Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 травня 2018, 7:30

Юлія Фролова: Результати банківської системи за 2017 рік показали позитивну динаміку

Нам вдалося поспілкуватися з Фроловою Юлією Миколаївною, в.о. Голови Правління Банку Альянс.

Юлія Миколаївна розповіла, яким для комерційних банків був 2017 рік, про настрої та очікування банкірів в поточному році, а також про успіхи та плани Банку Альянс.

— Юліє Миколаївно, як можна окреслити підсумки 2017 роки для банківського ринку України?

— З огляду на тривалу негативну динаміку попередніх трьох років і скорочення загального числа банків, рано чи пізно повинен був настати перелом цієї тенденції.

Минулий рік продемонстрував ознаки відновлення банківської системи. Виріс рівень довіри до банків: обсяг гривневих вкладів громадян збільшився на 22%, а юридичних осіб — на 14%. За валютними вкладами фізичних осіб зростання не було, а по юр. особам депозити скоротилися на 10%. Радує, що рівень доларизації депозитів знизився до 44%.

Чисті гривневі кредити бізнесу номінально зросли менш 1%, але це сталося через великі відрахування у резерви Приватбанку. Якщо прибрати вплив цього фактору, то зростання склало від 10 до 30%. Частка непрацюючих кредитів як і раніше висока, але її рівень знизився до 55%.

Споживче кредитування в 2017 році збільшилася на 42%. Це пов'язано з прагненням банків нарощувати свою активність на ринку і залучати клієнтів після тривалого кредитного «голоду».

Статутний капітал банківського сектора збільшився на 20% за рахунок докапіталізації держбанків, а регулятивний капітал при цьому виріс 15%. Покращився рівень адекватності капіталу по системі.

Фінансовий результат системи залишався все ще негативним (-24,4 млрд грн), але його фактично визначили збитки чотирьох великих банків. Кількість збиткових банків зменшилася з 33 до 18.

Що стосується Банку Альянс, то наші показники випереджали системні. За минулий рік кредитний портфель банку збільшився в 2,4 рази, прибуток зріс до 64 млн грн., або на 29%. Власний капітал банку збільшився до 290 млн грн, або в 1,6 рази. Якщо врахувати ще і 2016 рік, то за два роки активи банку зросли в 4,8 рази, а капітал — в 4 рази. Також на противагу тенденції щодо скорочення мережі ми відкрили відділення в Харкові, Дніпрі, Одесі, Запоріжжі, Львові та Чернівцях.

Приємно відзначити, що за результатами минулого року Банк Альянс увійшов до першої 20-ки торговців держоблігаціями на біржі ПФТС і по форексним операціям на міжбанку. На початку поточного року національне рейтингове агентство Рюрик підвищило довгостроковий кредитний рейтинг банку Альянс до рівня uaАА (інвестиційна категорія з прогнозом «стабільний»).

Крім того, Міністерство фінансів України включило банк Альянс в число уповноважених банків по виплаті пенсій, грошової допомоги і зарплати працівникам бюджетних організацій.

З одного боку, це визнання на державному рівні стабільності і надійності нашого банку, який продемонстрував стійкі показники діяльності за результатами минулого року.

З іншого, у банку з'являються нові можливості для нарощування обсягу послуг, що надаються і залучення нових клієнтів.

— Що варто очікувати від банків в 2018 році?

— Очищення банківської системи призвело до відчутного зниження числа працюючих банків, тому для діючих банків це розширило поле для діяльності, адже число клієнтів і їх потреби не змінилися.

Тому банківська система зосередиться на своєму безпосередньому завданню — кредитуванні реального сектора економіки.

Наш банк переважно обслуговує корпоративних клієнтів, тому в поточному році ми збільшимо свою кредитну програму — як за рахунок зростання кредитування існуючих клієнтів, так і завдяки залученню нових.

Готовність йти назустріч клієнту, прозорість і оперативність прийнятих рішень банком були і залишаються пріоритетами Банку Альянс у взаєминах з клієнтами.

— Якими ви бачите пріоритетні напрямки Банку АЛЬЯНС в майбутньому?

— Однозначно це розвиток співпраці з корпоративними клієнтами. Основними підходами банку залишаються:

* Індивідуальний підхід обслуговування;

* Оперативність в обробці запитів, доступність до осіб, які приймають рішення;

* Задоволення потреб клієнтів за рахунок підвищення якості надаваних банком послуг.

Банк продовжить залишатися в числі лідерів по здійсненню гарантійних операцій для тендерів і туристичних організацій, в сфері валютообмінних операцій і операцій з державними облігаціями.

Банк прагне бути доступним і інноваційним за рахунок впровадження передових фінансових технологій, електронного банкінгу та дистанційних каналів обслуговування.

У 2018 році Банк Альянс більш активно залучає ресурси за рахунок нових депозитних пропозицій. Наприклад, депозитна програма «Бонус до депозиту» партнерстві з Finance.ua і Minfin.com.ua, є привабливою для клієнтів за рахунок підвищеної процентної ставки за вкладами.

Також планується зосередитися на розвитку карткового бізнесу. Для надання більш широкого спектру карткових послуг Банк Альянс випускає картки міжнародної платіжної системи MasterCard і національної платіжної системи ПРОСТІР.

В цьому році ми плануємо окремо розвивати напрямок Private Banking і вже запустили сучасний продукт для VIP клієнтів на основі платіжної картки World Elite MasterCard.

— Чи можна докладніше зупинитися на цьому новому картковому продукті Банку Альянс?

— Пакет ELITE орієнтований переважно на VIP клієнтів банку, для яких підібрані кращі послуги, переваги і привілеї, здатні задовольнити найвищі вимоги і очікування.

Карта дає можливість розраховуватися швидко і безпечно, використовуючи безконтактну технологію PayPass. Для проведення миттєвого платежу, досить піднести картку до терміналу, що підтримує технологію Contactless.

Карта також дозволяє своїм власникам отримувати знижки до 20% від компаній-партнерів при розрахунках в магазинах, ресторанах і готелях.

Вже понад 110 компаній, як в Україні, так і за її межами, беруть участь в програмі знижок і спеціальних пропозицій при розрахунках карткою World Elite MasterCard.

Власники пакету ELITE при виїзді за кордон мають можливість отримати безкоштовний поліс на медичне страхування за кордоном, підвищені відсотки на залишок коштів на рахунку, і відсутність комісії за конвертацію валюти при проведенні розрахунків.

Пакет послуг World Elite MasterCard також надає можливість доступу в більш ніж 950 бізнес-залів, розташованих в міжнародних аеропортах. А також безкоштовно користуватися послугами бізнес-залів MasterCard Lounge, розташованих в столичних аеропортах 9 країн світу.

Крім того, власники пакета ELITE можуть користуватися привілеєм прискореного проходження процедур паспортного контролю в терміналі D аеропорту Бориспіль.

А нарахування відсотків на залишок власних коштів клієнта, відсутність комісії за конвертацію валюти при розрахунках за кордоном і можливість встановити кредитний ліміт з грейс-періодом, взагалі роблять пакет ELITE унікальною пропозицією на ринку для VIP клієнтів.

Таким чином, завдяки співпраці банку Альянс і MasterCard, власники карт World Elite MasterCard отримують доступ до найвищих стандартів обслуговування, високому рівню безпеки і конфіденційності, широкому спектру фінансових і нефінансових послуг.

Розмовляв Андрій Іщук.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 1

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
26 травня 2018, 21:55
#
Да где же на всех голодных банкиров набрать столько корпоративных клиентов…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися