Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 травня 2018, 11:57

Аналітика на 24.05.2018. Трамп підкосив автовиробників. Євро в депресії

Лідер Білого дому продовжує вносити невизначеність на світові майданчики. Тепер Трамп заговорив про можливість введення мит на імпорт автомобілів, що закономірно спровокувало повсюдні розпродажі в акціях автовиробників і погіршило настрої світових інвесторів в цілому. За повідомленням аналітика компанії Global FX, напруженість на майданчики повернулася вчора, після того як президент США висловив невдоволення тим, як йдуть зараз переговори з Китаєм. Масла у вогонь підливають сумніви в тому, що історична зустріч лідерів США і КНДР, запланована на червень, все ж відбудеться. У цих умовах інвестори зрозуміло не виявляють інтересу до ризику, про що свідчить падіння фондових індексів і попит на захисні активи — ієну, франк і золото. Так, японський Nikkei 225 просів на 1,3%. Тут через погрози Трампа постраждали Toyota, Honda і Nissan, які подешевшали в середньому на 2,5%. Південнокорейський Kospi несе скромні втрати в розмірі 0,14%. У складі індексу найбільшу просідання показали також автовиробники. Hyundai і Kia Motors подешевшали на 2% і 4% відповідно. Тим часом акції в Гонконгу та Китаї показали практично флетову динаміку. В Європі очікується продовження продажів під впливом посилення риторики американського президента, а також на тлі невизначеності, що зберігається в Італії.

Долар помітно додав у вазі напередодні, оновивши максимуми цього року проти євро і фунта, але прискорив зниження в парі з ієною. З ранку європейські валюти відновлюються, правда, імпульс виглядає занадто стриманим, щоб говорити про більш глибоку корекцію. Опублікований вчора протокол засідання ФРС виявився неоднозначним. З одного боку, регулятор підтвердив, що гряде швидке підвищення ставки, а з іншого — дав зрозуміти, що не стане поспішати з темпами посилення, навіть якщо інфляція перевищить цільовий рівень. Це не сподобалося доларових бикам, хоча в цілому реакція ринку була вельми стриманою. Євро / долар відзначилася на мінімумах в районі 1.1675 і закрилася нижче рівня 1.17, який пара намагається тестувати перед відкриттям Європи. Прибутковість 10-річних трежеріс повернулася під позначку 3%, що стримує доларових биків. Сьогодні ЄЦБ опублікує протокол останнього засідання, який навряд чи зможе підвищити привабливість єдиної валюти, оскільки, судячи з економічної статистики, регулятору нічим порадувати ринки. А значить, пара ризикує знову опинитися під тиском, особливо якщо в другій половині дня попит на долар повернеться.

Нафта Brent консолідується після чергової невдалої спроби зростання, яка цього разу обмежилася на підході до позначки 80. Загальна картина залишається позитивною, але в короткостроковій перспективі котирування можуть перейти до більш відчутної корекції, якщо на ринках продовжать поширюватися спекуляції на тему ослаблення квот в рамках угоди ОПЕК + через потенційного скорочення видобутку в Ірані і Венесуелі на тлі санкцій. У виробників, які беруть участь в угоді, є незадіяні потужності, які вони з радістю використовують, щоб поповнити свої бюджети. Так що «фактор списку санкцій», який підштовхнув ціни до недавніх висот, в подальшому може придбати негативне забарвлення і спровокувати корекцію в сировинному сегменті. На даному етапі відчутної просадки котирувань не очікується, незважаючи на те, що сигнали з США продовжують вказувати на подальше зростання активності сланцевіків — видобуток досяг нового рекорду, а запаси вуглеводнів і бензину виросли всупереч прогнозам.

Тим часом ціни на золото рухаються в напрямку за позначку 1300, правда, з великими труднощами. Сильний долар заважає повноцінному відновленню металу, незважаючи на давно сформовані умови перепроданості. Причому цей фактор як і раніше переважає у визначенні динаміки золота, яке частково втратило свою привабливість як захисний актив. Найбільшим попитом в цьому контексті користується японська ієна. І це тільки ускладнює завдання дорогоцінного металу. Але у котирувань ще є шанс завершити цей тиждень в плюсі, хоча і невеликому, якщо долар потрапить під фіксацію прибутку, а прибутковість трежеріс не повернеться вище рівня 3% найближчим часом. Найближче локальний опір як і раніше проходить на позначку 1300.

З економічних подій, крім протоколу ЄЦБ, в Європі слід виділити звіт по фінансовій стабільності в єврозоні і виступ представника ЄЦБ Прета. У Британії увагу привернуть дані по роздрібних продажах і виступ глави Банку Англії Карні. Тим часом Америка опублікує дані за зверненнями за допомогою з безробіття, продажу житла на вторинному ринку, цінами на житло, виступи представників ФРС Харкера і Бостіка.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися