Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 червня 2018, 7:42

Прогноз на тиждень: хто буде керувати курсом

Минулий тиждень пройшов нестандартно на валютному ринку. Зазвичай основним джерелом заробітку для дилерів на міжбанку є операції з доларом. Але не цього разу.

Минулий тиждень пройшов нестандартно на валютному ринку.
Фото: "Мінфін"

По долару за період з 29 травня по 1 червня особливих зрушень не відбувалося. Курс, який був на ранок понеділка 2біля позначки 6,11 / 26,14 гривень практично не змінився до кінця п'ятниці — 26,12 / 26,14. Банки заробляли по долару в основному за рахунок стягування клієнтської комісії при купівлі-продажі.

Зате євровалюта з точки зору можливості для фінансистів заробити відпрацювала зверх самих сміливих очікувань банкірів.

Виною всьому були валютні ралі по парі євро / долар на міжнародних ринках. Якщо минулого вівторка євро коштував 1,162 долара, в середу — він обвалився до 1,152. А в наступні дні він то зростав до 1,172 з періодами короткочасних корекцій протягом дня, то — знову валився. К кінцю п'ятниці євровалюта короткочасно повернулася до позначки 1,1670.

Український міжбанк моментально реагував на всі зміни крос-курсу євро на міжнародних майданчиках. У підсумку, євро при продажу виріс за тиждень на 15 копійок — з 30,2745 / 30,3093 до 30,4480 / 30,4687. А коливання котирувань цієї валюти протягом торгових сесій 29 травня-1 червня іноді досягали 15-20 копійок і більше. Спекулянти не втрачали нагоди заробити на таких коливаннях курсу.

Нацбанк залишався у ролі пасивного спостеригача на міжбанку в частині торгівлі по євровалюті, але не пропускав нагоди підкупити долар в ЗВР через «анонімні» виходи на торги через Matching.

За нашими даними регулятор був помічений зі скупкою валюти в «тихому» режимі не менше трьох разів — у вівторок, четвер і п'ятницю. Але дуже значних обсягів придбати не зміг — не більше 25-40 млн доларів.

Цими діями НБУ не дав котируванням особливо знижуватися навіть в моменти ситуативної переваги пропозиції над попитом.

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1) Купівля валюти «дочками» іноземних компаній для виплати чергової порції дивідендів. В першу декаду кожного місяця іноземці купують валюту для репатріації прибутку, отриманої їх українським дочірніми компаніями. Це збільшує попит на валюту і працює проти гривні;

2) Господарські операції великих клієнтів-експортерів. Гривня їм потрібна для оплати оренди, виплат зарплати за травень і закупівлі сировини та матеріалів для забезпечення виробничої діяльності. Тим більше, що основна частина гривневих ресурсів, отриманих в травні від держави у вигляді відшкодувань ПДВ — вже витрачена.

Крім цього, в силу сільськогосподарського циклу з вирощування багатьох культур — гривня знадобиться і аграріям для забезпечення фінансування поточних сільгоспробіт. Все це буде стимулювати власників валюти активно її продавати в сумах понад розміри обов'язкових продажів і знизить тиск на нацвалюту;

3) Ліквідність у банківській системі і ситуація на готівковому ринку.

Коррахунки банків весь минулий тиждень активно знижувалися і на ранок минулої п'ятниці перебували на рівні 46,4 млрд гривень. Особливих «викидів гривні» в систему на цьому тижні не очікується і «Мінфін» прогнозує залишки на коррахунках в цей період в межах 42-48 млрд гривень. Цього обсягу цілком вистачає для виконання нормативів НБУ щодо резервування та в той же час з урахуванням активізації гривневих господарських витрат у підприємств в першу декаду місяця — звужує можливості спекулянтів по розгойдуванню міжбанку.

Різниця між котируваннями готівкового і міжбанківського валютного ринку зараз досить невелика, що не дозволяє активно займатися спекулятивними переливами валюти з одного сегмента ринку на інший. Це не стимулює додаткового тиску на гривню як на міжбанку, так і на готівковому ринку.

Єдиним реальним обмежувачем курсових апетитів власників обмінників є платоспроможний попит на валюту з боку населення. Обсяги купівлі валюти будуть поступово зростати в зв'язку з початком сезону відпусток, але таке збільшення попиту поки не є критичним як для готівкового ринку, так і опосередковано для міжбанку. Тому з цього боку, «Мінфін» поки не бачить особливих загроз для гривні;

4) Дії Нацбанку. «Зависання» питання щодо перспектив отримання траншу МВФ на фоні публічного конфлікту прем'єр-міністра і міністра фінансів та необхідність чергових виплат зовнішніх боргів змушують НБУ продовжувати політику активної скупки долара на міжбанку. Але обсяги надлишків валюти зараз на торгах незначні і застосовувати більш публічний формат — валютні аукціони — для регулятора сенсу немає. Тому він продовжує активну роботу через скупку більш дрібних сум через меньш публічну форму, використовуючи Matching.

Вихід на ринок Нацбанку «вилучає» надлишок долара на міжбанку і таким чином не формує тренд на подальше зміцнення гривні. Скупка валюти Нацбанком продовжиться і на цьому тижні, що знову буде підтримувати котирування долара.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на цей тиждень:

4-7 червня (понеділок — четвер). Тренд та обсяги торгів будуть формувати дії і курсові інтереси великих гравців, а також виходи на ринок «дочок» іноземних компаній зі скупкою валюти під репатріацію дивідендів. Обсяги операцій в цей період складуть $ 370-420 млн при укладанні 530-580 угод.

8 червня (п'ятниця). «Мінфін» прогнозує традиційне зниження ділової активності за рахунок наближення вихідних. Обсяги операцій складуть $ 320-350 млн при укладанні до 510 угод. Загальний тренд на торгах як і раніше буде формуватися ситуативними курсовими інтересами і діями великих гравців.

Нацбанк виходитиме на ринок в «анонімному» форматі при будь-якому ситуативному перевищенні пропозиції над попитом. Як і минулого тижня — продажів валюти з боку Нацбанку навіть у разі зростання котирувань — ми не очікуємо. Застосовувати більш публічну форму скупки долара (валютний аукціон) регулятор не буде — надто незначні надлишки пропозиції.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує спокійну ситуацію і курс долара в межах коридору 25,75-26,10 гривень. Спред по долару в банках складе до 25 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 15 копійок.

На міжбанку. Курсові ситуативні інтереси і дії найбільших гравців ринку, а також скупка валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів — ось що буде робити курсовий тренд на торгах. Фактично великі заявки клієнтів сформують міжбанківський ринок цього тижня. НБУ продовжить постійні виходи на ринок зі скупкою валюти через Matching.

Котирування міжбанку по долару на цьому тижні будуть перебувати в межах коридору в 26,00-26,20 гривень.

Спекулянти щодня працюватимуть у форматі «в дві сторони» по долару і будуть намагатися активно заробляти на коливаннях пари євро / долар як на міжнародному, так і на внутрішньому ринках.

Основними гравцями на валютному міжбанку на цьому тижні будуть: сам НБУ, держбанки, Райффайзен банк Аваль, СІТІ банк, ОТП банк, UKRSIBBANK, Креді Агріколь банк, ING банк, Альфа банк, ПУМБ, банк Південний.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 5

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
4 червня 2018, 9:38
#
Что Интересно мнения некоторых экспертов по наличному также разнятся, некоторые говорят об укреплении также до 25,80
В мое блоге ссылка на статью в Обозревателе.
Как по мне, если б до 25,90 укрепилось, было б супер.

На самом деле на наличном угроз пока нет, выплаты дивидендов не такие значительные по сравнению с поступлениями от аграриев. Но сюда как всегда «ноту» вносит сам НБУ покупая излишек, потому планировать в таких условиях — есть угроза выкупа излишков НБУ.
+
+14
vetalmihey
vetalmihey
4 червня 2018, 14:55
#
Я думаю что НБУ будет выкупать весь излишек валюты на протяжении всего лета, не давая курсу опуститься ниже 26,00
+
+14
AleksandrBank
AleksandrBank
4 червня 2018, 15:23
#
Я также в этом уверен
+
+10
Maleficarum
Maleficarum
4 червня 2018, 9:55
#
28.5 гривну тарю уже по 26 Всё не беру Если укрепится гривон ещё- усреднюсь значит Планирую полностью «забиться» зеленью не позже середины июля ( И всем советую)
+
+10
kozyrev
kozyrev
4 червня 2018, 12:38
#
НБУ скупил всего 15 млн долларов через анонимщину за всю прошлую неделю. И это при том, что был не самый плохой период для гривны — конец месяца, стабильный наличный рынок и т.д. Это нехороший звоночек и он говорит о том, что излишка валюты на рынке нет. Все он сам и поглощает. А больших притоков от аграриев не будет — они тратят ровно столько -сколько им надо на поддержание и выращивание урожая. Так будет до периода его сбора. Так что думаю — основные добытчики валюты — металлурги и заробитчане.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися