Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 травня 2018, 7:57

Відпустка з сюрпризом: власники житла на українських курортах змінюють цінники, але не сервіс

«Мінфін» з'ясував, куди поїдуть українці цього літа, у скільки їм обійдеться відпочинок на вітчизняних курортах та чи вартий він цих грошей.

«Мінфін» з'ясував, куди поїдуть українці цього літа, у скільки їм обійдеться відпочинок на вітчизняних курортах та чи вартий він цих грошей.
Фото: Booking.com

Власники нерухомості в курортних регіонах України не бояться безвіза. Вони впевнені, що нинішній літній сезон буде для них вдалим, як ніколи. Приводом для оптимізму став незвичайно ранній старт бронювань.

«Замовляти номери на літо почали ще з лютого, хоча зазвичай високий сезон стартує тільки з травня. Зараз же, за станом на середину травня, у нас розпродано більше половини номерного фонду», — розповіла «Мінфіну» менеджер з продажу бази «Червона Поляна» (Карпати) Юлія Карпець.

Бюджет — від $100 за тиждень

Той факт, що українці почали завчасно планувати свої відпустки, підтверджує і керівник агентства «Навігатор Україна» Кирило Оленко. За його словами, бронювати путівки на літо наші співвітчизники почали в січні-лютому. Якщо так піде і далі, вже найближчим часом номера в кращих готелях будуть розпродані.

Безвіз, на думку Оленко, надає дуже опосередковано впливає на ринок внутрішнього туризму. «Все одно відпочинок за кордоном залишається дорожче, ніж в Україні. Ось якби збільшилася пропозиція лоукост- перельотів, тоді, можливо, ситуація змінилася б», — говорить він. Але Ryanair, який обіцяє дешеві перельоти, почне працювати в Україні тільки восени, так що перерозподіл туристичного потоку на користь закордонних поїздок, якщо і відбудеться, то вже наступного літа.

Бум попиту цього року нашим готельєрам забезпечують не тільки співвітчизники, а й найближчі сусіди, зокрема, білоруси. «Тамтешні профспілки бронюють номери оптом, особливо на морському узбережжі України», — розповідає Оленко.

Серед найбільш ходових напрямків для літнього відпочинку експерти традиційно називають Львів, Карпати (Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська області), Одесу та курорти Одеської та Херсонської областей (Коблево, Затока, Залізний порт, Генічеськ, Арабатська стрілка).

Більшість українців шукають недорогі тури — середньостатистичний бюджет тижневого відпочинку становить до 3-4 000 грн. на людину. У цьому сегменті конкуренція з боку продавців закордонних путівок дійсно невисока. Відпочити за $100-150 за межами України в високий сезон практично нереально.

Втім, власники української курортної нерухомості теж не мають наміру дуже дешево здавати квартири і номери в готелях. За словами Кирила Оленко, ціни на проживання цього року зросли, в середньому, на 10-20%. «Причина традиційна — інфляція і подорожчання продуктів харчування і бензину», — пояснив експерт.

«Прибирання на вимогу» і розбиті дороги

У Карпатах цінові тренди на літній відпочинок задає Буковель. На прайс цього курортна орієнтуються власники житла в прилеглих населених пунктах (Яблуниця, Поляниця, Яремче та ін.). У Буковелі номера в готелях «Буковель» і «Тавель» влітку стоять 443 грн на добу, а ціни на розміщення в віп-резиденції варіюються від 757 грн до 1 000 грн на добу. Це в кілька разів дешевше, ніж взимку, в гірськолижний сезон. Правда, доведеться доплачувати буквально за все. Наприклад, паркінг коштує 50 грн на добу, оренда тенісного корту — 150 грн/год., ракеток — 50-60 грн/год, футбольного або волейбольного майданчика — 200-250 грн/год, м'яча або ракеток і воланчика для бадмінтону — 50-60 грн/год і т.д.

У «Червоній галявині», яка знаходиться неподалік, навпаки, цього року включили всі послуги в один пакет. «Почнемо працювати в форматі« все включено ». У вартості путівки (5 000 грн/чол. на тиждень — харчування, розважальні програми, велопарк, батут, басейн, лазня та ін.», — розповіла Карпець.

У міні-готелях середня вартість номера на двох влітку становить близько 200 грн/ добу. Такі варіанти пропонуються, зокрема, в Поляниці. Постояльцям гарантують цілодобову подачу гарячої води, паркінг, мангал і «збирання і зміну білизни за потребою».

Є й дорожчі варіанти. Наприклад, в 5 км від Буковеля здається будинок на 8 осіб за 2000 грн на добу (в цю ціну включені сауна, альтанка, мангал, батут, гойдалки для дітей).

В 4 км від Буквовеля пропонується в оренду будинок на 10-12 осіб за 12 000 грн на добу. Крім вишуканого інтер'єру, гостям пропонують більярд і сауну. Але головне, за що влітку беруть гроші в Карпатах — мальовничі краєвиди і наявність лісу або озера поблизу.

Якщо від'їхати від Буковеля, ціни набагато нижче. Наприклад, в Сколе (біля Львова) можна оселитися в міні-готелі за 70-100 грн з людини на добу. У номері — мікрохвильовка, ТВ, інтернет, душ, фен. Багато господарів пропонують за додаткову плату (близько 100 грн/год.) баню, верхову їзду, походи в гори і риболовлю. Правда, деякі ставлять мінімальний термін бронювання не менше 5-7 днів.

За 300 грн на добу в цьому регіоні вже можна зняти невеликий дерев'яний будинок на чотирьох (взимку він коштує від 600 грн/добу).

У Верховині (Івано-Франківська обл.), за даними doba.ua, будинок на 7 осіб реально знайти за 700-800 грн на добу.

Експерти констатують: гроші заробітчан спровокували справжній бум будівництва міні-готелів і ресторанів в Карпатах, а конкуренція змушує господарів бути гостинними. Правда, є мінуси, що не залежать від готельєрів. Зокрема, в регіоні поки так і не вдалося вирішити проблему з поганими дорогами, хоча окремі ділянки трас і привели в порядок. «У нас відремонтували дорогу Яремче — Буковель, і це відразу ж привело до збільшення потоку туристів. Адже раніше багато хто не ризикував їхати сюда на авто», — розповіла Юлія Карпець. У той же час багато доріг в Івано-Франківській області, особливо гірських, залишаються практично непроїзними для легковиків.

В оголошенні — 280 грн, реально — 400

У Львові за ціною будинку в Карпатах можна зняти хорошу квартиру в центрі. Наприклад, за 750 грн на добу пропонуються апартаменти біля Оперного театру. Господарі анонсують інтер'єр в стилі кантрі, ортопедичні матраци, кондиціонер, інтернет.

Приблизно за такі ж гроші (700-900 грн) здають квартири в центрі Львова в мережі апартаментів Trust.

Є й дешевші пропозиції. На вул. Шпитальній квартира-студіо в австрійському будинку виставлена ​​за 400 грн на добу. А на вул. Валовій (центр) «одиничку» здають за 280 грн на добу. Правда, форуми рясніють повідомленнями про те, що багато львівських господарів в оголошеннях, м'яко кажучи, прикрашають дійсність.

Так, користувач Іван на форумі Airbnb (ресурс по оренді квартир) скаржиться, що квартира за 280 грн на місці раптом «подорожчала». «Реально вимагають 400 грн, а на вихідних — 700 грн», — написав він.

Але навіть незважаючи на такі нюанси і підвищення цін цього літа на 5-10%, львівські квартири все одно не пустують. Адже номера в місцевих готелях коштують дорожче. Скажімо, двомісний номер в «Reikartz Медіваль» обійдеться в 1500 грн на добу, в готелі «Старий Краків» — від 1 000 на добу.

Готель «Жорж» пропонує номери від 250 грн. Але формат «турист» (15 кв.м і ванна на поверсі) підходить далеко не всім потенційним постояльцям.

В Одесі не можуть порахувати ціни

В Одесі, як повідомили «Мінфіну» в агентстві по оренді квартир Vigvam, літні тарифи ще тільки формуються. «Все залежатиме від реального напливу туристів. Поки цікавляться активно, але чи виллється цей інтерес в реальні бронювання — незрозуміло», — заявили в агентстві. За попередніми прогнозами, оренда житла в Одесі цього літа подорожчає приблизно на 10%, і це за умови, «якщо долар буде залишатися стабільним, так як багато господарів орієнтуються саме на курс», — кажуть місцеві ріелтори.

На кінець травня-початок червня ціни на квартири в Одесі стартують з 350-400 грн на добу. Правда, розраховувати на особливий комфорт за такі гроші не доводиться. Наприклад, за 380 грн можна зняти одиничку на вул.Пушкінській (центр) в 28 кв.м з диваном, бойлером та вентилятором.

За «двушку» з кондиціонером і свіжим ремонтом в цьому ж районі доведеться заплатити вже 1 000 в добу.

Житло ближче до моря оцінюється ще дорожче. Так, за 500 грн здається квартира в пер. Опіловой. До пляжу, за твердженням господарів — 15 хвилин. Є кондиціонер, бойлер, інтернет, телевізор і холодильник. Житло розраховане на 3 чоловік, «а якщо постаратися, то влізе і чотири», — не упустили можливості пожартувати господарі.

Традиційно високим попитом в курортний сезон в Одесі користуються дачі і будинки. Відповідно, ціни на них просто злітають. Так, скромний будинок на чотири людини в Совіньоні пропонується за 3 000 грн на добу. Вартість котеджів стартує від 7-10 тис грн на добу. І, як каже одеський ріелтор Ніна Бузькова, що бажають оселитися в них є — станом на середину травня заброньовано близько 40% будинків, хоча основний попит традиційно припадає на кінець червня.

Доросли до шведського столу

Мають намір добре заробити на курортниках і власники житла під Одесою. Так, «одиничка» економ-класу (старий ремонт і меблі) в 27 кв. м в Приморську здається з заїздом 10 червня за 4900 грн/тиждень. За квартири- студіо просять вже від 6000-7 000 грн/тиждень. У Затоці ціни на «одинички» з кондиціонерами, але без особливих витребеньок, становлять близько 1300-1500 грн/тиждень. 

У Коблево ціни ще вище — за квартири просять від 1500-2000 грн/тиждень. Номери в готелях коштують від 2000 грн/тиждень. Наприклад, за номер на двох в готелі «Блакитна лагуна» доведеться заплатити 2200 грн., такий же номер у парк-готелі «Кипарис» або пансіонаті «Миколаїв» (всі — три зірки) обійдеться вже в 4600 грн на тиждень. А парк-готель «Елізіум» пропонує двомісні номери по 15400 грн/тиждень. Постояльцям обіцяють триразове харчування, басейн, елегантні інтер'єри та ін.

Більш економно можна відпочити на курортах херсонської області. Наприклад, в Залізному порту на базі відпочинку «Галичаночка» зняти скромний номер реально за 140 грн на добу. За номер в міні-готелі «У Павла» просять від 50 грн з людини на добу. За 200 грн можна орендувати номер на базі «Альбатрос» на першій лінії і з басейном.

Правда, якщо власники карпатської нерухомості вже навчилися догоджати гостям, то на морських курортах з цим до сих пір великі проблеми.

«Покращення помітні. Багато баз активно інвестують в номерний фонд, упорядковують територію, змінюють концепцію харчування (популярні, зокрема, шведські столи). Хоча багато речей, звичайно ж, не залежать від готельєрів. Це, в першу чергу, дороги, регіональна туристична і соціальна інфраструктура», — каже Кирило Оленко.

Ці «дрібниці» можуть серйозно засмутити відпочиваючих. Зіпсувати відпустку може банальна поїздка до Одеси на своєму авто. Траса Київ-Одеса, незважаючи на заявлені «Укравтодором» ремонти, все ще схожа на смугу перешкод для водіїв. Не краще дороги і в Херсонській області.

Додати негативних вражень загрожує і ненав'язливий сервіс. Як би не старалися місцеві готельєри його поліпшити, платять персоналу вони як і раніше — дуже мало (шукають покоївок і офіціантів на сезон на 5-6 тис грн на місяць). Тому розраховувати на гостинність постояльці готелів і баз відпочинку можуть далеко не завжди.

Марія Коливанова

Коментарі - 17

+
+100
Олег Шишов
Олег Шишов
16 травня 2018, 9:31
#
Все знакомые, кто собирается летом куда-то ехать, не рассматривают варианты с отдыхом в Украине. Кто хотел, тот уже нашёл варианты в Европе на всяких озёрах и морях, которые немного дороже Одессы, но ты не проводишь отпуск «на горшке», да и природы там покрасивше. За Карпаты речь не шла, но если там поднимают цены, то это уже ориентация на европейца, а не на нас. Унитазы б только мыть научились. Только одна семья собирается куда-то под Одессу — далеко с маленьким ребёнком не хотят ехать.
+
+46
vipasa
vipasa
16 травня 2018, 10:42
#
В железный порт зарплата максимум 10 тысяч гривен. Номер стоит в среднем 800 плюс питание 1000 на троих. Плюс дорога 1000 в одну сторону. Я вам рекомендую крым или Испания.
+
+86
AleksandrBank
AleksandrBank
16 травня 2018, 10:56
#
Цены какие-то низкие. Вчера лично сам смотрел на средину лета отдых Одесса и под Одессой, сервис и цены не такие низкие как тут рисуют. Плюс добавить питание и прочее, платные услуги, как тут перечислено, за каждую мелочь, то выйдет спокойно минимум Турция. Мы в итоге и остановились на Турции 5 звезд со всем включено.
Цены на Отели в самой Одессе уже сейчас космос выросли по сравнению с прошлым годом. жена по работе была на этих выходных и там рост существенный уже, не говоря что будет июль-август.
Наши цены и надувательство оценили уже с подготовкой до чемпионата в Киеве, цена выросли неймоверно. Так еще были и случаи когда бронь снимали, кто намного ранее бронировал и перепродают в несколько раз дороже другим.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
16 травня 2018, 11:31
#
На Гавайских островах сейчас можно дёшево отдохнуть…

Спешите, пока эти острова ещё существуют…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
16 травня 2018, 12:49
#
Друг месяц назад был на Шри_Ланке и Мальдивах, не дешевый такой отдых
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
16 травня 2018, 13:24
#
На Гавайских островах сейчас проснулся вулкан и уже минимум 18 разломов с выходом лавы на поверхность.

Есть просчитанные варианты развития событий, при которых острова
просто исчезнут с карты мира через пару месяцев такой вулканической активности.
Так что там сейчас довольно приличный экстрим.

Гавайские острова — Новости

.
+
0
Ladder05
Ladder05
16 травня 2018, 13:27
#
Только там нюансы: дороги которые был испещерены лавой- уже отремонтировали, за 2.5 часа. Нам бы такой экстрим, голова бы аж закружилась.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
16 травня 2018, 13:38
#
Надеюсь, это плюс в карму жителям Гавайских островов и дорожным службам.
+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
16 травня 2018, 13:33
#
Ага, скоро затопит их и будет вообще бесплатно
+
+91
Ladder05
Ladder05
16 травня 2018, 12:28
#
Не понимаю тех совков, которые готовы платить такие деньги за отдых в Украине. Савецкий пансионат по цене хорошего отеля- нонсенс. С Турции или Египта брали бы пример.
+
0
vipasa
vipasa
16 травня 2018, 14:44
#
В Одессе минимум $500 на одного в неделю
+
+66
Ольга Демьянчук
Ольга Демьянчук
16 травня 2018, 14:45
#
У нас многие не едут загарницу из-за незнания языка, боязни нового, максимум Турция, Египет. Очень много белорусов в Одессе летом, отдыхают и шопинг на рынке 7 км. А цены действительно не радуют. В прошлом году в начале сентября я поехала отдохнуть именно в Одессу. Знакомая посоветовала жилье на окраине рядом с пляжем за 250 грн с человека/сутки. Такой помойной ямыи срача я не видела никогда и самое странное, что люди там отдыхают летом. Там даже бесплатно жить нельзя. Кстати цены на продукты на Привозе в центре в два-три раза дешевле чем на той же окраине.
+
+54
galileogaliley
galileogaliley
16 травня 2018, 16:20
#
«Большинство украинцев ищут недорогие туры — среднестатистический бюджет недельного отдыха составляет до 3-4 000 грн. на человека». По моему наши люди никогда не перестанут верить в сказки. В прошлом году пересилив себя и убедив жену поехали отдыхать в Турцию. Бронировали очень заранее еще в апреле получили тур на неделю по системе «Все включено» за 300$ на человека с перелетом и трансфером из аэропорта. Первый раз на отдыхе было ощущение что деньги потрачены не зря, питание, отличный номер со всеми удобствами, бассейн, шезлонги, 2 бесплатные экскурсии и за все это не нужно доплачивать дополнительно!!! Но главное отношение к тебе как к человеку который заплатил деньги и взамен хочет отдохнуть, а не хамство и постоянное чувство что ты кому-то что-то должен. Честно говоря может отдых и немного дороже выходит (потратили 600$ на сами туры + брали с собой 200$), но оно того стоит
+
+60
correspondent
correspondent
16 травня 2018, 22:31
#
Так оно и есть. Есть еще дешевле варианты: если горящие путевки остались, то в тот же Египет можно слетать и отдохнуть неделю втроем за 500-600 долларов. Правда. в Турции сервис лучше. Там в простой деревеньке возле Кемера условия лучше, чем в Одессе.
Один фактор… неприятный… Порой видишь соотечественниц, которые ведут себя так, словно приехали не купаться в море и отдыхать, а в секс-тур. Турки их «Наташами» величают. В эту когорту наташ и русские дамочки входят. Часто слышится словечко «аманакуем» сквозь зубы в отношении дам бальзаковского возраста, которые клеятся к мальчикам-барменам и официантам… Иногда можно услышать, как между собой общаются люди из обслуживающего персонала, посматривая на определенную персону и улавливаешь что-то вроде «сиктир гит», «сиктир ет» и прочие колоритные выражения.

Хорошо ездить в Турцию с детьми: тогда жену можно отпустить с ними на прогулку без сопровождения и ни один турок не глянет. Мамы у них — святое. Женщина с детьми (пока не стала вести себя недостойно) — всегда возводится на пьедестал. Ей с ребенком и место получше найдут, и, если нет некурящего отделения, попросят посетителей общего зала не курить.
+
+15
Mit Mitke
Mit Mitke
17 травня 2018, 13:55
#
За те деньги, что просят у нас в Одессе (на летние месяцы), в Карпатах — лучше поехать в страны Европы. Там ценник может быть даже меньше чем у нас, а если всё же будет выше, то там хотя бы понимаешь, за что платишь эту сумму. У нас же — сервис = 0, качество отдыха = 0, условия для отдыха и просто туризма = 0. Так что не удивительно, что многие жители Украины едут куда то за границу отдыхать, а не остаются на отдых в летние месяцы (да и в другие времена года) внутри страны.
Я сам на новогодние праздники (2017-2018) ездил в Скандинавию… вышло практически столько же, сколько просили за отдых в Карпатах. Но о своём выборе — не жалею, всё было замечательно. Потраченные деньги стоили и настроения, и воспоминаний.
+
+12
Maximkh
Maximkh
18 травня 2018, 9:20
#
Смотря какой отдых хочется. Если на шезлогах у моря это — Египет, Турция, Кипр; если хочется погулять по городам и посмотреть достопримечательности — Европа; а если хочется подышать чистым горным воздухом, домик в селе но без подсобных работ — это Карпаты летом (не понимаю тех кто туда едет зимой — есть и лучше горнолыжные курорты примерно за ту же цену)
+
+15
Mit Mitke
Mit Mitke
20 травня 2018, 18:34
#
К сожалению, Египет на данный момент не лучший выбор в плане безопасности.
В Европе то же не везде стало нормально для туриста. Мне, к примеру, нынешняя Франция — не понравилась. Напоминает бомжатник из-за этих «беженцев». В определённых районах стало опасно гулять из-за опять таки этих «беженцев». Из материковой Европы понравилось в Австрии и Швейцарии. И если в первом случаи много есть чего посмотреть, то во втором случаи природа и воздух просто прекрасны.
В Карпаты нет желания ехать, не думаю, что нынешний сервис отличается от того, что был 5-10-15 лет назад. Да и стоит это всё зачастую дороже чем если отдыхать в той же Чехии или Болгарии.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися