Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 квітня 2018, 13:58

Долар по 31,8: Чи реальні прогнози Кабміну

Кабмін прогнозує зростання ВВП на 6,3% в 2021 році й подорожчання долара до 31 грн. Але виглядає це малоймовірно.

Кабмін прогнозує зростання ВВП на 6,3% в 2021 році й подорожчання долара до 31 грн.
Фото: politeka.net

У мережі «гуляє» проект постанови про основні напрями бюджетної політики на 2019-2021 роки. Офіційно цей документ ще не представлений, але деякі ЗМІ отримали його. Крім іншого, він встановлює певні макроекономічні орієнтири на 3 роки. Наприклад, за прогнозом Кабміну, ВВП в наступному році виросте на 3,6%, в 2020 — на 4%, а в 2021 — зростання прискориться до 6%.

Наскільки цей прогноз реалістичний, написав член виконкому Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран в своєму блозі на NewsOne.

Долар по 31,8 й зниження безробіття

Виталий Шапран

У другій половині квітня 2018 року в засоби масової інформації просочився проект Постанови про основні напрями бюджетної політики на 2019-2021 роки.

Уряд збирається в 2019 році порадувати своїх громадян: приростом ВВП 3,6%, інфляції 6,5%, безробіттям 8,9% і середньорічним курсом 30,5 грн/$.

На цьому наш Кабмін не зупиняється, і дає орієнтири на 2020 і 2021 рік. Цей проект документа цікавий в перспективі своїм офіційним статусом та можливістю назвати закладені в нього орієнтири офіційними. Проте детальніший аналіз говорить, що, швидше за все, ми маємо справу не з продуктом ретельного аналізу, а з бажаним планом Кабміну.

Бухгалтерська ідеологія

Справедливості заради скажу, що в самому Проекті зазначено, що показники можуть бути відкоректовані. Тобто автори документа, швидше за все, розуміють, що в Україні прогнозувати до 2021 року сьогодні просто нереально, але оскільки трирічне планування вже передбачено, то основна мета прогнозу — виставити деякі орієнтири для середньострокового планування.

Простіше кажучи, Мінфіну потрібно зробити трирічний план. Рахувати його потрібно, спираючись на якісь цифри, незалежно від якості цих цифр. Той факт, що період 2019-2021 років залишається самим слабо прогнозованим (хоча б через фактор виборів 2019 роки), робить всі ці прогнози кілька безглуздими і надає їм бухгалтерську сутність. Тобто зроблені вони були, тому як уряду потрібен середньостроковий прогноз.

Зрозуміло, збудуться чи ні прогнози, залежить від ряду таких факторів, як: ситуація на зовнішніх ринках на продукти нашого експорту й імпорту, а також врожаю експортованих сільгоспкультур в Україні. Так, динаміка цін на залізну руду, прокат, зернові та олійні культури вже не раз впливали на приріст нашого ВВП.

Найслабше місцем тут — врожай й ціни на нього. Мало зібрати хороший врожай, важливо його продати за гарною ціною. Все це залежить від кліматичних умов в цілому регіоні і від можливості українських аграріїв покращувати продуктивність праці та збільшувати посівні площі. Крім того, потрібно не помилитися й з посівними культурами.

Що не так

У міру поглиблення спеціалізації нашої країни в сільське господарство, прогнозованість ВВП буде все більш залежна від погодних та кліматичних факторів. В таких умовах дати 100% гарантію, що приріст ВВП в 2021 році буде 6,3%, дуже складно, а сам прогноз не має публічного обґрунтування, а значить, дуже ймовірно, був узятий зі «стелі».

Не зовсім також ясна й логіка зростання ВВП: значить, у 2019 році він зросте на 3,6%, а у 2021 році — на 6,3%. Також, за історичними спостереженнями минулих років, при зростанні ВВП у нас зазвичай безробіття знижується на кілька десятих процентного пункту, а не на кілька відсотків. Те ж можна сказати й про прогноз девальвації. Так, виходячи з історичних даних, зростання курсу долара США, навіть середньорічного, звичайно надає поганий вплив на ВВП.

Макропрогноз з Проекту

Давно відзначаю за нашим Мінфіном схильність проголошувати прогнози щодо курсу долара США, що не «лягають» в поточну кон'юнктуру валютного ринку. Створюється враження, що Мінфін зацікавлений в слабкості національної валюти по відношенню до світових валют.

Математично так це і є, оскільки, чим вище курс долара до гривні, тим більше відрахувань у гривнях йде при імпорті товарів. Крити тут нічим: імпорт, на жаль, в Україні з часом починає зростати швидше за експорт й зрозуміло, що податкова влада і митниця будуть зацікавлені в тому, щоб швидше «зробити план» без зайвих зусиль, а це дозволяє зробити саме зростаючий курс долара.

Про долар у 2021 році

Як на мене, прогноз по курсу долара США на 2021 рік, та ще й середньорічний, це повна утопія. Тут навіть не потрібно вивчати макроекономічні ризики й розуміти наші можливі провали на зовнішніх ринках. Один з найбільших ризиків для країни — це політичні конфлікти 2019 року. Нагадаю, що у нас весною 2019 роки вибори президента, а восени 2019 року — вибори парламенту.

Ми не знаємо точно, якою буде наша влада і за яким сценарієм відбудуться вибори, але один з можливих сценаріїв — це зміна президента країни. В такому випадку, парламент, налаштований під нинішнього президента, продовжить існувати до півроку, і в цьому сценарії є місце парламентської кризи і, м'яко кажучи, нерозуміння з нашими зовнішніми кредиторами.

Також не дуже ясно, власне, за рахунок чого буде зростати ВВП в 2021 році. Якщо в 2021 році долар в середньому коштувати 31,8 грн, то вже явно зростання ВВП буде йти не за рахунок припливу прямих іноземних інвестицій, які повинні були б поправити наш платіжний баланс. Ну і вже не зовсім ясно, яка повинна бути, на думку Кабміну, пропорція між девальвацією та інфляцією.

За наведеними даними видно, що темп інфляції буде випереджати приріст курсу долара, а це означає, що на 2019-2021 роки Кабмін нам анонсує інфляцію на долари всередині України. Оскільки темп інфляції явно більше темпу приросту курсу долара.

З моєї точки зору, Проект макропрогнозів Кабміну ніякої аналітичної користі в собі не несе. Це радше спроба видати за PR документ, який, в принципі, дуже необхідний Мінфіну для середньострокового планування. Показники всередині не узгоджені між собою, немає узгодженості і з історичними тенденціями по Україні в попередні 20-25 років незалежності. Прогнози ж на 2020-2021 роки взагалі виглядають як фантастика для майбутніх поколінь, оскільки нинішній Кабмін розуміє, що до 2020, а тим більше до 2021 року він вже ніяк не доживе.

Тому, було б більш правильно, якби проекти подібних документів спочатку подавалися публіці як розрахунковий документ, необхідний для середньострокового планування, з обов'язковим детальним розкриттям ключових макроекономічних індикаторів і того, як саме вони прогнозувалися.

Коментарі - 10

+
0
Radogost
Radogost
24 квітня 2018, 14:37
#
Смысл тогда в этом документе и проекте, если они сами же указали: цифры поменяем как хотим. Т.е. ничего принципиально нового не придумали, единственное что интересовало- цифры, и они сами же не дают по ним никакой убедительности.
+
+1
AleksandrBank
AleksandrBank
24 квітня 2018, 14:48
#
«Однако более детальный анализ говорит, что, скорее всего, мы имеем дело не с продуктом тщательного анализа, а с желаемым планом Кабмина.» — у нас так и делается, и потом в Апреле говорят, а денег в бюджете на поднятие минималки пока нет. не на собирали

«Тот факт, что период 2019-2021 годов остается самым слабо прогнозируемым (хотя бы из-за фактора выборов 2019 года), делает все эти прогнозы несколько нелепыми и придает им бухгалтерскую сущность. То есть сделаны они были, потому как правительству нужен среднесрочный прогноз.
Разумеется, сбудутся или нет прогнозы, зависит от ряда таких факторов, как: ситуация на внешних рынках на продукты нашего экспорта и импорта, а также урожай экспортируемых сельхоз-культур в Украине. Так, динамика цен на железную руду, прокат, зерновые и масленичные культуры уже не раз оказывали влияние на прирост нашего ВВП.» — все верное и правильно подмечено

Планирование никак не завязано на реформах, от законов от Приватизации и рынка земли — многое зависит. от сотр-ва с МВФ — какое оно будет — мыльное или реальное — также. Не забывайте внешние факторы
+
+32
Maleficarum
Maleficarum
24 квітня 2018, 15:38
#
«Не совсем также ясна и логика роста ВВП: значит, в 2019 году он вырастет на 3,6%, а в 2021 году — на 6,3%» Ну логика тут проста… Долго кумекали у Гройсмана видать чтобы эдакое втулить… Наверняка кто то в «бригаде» предложил поменять цифры« роста» местами с «3.6» на «6.3» Это ж новаторство и опять таки- реформа.
+
+15
Radogost
Radogost
24 квітня 2018, 15:59
#
Гайд от Вальцманов-Гройсманов: если нас не выберут- скажут что обломали нам рехформы и постараемся в следующий раз. Если выберут- скажем что виноват Саакашвили и Путин, а цифры подкорректируем до минусов, и будем пугать пипл: ты шо, хочешь чтобы было как в дэнэрэ? =)
+
+15
Anko
Anko
25 квітня 2018, 15:55
#
Еще со времен Горбачева повелось — все рисуют радужную картину на то время, когда их гарантированно не будет при власти.
+
+30
SergS7
SergS7
25 квітня 2018, 17:49
#
З часів Лєніна, він першим пообіцяв комунізм
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
24 квітня 2018, 17:10
#
Да они только недавно точную цифру роста ВВП по прошлому году смогли посчитать — 2,5 %. За второй квартал 2018 г. спросите какой рост ВВП будет и никто вам не скажет даже приблизительно. Вот сейчас конец апреля и прогноза по инфляции за апрель не дают — потому что не знают и не угадают. Зато на 2021 год и курс и рост и инфляцию прикинули. Согласен, что за эти прогнозы отвечать не приходится.
+
0
Anko
Anko
25 квітня 2018, 15:57
#
Основной риск аграрной страны, в которую превращается Украину — чем больше произвели, тем больше сами и просадим мировые цены на аграрку вниз.
+
+29
yarg
yarg
27 квітня 2018, 8:53
#
Странная логика у экспертов. Правительство не может давать арогнозы на период, когда само уже не будет работать. Как будто экономика у нас зависит от работы правительства. Ну и да, «аграрная Украина» имеет долю экспорта машин и оборудования от 10 до 15 % в разныые периоды. В той же россии этот процент никогда не превышал 5-7%
+
0
Sergiy Bondar
Sergiy Bondar
3 травня 2018, 20:17
#
Таких експертів на мило
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися