Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 червня 2018, 15:14

Новий рекорд: банки стали надто залежні від «коротких» коштів клієнтів — НБУ

Кошти клієнтів забезпечують понад 80% зобов'язань банківського сектору. Це черговий історичний максимум. Про це сьогодні заявив Директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук під час презентації звіту фінансової стабільності. 

Кошти клієнтів забезпечують понад 80% зобов'язань банківського сектору.
Фото: espreso.tv

За його словами, зараз банки покладаються виключно на внутрішній ринок при залученні фінансування. І в цьому є певні ризики. 

«Ключовий ризик полягає в тому, що залучення фондування з внутрішнього ринку, від населення і бізнесу, є надзвичайно коротким. Якщо подивитися на загальну структуру зобов'язань банків, то на кошти терміном до 1 місяця припадає близько 61%. Якщо подивитися на гривневу складову, там ситуация навіть гірша. Понад 75% загального гривневого фондування — це кошти до 1 місяця», — зазначив Вавріщук.  

В НБУ вважають, що у спокійній ситуації це не створює загроз для банківського сектора.  Але це може стати серйозним фактором ризику у разі настання зовнішнього шоку. Саме тому Нацбанк запровадив новий норматив рівня ліквідності для банків — LCR.

«Банки, які покладаються на короткі кошти, тепер мають тримати довстатньо високоякісних ліквідних активів, щоб у разі масового відтоку вкладів вони могли їх фінансувати безперервно, в повному обсязі, щоб не підривати довіру клієнтів», — пояснює Ваврищук.  

Читайте також: 50+1. Банкірів підвели валютні вкладники

За даними НБУ, депозити бізнесу та населення продовжують зростати темпами більш ніж 15% рік до року. Найбільш активно зростає портфель гривневих депозитів. Валютне фондування в систему не повертається, тому що банкам воно не потрібне. Їхній попит на валютні депозити є мінімальним. Ставки за валютними депозитами продовжують перебувати на історичних мінімумах. 

Коментарі - 2

+
+15
Maleficarum
Maleficarum
12 червня 2018, 17:32
#
«Ключевой риск заключается в том, что привлечение фондирования с внутреннего рынка, от населения и бизнеса, чрезвычайно коротким. Если посмотреть на общую структуру обязательств банков, то на средства сроком до 1 месяца приходится около 61%. Если посмотреть на гривневую составляющую, там ситуация даже хуже. Более 75% общего гривневого фондирования — средства до 1 месяца », — отметил Ваврищук.
В НБУ считают, что в спокойной ситуации это не создает угроз для банковского сектора. Но это может стать серьезным фактором риска в случае наступления внешнего шока. Именно поэтому Нацбанк ввел новый норматив уровня ликвидности для банков — LCR.
«Банки, которые полагаются на короткие средства, теперь имеют держать довстатньо высококачественных ликвидных активов, чтобы в случае массового оттока вкладов они могли их финансировать непрерывно, в полном объеме, чтобы не подрывать доверие клиентов», — объясняет Ваврищук Ну что «докерувалась» кумовская «ылита»? Кирдык идёт- по всем направлениям Очередной завал банков грядёт. Будут «керманычи» банков а по совместительству госчиновники высшего ранга( такой симбиоз по украински) рвать когти- валя банки и воруя лавандос населения. Падёж банков будет круче нежели- был падёж банков при гонтаревой" Падёж банков «сотни пыпырэдныкофф» покажется цветочками- ибо как тут Ваврищук намекает что «ликвидность» банки должны наращивать в госбумагах-не проканает и не спасёт Сам НБУ будет поставлен под удар.
+
+15
Rybalove
Rybalove
13 червня 2018, 10:44
#
Ну бред вы написали… Сорри.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися