Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 травня 2018, 8:02

Долар дорожчає: що може допомогти гривні

Викуп валюти регулятором утримає долар від істотного просідання, а курс на торгах на цьому тижні буде перебувати в межах коридору в 26,20-26,45 гривень

Другий тиждень поспіль долар дорожчає на міжбанку. На кінець торгів минулої п'ятниці курс подолав психологічний поріг в 26,30 гривень і явно збирався зростати далі. Це відбувалося в сприятливий для гривні період: 30 квітня і 1 травня були святковими в Україні і одночасно робочими днями у США. За рахунок цього  збільшені обсяги обов'язкових продажів експортерів скупчилися на 3 травня.

У теорії це повинно було призвести до падіння курсу на торгах в цей день, але на практиці фактично весь надлишок пропозиції поглинув сам ринок і курс тільки виріс. Це насторожує.

Скуповували валюту буквально усі: і «доньки» іноземних компаній під виплату дивідендів, і великі імпортери нафтопродуктів і товарів широкого вжитку, а також нерезиденти, які мають гривню від погашеня ОВДП в кінці квітня. 

У НБУ не було особливої ​​можливості поповнювати ЗВР. В цій ситуації регулятор був помічений лише в «анонімній» роботі через Matching і з публічними аукціонами на торгах не з'являвся.

Обсяги операцій також виявилися не самими рекордними для нашого ринку — від $ 277 млн ​​до $ 421 млн.

Що буде впливати на курс у найближчі дні

1. Календарний фактор. Цей робочий тиждень знову нестандартний. У минулу робочу суботу за рішенням Нацбанку торги не проводились. 9 травня — в Україні вихідний, і валютний міжбанк буде працювати лише 7,8,10 і 11 травня. Іноземні банки працюють 9-го числа. Тому валютна виручка наших експортерів буде зарахована українськими фінустановами 10 травня відразу за два дні — 8 і 9 травня. Половина її вийде на ринок 11 травня в вигляді обов'язкових продажів. Попит же на валюту в усі дні тижня буде високим. Це може привести до її дефіциту на ринку 7,8 і 10 травня і буде працювати проти гривні. Тільки 11 травня гривні стане легше за рахунок зростання обов'язкових продажів;

2. Продовження скупки валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів, а також покупки нерезидентів, які отримали раніше гривню від погашення ОВДП. За нашою інформацією, більшість «дочок» іноземних компаній вже купили майже весь необхідний обсяг валюти під дивіденди. Це знизить тиск на ринок. А ось значна частка нерезидентів, яким було погашено ОВДП, ще до кінця не закрила свої операції. Можливість масованої скупки ними валюти в найближчий період становить потенційну загрозу для гривні;

3. Готівковий ринок, ліквідність в банківській системі і вихідний в середині тижня. Поки котирування в обмінниках нижче курсу на торгах. Це на руку спекулянтам: вони можуть скупати валюту на готівковому ринку і далі перепродавати її на міжбанку.

З одного боку, це активізує роботу обмінників, з іншого — збільшить пропозицію валюти на торгах. Та й на святкове 9 травня населення зазвичай здає валюти більше, ніж купує. Це також спрацює на посилення позицій гривні на валютному ринку.

При досить середньому рівні ліквідності в банківській системі (коррахунки банків весь минулий тиждень знижувалися і впали до 43,4 млрд гривень на ранок минулої робочої суботи), це не дозволить істотно розгулятися спекулянтам. Вони будуть змушені працювати в основному «в дві сторони». Тому з цього боку «Мінфін» не бачить особливих небезпек для гривні.

Загрозу для нацвалюти може представляти тільки несподіваний ажіотаж по скупці готівкової валюти населенням, але передумов для цього поки немає.

4. Дії НБУ і ринок ОВДП. Треба визнати, що нещодавно запущений механізм роботи Нацбанку через Matching дозволяє йому досить ефективно згладжувати стрибки курсу. Є лише один нюанс — в НБУ не завжди є бажання це робити.

Найчастіше Нацбанк готовий активно скуповувати надлишки валюти, замість того, щоб гасити курсові скачки відразу ж, не чекаючи чергового зльоту котирувань.Ринок це чітко усвідомлює і робить висновки не на користь гривні.

Явна пробуксовка з отриманням нового траншу МВФ, необхідність зовнішніх виплат (які будуть тільки зростати найближчим часом) — призвели до недавніх заяв регулятора про згоду викуповувати по $10 млн на день. Зараз Нацбанк фактично працює в одну сторону — на скупку валюти в ЗВР.

Чи відбувається це в «анонімному» форматі через Matching або в більш публічному через аукціон — суть одна. Великі продавці розуміють, що валюта буде викуплена практично завжди і це психологічно утримує долар від падіння на міжбанку.

Більш того, заходи «гарячої» валюти від нерезидентів під купівлю коротких ОВДП, а потім її вивод після їх погашення з фіксацією прибутку — призводить до небезпечних стрибків попиту і пропозиції для нашого малооб'ємного валютного ринку.

Спекулятивні короткострокові гроші ніколи не допомагали стабілізувати ситуацію, а зазвичай лише заганяли проблему вглиб. Як правило, це закінчувалося черговим вибухом курсу з новими втратами для населення та бізнесу.

Напередодні великої кількості виплат за зовнішніми боргами Міністерству фінансів і Нацбанку доведеться виробляти єдину стратегію погашення таких спекулятивних коливань, щоб знову не наступати на валютні граблі.

Поки ж дії цих двох державних структур нагадують просто гасіння сьогоденних «пожеж», а не повністю продуману і усвідомлену стратегію.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на цей тиждень:

7 та 8 травня (понеділок — вівторок). Фактично тренд по курсу на міжбанку буде диктуватися попитом на валюту з боку іноземців та їх «дочок», а також втручанням / невтручанням Нацбанку в хід торгів.

З огляду на необхідність поповнення ЗВР — ми не очікуємо активного розпродажу валюти з боку регулятора для погашення стрибків курсу. Він продовжить «тихі» вилазки через Matching і тільки при перевищенні курсу позначки 26,40-26,50 гривень можна очікувати вихід НБУ в більш публічному форматі аукціону. Скуповувати Нацбанку теж буде нічого. Ринок сам буде поглинати майже всю пропозицію.

Обсяги операцій у понеділок та вівторок складуть до $ 330-370 млн при укладанні до 530-580 угод.

10 та 11 травня (четвер — п'ятниця). У четвер попит і активність покупців буде на високому рівні на фоні низьких обсягів продажів. Зарахована за 8 і 9 травня валютна виручка вийде на ринок у вигляді обов'язкових продажів тільки п'ятницею, а те, що залишається у підприємств (другі 50% виручки) вони будуть продавати тільки дорого.

Тому у четвер котирування можуть зрости.

На цей день «Мінфін» прогнозує обсяг операцій в межах до $ 320-340 млн при укладанні до 470-520 угод.

В п'ятницю у Нацбанку буде єдина реальна можливість істотно поповнити ЗВР за рахунок виходу на ринок обов'язкових продажів за 8 і 9 травня. Це може створити ситуативний надлишок пропозиції долара, який і викупить НБУ. Особливого ​​зміцнення гривні в цьому випадку не відбудеться.

На 11 травня ми прогнозуємо обсяг операцій в межах до $ 395-430 млн при укладанні до 540-610 угод.

На готівковому валютному ринку. З огляду на зростання котирувань міжбанку — курси в обмінниках будуть поступово підтягуватися до котирувань на торгах і сам готівковий ринок все більше почне реагувати на те, що відбувається на міжбанку. Дешево валюту в обмінниках не продаватимуть, а ось курс прийому 9 травня може дещо знизитися за рахунок ефекту святкового дня. Спред по долару в обмінниках буде перебувати в межах не менше 15-25 копійок.

В цілому, на цьому тижні «Мінфін» прогнозує курс готівкового долара в межах коридору 25,95-26,30 гривень.

На міжбанку. Курс на торгах на цьому тижні буде цілком залежати від чотирьох складових: 1) поведінки іноземців і їх «дочок» по скупці валюти під виведення дивідендів та фіксацію прибутку за погашеними раніше ОВДП; 2) ситуативних перекосів між пропозицією і попитом на валюту 10 та 11 травня за рахунок календарного фактора вихідного 9 травня; 3) оперативності виходу на ринок Нацбанку і його завдань по курсу; 4) дій великих імпортерів — в першу чергу, нафтотрейдерів.

Спекулянти будуть дуже активні на ринку всі дні тижня, працюючи у форматі «в дві сторони». У п'ятницю вони спробують зіграти «на пониження», підлаштовуючись під дії великих гравців.

Нацбанк буде намагатися не витрачати ЗВР навіть в разі зростання котирувань в понеділок-вівторок. Але буде активний з викупом надлишків валюти на ринку в п'ятницю, коли збільшиться обсяг обов'язкових продажів.

Викуп валюти регулятором утримає долар від істотного просідання, а курс на торгах на цьому тижні буде перебувати в межах коридору в 26,20-26,45 гривень.

Коментарі - 1

+
0
Yopta
Yopta
7 травня 2018, 12:21
#
Не понимаю — чем плохо использовать ОВГЗ для выравнивания сезонных пиков по курсу? Проценты по этим бумагам конечно вызывают вопросы, но вот использовать такой инструмент для уменьшения волатильности очень даже вариант
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися