Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 квітня 2018, 8:19

В Україні з’явилася нова шахрайська схема ухилення від повернення кредитів

Незалежна асоціація банків України висловлює занепокоєння появою судових вердиктів через неправомірне застосування законів «Про іпотеку» та «Про виконавче провадження».

Незалежна асоціація банків України висловлює занепокоєння появою судових вердиктів через неправомірне застосування законів «Про іпотеку» та «Про виконавче провадження».
Фото: narodna-pravda.ua

Про це йдеться у повідомленні НАБУ.

«Днями Господарський суд Києва ухвалив рішення, яким перетоврив кредитора на боржника, створивши небезпечний для економіки держави прецедент. Служителі Феміди припустили, що компанія, яку класифіковано як несумлінного позичальника, може не просто не повертати борг, не просто блокувати продаж закладеного активу, а ще й завдати додаткових збитків банку», – йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що у 2014 році Ощадбанк надав ТОВ «ТЛК Арктика» кредит у розмірі 100 млн грн під заставу рибного ярмарку та комплексу для зберігання й виробництва продуктів харчування. Пізніше компанія припинила обслуговування кредиту, тим самим здобувши статус несумлінного позичальника, і Ощадбанк, здійснивши виконавчі приписи, звернувся до виконавчої служби з метою погасити частину заборгованості за рахунок заставного майна.

У травні 2017 року було проведено відкриті електронні торги, які не відбулися через відсутність покупців. Банк скористався своїм законним правом придбати це майно шляхом зарахування забезпечених вимог за ціною, визначеною під час виконавчого провадження.

Як повідомляє Асоціація, проблемний позичальник за допомогою своєї материнської компанії звернувся до суду, стверджуючи, що вартість іпотеки начебто набагато більша за суму, яку заплатив за неї банк. Тобто, фактично Ощадбанк став винним своєму боржнику.

«Вартість застави при цьому позичальник «розраховував» спочатку базуючись на вартості в іпотечному договорі від 2014 року, а пізніше – виходячи з власної «експертизи», проведеної вже після того, як Ощадбанк отримав заставне майно, хоча в процесі виконавчого провадження боржник оцінку майна не оскаржував. Проте, це не завадило суду першої інстанції стати на бік несумлінного позичальника. Тепер державний банк ризикує отримати додаткові витрати – сума позовної заяви Tactical Business LLP до Ощадбанку становить понад 124 млн. грн», – йдеться у повідомленні НАБУ.

В Асоціації попередили про можливе виникнення нової шахрайської схеми ухилення від повернення кредитів, що спровокує зростання проблемних портфелів фінансових установ.

Коментарі - 7

+
+6
kalchu
kalchu
12 квітня 2018, 9:26
#
Интересно, какой процент от суммы получил судья для принятия такого решения…
+
+21
Алексей Альбещенко
Алексей Альбещенко
12 квітня 2018, 10:00
#
Ну, если кредит был 100 млн, то залог стоил около 200 млн, и если Ощад не смог продать залоговое имущество на торгах, просто сам его у себя выкупил по цене кредита, то иск должника очень даже правомерный. Другое дело, на сколько завысили повторную оценку имущества?
Вообще то, раз уж Минфин даже называет фирмы и банк в статье, то можно было бы сделать более глубокий анализ ситуации и расписать по подробнее всю ситуацию с цифрами.
+
+21
AleksandrBank
AleksandrBank
12 квітня 2018, 10:34
#
Да тут пока не ясно с каким дисконтов в залог брался этот комплекс. Если 50%, то Должник прав, проблема пока только в покупателе. Но с другой стороны, всегда вопрос решается, когда должник не выполняет обязательства и тут выбор — заплати полностью или продаем залог и погашаем за счет его. Если залога мало, то должник еще обязан погасить разницу; если больше долга — то остаток возвращается клиенту. НО тут ситуация когда нет покупателя и ситуация действительно спорная, по какой цене Ощад забирает залог. Это предмет спора… Тут не однозначного ответа. проще найти покупателя на объект.
+
0
struk
struk
13 квітня 2018, 7:31
#
Этой мошеннической схеме сто лет в обед.
Если крупными мазками, то в банк приходит заказчик и называет интересующий его объект. Потом создают заемщику условия, при которых у него возникает задолженность, и отбирают бизнес. Но в данной ситуации заемщиками оказались иностранцы и суд принял сторону честных людей. Мошенники посрамлены. Побольше бы таких статей
+
0
Алексей Альбещенко
Алексей Альбещенко
13 квітня 2018, 12:15
#
«Если крупными мазками, то в банк приходит заказчик и называет интересующий его объект. Потом создают заемщику условия, при которых у него возникает задолженность, и отбирают бизнес.»
О чем Вы говорите, это как так создать условия заемщику что бы он не мог платить, это кто такие условия создает — банк? А кто заемщика просил брать кредит? а заемщик что, не читал условия кредитования? И что значит заказчик называет интересующий его объект? По Вашей логике, некто приходит в банк и говорит, прокредитуйте вон того клиента так, что бы он не смог погашать кредит, а я у вас выкуплю его залог…
+
0
struk
struk
15 квітня 2018, 2:15
#
Алексей, вы дитё малое или дурачка включаете?
+
0
Алексей Альбещенко
Алексей Альбещенко
16 квітня 2018, 10:30
#
Почему же, очень даже не малое! Но в Ваш бред верится с трудом. Или дайте пример или распишите по подробнее. Я бы и сам не против за дешево купить чей-то рабочий бизнес, вот только не знаю кому дать заказ…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися