Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 травня 2018, 10:00

ФГВФО: Реал банк навмисно довели до банкрутства

Неплатоспроможність ПАТ «Реал банк» стала наслідком умисного доведення банку до банкрутства посадовими особами фінустанови.

Неплатоспроможність ПАТ «Реал банк» стала наслідком умисного доведення банку до банкрутства посадовими особами фінустанови.
Фото: 1i.com.ua

Про це йдеться у повідомленні Фонду.

«Підставами для такого твердження, зокрема, є результати перевірки, здійсненої уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Найпоказовіший із виявлених фактів – надання із порушенням принципів кредитування, під заставу товарів в обороті (дизельного палива, бензину, скрапленого газу тощо) позик на мільярди гривень позичальникам, що входили до групи компаній «СЄПЕК». У результаті, балансова вартість активів, включених до ліквідаційної маси банку, склала 5 177,4 млн грн, у той час як оціночна вартість, визначена сертифікованими суб’єктами оціночної діяльності, становить лише 94,1 млн грн», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, понад 97% усіх активів, включених до ліквідаційної маси ПАТ «Реал банк» – кредити, надані юридичним особам.

«На папері» вартість цієї групи активів сягнула 5 037,2 млн грн. При цьому їх незалежна оцінка виявилась у понад 620 (!) разів меншою – 8,1 млн грн. Основна причина – укладення завідомо збиткових для банку кредитних договорів.

Позичальники припинили виконувати свої зобов’язання перед банком понад чотири роки тому, на зв’язок з банком не виходять, на письмові запити не відповідають.

На сьогодні заборгованість за кредитними договорами складає 5 095,5 млн грн.

Повернути хоча б частину цих коштів за рахунок звернення стягнення на предмет застави також неможливо.

Загалом, за час здійснення процедури виведення з ринку неплатоспроможного банку ПАТ «Реал банк» Фондом гарантування направлено 81 заяву до правоохоронних органів про вчинення кримінальних правопорушень на загальну суму збитків понад 7 226,9 млн грн.

Станом на початок квітня 2018 року вкладникам ПАТ «Реал банк» в межах виплати гарантованих сум відшкодування виплачено 523,9 млн грн. Із них за чотири роки виведення банку з ринку повернути вдалося менше 52,2 млн грн.

При цьому загальний акцептований реєстр кредиторів банку перевищує 2 346,4 млн грн.

Коментарі - 2

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
4 травня 2018, 11:49
#
Кто сел? Никто! Это Украина — страна возможностей и дураков.
+
0
Million Dollarov
Million Dollarov
19 вересня 2018, 12:47
#
Банк очень жаль
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися