Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 квітня 2018, 9:00

Обираючи між ганьбою і війною

6 квітня США ввели санкції проти 24 російських олігархів і чиновників з «кремлівського списку». Під них потрапили як фізичні особи, так і російські компанії. Що може статися в результаті введення санкцій і чим може відповісти Росія, написав Олександр Разуваєв, директор аналітичного департаменту Альпарі

6 квітня США ввели санкції проти 24 російських олігархів і чиновників з «кремлівського списку».
Фото: argumentua.com

Останні події в російсько-американських відносинах мають дуже велике значення для російської економіки і фінансових ринків. Можливо, в минулі вихідні була пройдена точка неповернення. Санкції фактично руйнують акціонерний капітал одної з найбільших російських публічних компаній — «Русала». У список SDN, що означає повну ізоляцію від фінансової системи США, внесені сім російських підприємців з сумарним статком $ 36,7 млрд., світовий алюмінієвий лідер UC Rusal і група En +, яка встигла провести IPO в Лондоні в кінці минулого року, а також керівники «ВТБ», «Газпромбанку» і «Газпрому».

Всього до списку санкцій додані 24 людини і 14 компаній. Активи фізичних і юридичних осіб зі списку SDN підлягають блокуванню в американській юрисдикції, громадянам і компаніям США не можна вести з ними бізнес; крім того, фізособам забороняється в'їзд в США. Але прийнятий в минулому році закон CAATSA робить становище росіян, що потрапили в список SDN, ще більш важким: тепер США стежать за операціями таких осіб по всьому світу і готові карати їх помічників з будь-яких юрисдикцій.

Отже, «Русал» — це компанія, загальний розмір боргу якої на кінець 2017 року складав $8,5 млрд., чистий борг — $ 7,6 млрд. EBITDA (операційний прибуток + амортизація) холдингу в минулому році — $2,1 млрд. Цифри, скажімо так, не дуже. Найбільш ймовірно, що рано чи пізно відбудеться націоналізація компанії. Питання тільки в тому, хто наступний ?! Удар може бути завдано по будь-якій російській компанії, включаючи «Сбербанк» і «Газпром». «Сбербанк» — це основні вклади громадян, «Газпром» — це бюджет.

Чим може відповісти Росія?! Арсенал заходів відомий. Націоналізація активів американських компаній в Росії і, головне, мораторій на виплату зовнішніх суверенних і корпоративних боргів. Рішення Володимира Ілліча Леніна виявилися дуже затребувані, через сто років. Як наслідок, можуть бути заморожені російські інвестиції в американські суверенні облігації. Якщо, звичайно, їх не продати вчасно.

У Кремля складний вибір. Йти на загострення з точки зору економіки дуже не бажано. Однак якщо промовчати, Вашингтон це сприйме як слабкість. «Якщо, вибираючи між ганьбою і війною, ви вирішите вибрати ганьбу, то спочатку отримаєте ганьбу, а потім війну» -про це говорить загальновідомий афоризм і історичний досвід.

Ну і звичайно, глобальна криза не за горами. Бульбашка на американському ринку акцій може луснути в будь-який момент: ймовірність цього останнім часом сильно зросла. І не факт, що нову кризу без серйозних втрат переживуть самі США і їх союзники в Європі.

У будь-якому випадку купувати російські акції ще поки рано.

Коментарі - 13

+
+30
Danconia
Danconia
10 квітня 2018, 10:27
#
Берем Дерипаску и разбираем на обывательском уровне
1. сколько раз за последние 5 лет он летал в США — пару раз, ему этот запрет въезда до одного места, тот же Задорнов не горевал особо о запрете въезда в СЩА — запрет до одного места
2. Акции компании русал упали в цене- а кто их продавать собирался?
3. Никто не будет с ними работать — так вроде бы функцию сырьевого придатка запада никто не отменяет для рашки, а коль так, то покупать алюминий всё равно будут никуда не денутся, ни США так Китай выкупит, возможно это как то скажется на цене сырья но не факт. На хужой конец могут делать реэкспорт через какой-нибудь дружественный казахстан.

Все эти санкции имхо ну такое
+
+75
artkosti
artkosti
10 квітня 2018, 13:44
#
1) Запрет на въезд в США никого и не беспокоит — это мелочь по сравнению с остальным.

2) Граждан США обязаны за 3 месяца продать активы подсанкционных компаний. Хочешь, не хочешь, а должен будешь продать их хоть и за полцены.

У Русала во-первых кассовый разрыв (банки сша досрочно требуют погашения кредита)
Во-вторых 13% их экспорта приходилось на США, то есть это все же снижением для них выручки (на продажи в США наложен запрет).

+
+15
Ukrmercy
Ukrmercy
10 квітня 2018, 14:59
#
«Граждан США обязаны за 3 месяца продать активы подсанкционных компаний. Хочешь, не хочешь, а должен будешь продать их хоть и за полцены.»- будут использоваться подставные компании-сателлиты, которые и возьмут на себя роль удержания акций для сбыта по нормальной цене, и бегать ловить за ручку не получится- США, это не расея, там суды по-другому работают.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
10 квітня 2018, 17:54
#
Офшори попросять добровільно розкрити кінцевих бенефіціарів
Всіх хто не захоче оштрафують і закриють, а активи конфіскують

Це може і не відбудеться в один день, але щось мені підказує, що ніхто милувати ідіотів з ЯЗ не збирається
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
10 квітня 2018, 23:34
#
Есть множество фирм, и гонять туда-сюда их не будут, бенефециарами могут быть и распорядители, информация о них ничего не даёт. Понты колотят, одним словом.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
11 квітня 2018, 12:58
#
Час покаже
+
+67
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
10 квітня 2018, 14:45
#
Як прихватить рак, то ця заборона стане йому смертним вироком. Без західної медицини задорнов набагато раніше перетворився на гній

КНР виробник алюмінію — будуть продавати США своє

Але дивитись нам треба на себе — у нас ця *** володіє декількома підприємствами
+
+67
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
10 квітня 2018, 10:48
#
>Ну і звичайно, глобальна криза не за горами
>Бульбашка на американському ринку акцій може луснути в будь-який момент:

дві маячні в одному абзаці
Явно профі писав статтю
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
10 квітня 2018, 15:02
#
Посмотрите ценник акций it гигантов и их выручку годовую, ненможечко калькулятора и деления цифр и становится понятно насколько переоценены акции.
+
+21
laa1999
laa1999
10 квітня 2018, 16:28
#
Apple,Microsoft,Alphabet,Oracle — переоценены? Деление цифр у них дает нормальные показатели. Это IT-гиганты. Facebook и Amazone относительные IT компании, хотя у Amazone- тоже по моему с прибылью нормально.
+
+21
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
10 квітня 2018, 17:55
#
Це психологія

Золото татож переоцінено
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
10 квітня 2018, 18:45
#
Buyback очень низкий, по сравнению с капой и годовой выручкой- смотрел по эплу. Если сама контора не очень себе доверяет, то почему кто-то еще должен? Не дай б-г отчет осенний подведёт- слышно будет не то что у них- до нас дойдёт.
+
+39
Qwerty1999
Qwerty1999
12 квітня 2018, 22:48
#
Россия — второй по масштабу поставщик алюминия в США после Канады. Под Россией в данном случае подразумевается „Русал“. После введения санкций против Дерипаски и его компаний США отсекают с рынка огромную долю импорта. Намного эффективнее, чем это возможно сделать через изменение тарифов.

После включения в санкционный список США акции «Русала» резко упали на 45,59%, а сам Дерипаска за один день потерял почти миллиард долларов. Лондонская биржа металлов (LME) с 17 апреля запрещает российской компании проводить сделки на своих площадках.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися