь бы нести пургу про обманутых вкладчиков.

А ведь раньше писали очень разумные вещи, что случилось с вами — никак не пойму.
+
0
yarg
yarg
18 червня 2018, 19:34
#
Так все еще впереди. Сейчас идет раскрут и сбор поклонников.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
18 червня 2018, 23:17
#
На когда прогнозируете поголовное воровство депозитов, которых ещё физически нет?
+
0
yarg
yarg
19 червня 2018, 7:50
#
Я же написал последовательность событий:
Создается армия фанбоев
принимаются депозиты
воруются депозиты
армия фанбоев прикрывает побег воров демонстрациями под НБУ

Мы находимся уже на 2 этапе. Вы вот думали что депозитов нет — а они есть. и под 16 % годовых. Рекорд на нашем рынке.
https://www.monobank.com.ua/deposit

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
19 червня 2018, 10:23
#
yarg
«Создается армия фанбоев
принимаются депозиты
воруются депозиты
армия фанбоев прикрывает побег воров демонстрациями под НБУ»

Монобанк на сегодняшний день не принимает депозиты — поэтому и нечего воровать, кроме фондирования самого банка.
Зато выдаёт кредиты и таких клиентов в банке уже более 250 тысяч.

Но вы упорно стоите на придуманной вами схеме.

С одной стороны похвальна твёрдость ваших убеждений, но с другой стороны видна абсурдность этих убеждений.

Мне сложно объяснять таким убеждённым в своей виртуальной реальности участникам, что люди, открывающие банк в Англии не будут воровать копеечные гривневые суммы депозитов в украинском банке, чтобы сбежать на запад.
А на востоке (в РФ) они уже давно персоны нон-грата и по ним плачет российская тюрьма за финансирование защитников украинского Донбасса.

Но вы вправе и дальше нести этот бред в массы — благо у нас демократия и можно публично высказывать любую глупость без видимых последствий.

Ещё Гитлер (Шикльгру́бер) писал, «чем чудовищнее солжешь, тем скорее тебе поверят».
И похоже вы идёте по его стопам.
+
0
yarg
yarg
19 червня 2018, 11:29
#
Я вам привел ссылку с сайта Монобанка, где сказано что они привлекают депозиты под 16 % годовых. Но вы не верите их сайту.

зато тратите время на цитирование гитлера.
зачем?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
19 червня 2018, 14:55
#
Ну и сколько таких депозитов по вашим данным банк уже привлёк?

Может уже кому-то пора паковать чемоданы с деньгами?
+
0
yarg
yarg
19 червня 2018, 15:34
#
Под 16 % годовых — самый высокий процент сейчас на рынке? думаю что много.
хотя… ведь они отчетности не показывают… открытая же структура…

они не будут предупреждать о паковании чемоданов. Узнаете по факту.
+
+10
katerinamart
katerinamart
13 червня 2018, 11:53
#
Користуюсь картою монобанку, тут дуже швидко накопичується кешбек. Вивід коштів без проблем. Якщо купую через інтернет-магазин, то ще користуюсь кешбек сервісом пейбек. Таким чином отримую кешбек і від банку, і від сервісу.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 червня 2018, 12:54
#
Соглашусь со многими, приложение и предложение от МоноБанка сейчас самое лучшее среди обычных обывателей, не нужно запариваться и отправлять деньги для накопления на отдельный кошелек, быстрое информарование и начисление кеш-бека как и его вывод, хороша защита платежей, к сожалению у многих банков она слабая, т.е. в приложении я подтверждаю платеж, а не так что набрав с карты цифры все — уходит платеж; в принципе нормальные % кеш-бека.
Последнее отдельно спасибо, что под рубрику АЗС зашили и Авто, так как ранее была ситуация что у некоторых АЗС терминалы зашиты под Авто, это случается как у «непонятных» АЗС так и на ОККО.

Был бы большой плюс если объединили еще Продукты и Супермаркеты и Рестораны и кафе, вообще — супер было б
+
+8
Apologet
Apologet
14 червня 2018, 8:35
#
До недавна активно юзал кредитку ТасКома, поскольку cashback был и на покупки в интернете, включая оплату комуналки картой, и на все виды магазинов, а не только продуктовые, при чём на продуктовые 2% уже за вычетом налогов (!). Что уже лучше, чем Альфа (хотя по Альфе пользуюсь другими преимуществами кредиток и «Максимум» и «Макс.Гот.»). Но недавно видимо ТасКом решили оптимизироваться: cashback на магазины теперь при операции от 200 грн. и выше, а у меня далеко не всегда средний чек превышает 200…

Ну и вообще лучше иметь несколько карт (напр., альфу, таском, монобанк) и в зависимости от cashback на конкретную операцию выбирать наиболее выгодный вариант ☻
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
14 червня 2018, 10:33
#
Лучше сосредоточиться на 2-х банках и пользоваться, 3-ри — уже много
+
0
natik150505
natik150505
15 червня 2018, 19:58
#
Мне тоже кажется три карты это много. Две — достаточно. И мне допустим нравится, что ПриватБанк повышает лимит. Всегда выручает. А в Монобанк повысить лимит не получается. Думаю, что может быть Монобанк просуществует недолго. Так как кто может пользоваться лимитом побольше, то не разрешают пользоваться. А тем, кто им не пользуется, повышают. Нелогично как-то.
+
+8
Ale X
Ale X
18 червня 2018, 13:45
#
«Думаю, что может быть Монобанк просуществует недолго.»
Думаю, что Монобанк просуществует долго, т.к. не раздает лимит всем подряд.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
20 червня 2018, 11:24
#
У меня как раз проблем нет с повышением, я специально сделал меньше. В один момент нужно было за границей и он мне ч/з приложение за 5 сек увеличил на большую мне нужную сумму.
Думаю это сумму была в лимите, того максимального который на меня рассчитан был ранее.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися