Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 червня 2018, 15:52

Україна: позитивні новини в невдалих «обгортках»

Інвестори стурбовані проблемами Бразилії. Український парламент прийняв закон про антикорупційний суд і відправив у відставку міністра фінансів. Держскарбниця успішно наповнюється, а уряд роздумує над підвищенням тарифів.

Інвестори стурбовані проблемами Бразилії.
Фото: Sunny7.ua

Підсумки тижня, що минає, в своєму блозі на НВ традиційно підвів Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочений текст статті.

На ринках, що розвиваються, нові історії. Тільки ринки перетравили Аргентину і Туреччину, а Центробанк останньої, до речі, знову підняв ставку і тепер українська облікова ставка вже не найвища в Європі, як на їх місце прийшла Бразилія. Символічно, перед чемпіонатом світу з футболу. Інвестори раптом помітили, що у Бразилії не все в порядку, що в країні не тільки багато диких мавп і футболістів, а й багато боргів і великий дефіцит. Загалом, увійшли у смак інвестори, вирішивши розібратися, що ж насправді відбувається на ринках, що розвиваються в процесі росту ставок США. Поки ставки були близько нуля, це мало кого цікавило, адже треба було кудись подіти всі ці дешеві гроші, і бажано віднести їх в те місце, де за них хоч щось заплатять. Все це призвело до подальших розпродажів на ринках, що розвиваються, від Південної Америки до тропічної Африки.

На цьому тлі навіть прийняття парламентом закону проантикорупційний суд, який відкриває тернистий шлях до отримання траншу МВФ, не призвело до ралі на ринку. Як завжди, Україна примудрилася упакувати позитивну новину в найбільш невдалу подарункову коробку. З одного боку, йдуть продажі на ринках, що розвиваються, що не сприяє покупці однієї окремо взятої України. А з іншого, парламентарі звільнили міністра фінансів, який разом зі своєю командою і спілкувався з ринком. Та й в принципі був одним з небагатьох пристойних людей в уряді, яких не соромно показати інвесторам. Звичайно, ринок ще чекає висновок МВФ. Тому як українські депутати мастаки на сюрпризи і мухліж. Поки МВФ пообіцяв подивитися, що ж в результаті прийняли депутати, але особливої ​​зради не видно.

Тепер справа за урядом, який має підняти тарифи. Нелегке рішення. В основному в зв'язку з наближенням виборів, адже цей же уряд відразу після старту своєї роботи вже підняв тарифи в два рази. І нічого страшного не сталося. Тим більше, вибору в уряду все одно немає. Наслідки від відсутності траншу МВФ з точки зору електоральних перспектив набагато вагоміші, ніж від зростання тарифів. І годинник продовжує цокати. До серпня, коли весь МВФ піде в заслужену тривалу відпустку бюрократа, залишилося не так і багато часу. А у вересні вже прийде пора платити за рахунками. Поки ж економіка швидше радує. Навіть бюджет і його виконання порадували в травні. Можна відзначити невелике зниження резервів, але воно, в основному, пов'язано з падінням курсу євро. З огляду на те, що євро відвойовує свої позиції, вже в наступному місяці резерви нас порадують.

А Українська біржа таки йде в сплячку з 15 червня. Працювати не можна закритися. Кому так і не поставили. Санкції власного уряду змогли зробити те, що не вийшло спочатку у Януковича, який методично вбивав інтерес інвесторів до українських емітентів починаючи з 2011 року і Путіна, що методично знищував самих емітентів. Тепер біржа буде чекати, чи то коли верхи схаменуться, чи то коли які-небудь китайці прийдуть і куплять торговий майданчик, принісши з собою і своє програмне забезпечення. Зрештою, хотіли ж китайці купити ПФТС

Коментарі - 3

+
+35
yurikiev
yurikiev
11 червня 2018, 10:56
#
«украинская учетная ставка уже не самая высокая в Европе, как на их место пришла Бразилия»
Бразилия находится не в Европе.
+
0
neverice
neverice
11 червня 2018, 18:29
#
Внимально читайте все предложение:
Только рынки переварили Аргентину и Турцию, (а Центробанк последней, кстати, снова поднял ставку и теперь украинская учетная ставка уже не самая высокая в Европе), как на их место пришла Бразилия.

Сложноподчиненное предложение. Да, читается тяжело. Я выделил скобками вложенную часть.
+
+8
AleksandrBank
AleksandrBank
13 червня 2018, 13:09
#
У законі про Антикорупційний суд «підмінили» апеляцію
https://www.facenews.ua/columns/2018/321555/
Что и следовало ожидать
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися