Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 квітня 2018, 8:17

Достовірність прогнозів інфляції НБУ під сумнівом — Данилишин

Голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин поставив під сумнів достовірність прогнозів інфляції регулятора.

Голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин поставив під сумнів достовірність прогнозів інфляції регулятора.
Фото: lb.ua

Про це він написав у статті для DT.UA.

«З прогнозами інфляції у НБУ справа йде не кращим чином. Правда, і в практиці світових Центробанків помилкові прогнози щодо цінової динаміки зустрічаються приблизно з тією ж частотою, що і вдалі», — заявляє Данилишин.

«Якщо розглянути країни, економіки яких належать до малих відкритих економік (Україна — в їх числі), то станом на середину минулого року в 40% з них не досягнуті оголошені інфляційні цілі», наголосив голова Ради НБУ.

За його словами, в українських умовах інфляція найчастіше виникає через неузгодженість дій органів державного управління.

«Достовірність прогнозів в наших умовах апріорі перебуває під сумнівом (втім, є деякі сумніви в прогностичних здібностях відповідних фахівців НБУ). Тому вони не завжди можуть служити якісною базою для прийняття рішень», — зазначає голова Ради НБУ.

«Дуже важливо не забути про головні наші стратегічні цілі — зростання економіки, зниження рівня безробіття та підвищення доходів населення. Сама по собі стабілізація інфляції на низькому рівні зовсім не гарантує досягнення цих цілей. Тим більше що використовуваний нині для цього інструмент НБУ — підвищення облікової ставки — має наслідком подорожчання кредитів», — підсумував він.

Коментарі - 4

+
+15
Андрей Иванов
Андрей Иванов
16 квітня 2018, 9:31
#
Вот хитрый жук. Обо всем и ни о чем, и вашим и нашим. Но до сути дочитался — надо печатать деньги, а инфляция потом. Т.е. обесценить, уровнять, а дальше с барского плеча решим кого одарить своей милостью. Смысл один — обесценить деньги находящиеся на руках. В стране 85% финансово неграмотных людей и они никак не смогут себя защитить. Т.е. крысиные бега для населения только начинаются.
+
+15
Maleficarum
Maleficarum
16 квітня 2018, 9:46
#
«Смысл один — обесценить деньги находящиеся на руках.» Это ничего не даст. Мало народу держит лавэ своё под подушками- в бумаге. Тут не обесценивать деньги они желают- а изъять оные посредством денежной реформы… Тогда можно все вклады как валютные так и гривневые -заморозить на неопределённое время. Всё что под «подушками» деноминированно менять и поквотно по суммам… Ну и для пенсов врубить «ноухау» Часть пенсии давать не наличкой -а бумагами Типа через-пять десять лет натикают на те «бамаги» %ны. Кстати монетизировать те «бамаги» после истечения срока может токмо либо сам пенс либо только первая линия родственников… Значит- реально какую то часть денег можно вообще не отдавать…
+
+30
MissMurple
MissMurple
16 квітня 2018, 10:38
#
Де Ви там побачили такі «катаклізматичні» сценарії? Про грошову реформу, деномінацію, «ноухау» для пенсіонерів…
«Хитрий жук» явно намагається «опустити» підвідомчу йому структуру. Питання — чому?
Швидше всього, щось роблять не так, як би йому хотілося. Припускаю, що це ознака «тертя» між між ним чи очолюваною ним Радою і новим головою НБУ чи Правлінням. Але щоб так публічно? Аж цікаво стає. Запасаємося попкорном…
Ну, і ще одна думка.
«За його словами, в українських умовах інфляція найчастіше виникає через неузгодженість дій органів державного управління.»
Може, «Хитрий жук» хоче стати узгоджувачем «дій органів державного управління»?
+
+30
Maleficarum
Maleficarum
16 квітня 2018, 9:32
#
«Достоверность прогнозов в наших условиях априори находится под вопросом (впрочем, есть некоторые сомнения в прогностических способностях соответствующих специалистов НБУ). Поэтому они не всегда могут служить качественной базой для принятия решений», — отмечает глава Совета НБУ." Не прогнозы значит- а филькина грамота. Данилишин уже озвучил официозом тот факт -который и так все знали.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися