Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 квітня 2018, 13:04

Трамп, Twitter та МВФ

Тиждень видався напруженим як для міжнародних ринків, так і для України. Якщо зовнішні ринки хвилював президент США Трамп, то всередині давні проблеми — співпраця з МВФ.

Фондові ринки продовжує лихоманити, в основному через Twitter пана ТрампаІноді здається, що президент США грає вкоротку, адже якась муха змушує його майже щоранку писати про Amazon, обвалюючи акції компанії на відкритті.
Фото: 24tv.ua

На міжнародних ринках цей тиждень пройшов нервово. Однією з головних причин цього став президент США Дональд Трамп nf його твіти з приводу компанії Amazon. У цей час в Україні точаться розмови про відновлення траншів від МВФ. Про найважливіші події тижня, що минає, в своєму блозі на НВ, написав фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Сергей Фурса

Фондові ринки продовжує лихоманити, в основному через Twitter пана Трампа

Іноді здається, що президент США грає вкоротку, адже якась муха змушує його майже щоранку писати про Amazon, обвалюючи акції компанії на відкритті. Або до нього ночами уві сні приходить Джефф Безос і, сміючись, каже, що це він, а не Трамп, найбагатша людина у світі. Наявність іншого альфа-самця поруч не може стерпіти такий еталонний мачо як Трамп.

Якщо ж справа в біржових махінаціях, то за це обов'язково вхопиться спецпрокурор Мюллер, який працює, здається, краще, ніж вся правоохоронна система України разом узята. До речі, порівняти їх ефективність ми зможемо вже скоро, адже Мюллер отримав добро копати брудні справи Манафорта в Україні. І тепер вже точно половина мешканців Конча-Заспи повинна прокидатися вранці в холодному поту, але Twitter тут їм навряд чи допоможе.

Найбільше, звичайно, ринкам дістається від твітів, в яких Трамп запускає торгові війни. На цьому тижні вони стали реальними, вийшовши за рамки віртуального простору. Китайці відповіли американцям і тепер на сході чимало потенційного місця для української сої. На щастя, китайці не стали розпалювати пристрасті, продемонструвавши бажання «жити дружно», що було прихильно сприйнято ринками. І індекс S&P500 істотно підріс, відійшовши від небезпечної зони початку тижня, коли його рівень пробив сакральну для любителів технічного аналізу лінію двохсотденноъ ковзної. Залишся індекс нижче на якийсь тривалий час, і сили масового натовпу могли б заштовхати корекцію набагато глибше.

Поки ж, ранок п'ятниці індекс S&P500 відкриє на позначці в 2662 пунктів. Шкода, що китайці мають справу з Трампом, а не з якимось адекватним політиком. І президент США пообіцяв ввести тарифи ще на $100 млрд. Якщо відкинути версію, що він просто ідіот (хоч сама версія виглядає дуже спокусливою), то він або хоче угробити світову економіку, або намагається почати переговори з позиції сили. Біда в тому, що якщо останнє вірно, то грає він за столом з людьми, які читають його блеф набагато краще і швидше, ніж Трамп придумує нові ходи.

МВФ

Український сегмент єврооблігацій закінчує тиждень в невеликому плюсі. Допомогли ринку висловлювання міністра фінансів про те, що уряд не має наміру виходити на ринок до отримання траншу МВФ. Правда, там же міністр сказав, що він розраховує отримати в цьому році цілих два транші, а це вже з розділу ненаукової фантастики. Як не дивно, скандал навколо голови САП, антикорупційної прокуратури, збільшує шанси отримати транш. Адже якщо раніше депутати в страшному сні бачили не Джеффа Безоса (хто це, – запитає середній депутат) чи Мюллера, що пропонує їм затриматися і присісти, а вибудувану незалежну антикорупційну вертикаль, яку повинен був завершити антикорупційний суд, то тепер з цієї лінійки виразно може випасти антикорупційна прокуратура. А значить, вводити суд не так і страшно. І отримати «гривню по 50» вже може виглядати страшніше.

У корпоративному сегменті єврооблігацій закрив операцію Метінвест. Компанія викупила з ринку майже всі папери (хто залишився, Ахметов не винен, купон знижений, обмеження зняті) і організувала дві нові серії. П'ятирічні і восьмирічні єврооблігації компанії на $825 млн і $525 млн з купоном 8% і 8,75% відповідно.

ОВГЗ

На внутрішньому ринку облігацій відбулася просто детективна історія. Мінфін прибрав первинно заплановану лінійку розміщення і виставив тільки короткі, тримісячні папери. І отримав дуже скромний попит. Що сталося, сказати важко. Якщо уряду не потрібні гроші в принципі, і справи з наповненням бюджету налагодилися, то чому Мінфін виставляє тільки короткі папери, адже логічно подовжувати терміни розміщення. Може, попит раптово зник, але така раптовість також невластива для ринку.

При цьому, з огляду на відсутність нових заходів нерезидентів, гривня продовжує зміцнюватися. Нацбанку навіть довелося провести аукціон на $50 млн, викуповуючи надлишок валюти з ринку. Можливо, аграрії, можливо, гастарбайтери. Або все разом. Сезонність повністю вступила в свої права. І гривня знову безпосередньо наблизилася до позначки в 26 гривень за долар.

Акції

Український ринок акцій продовжує дертися вгору. І індекс УБ непомітно перевалив позначку в 1700 пунктів. Правда, при цьому, майже померли торги на українському ф'ючерсі, де загубився останній маркет-мейкер. Може, всі пішли торгувати біткоінами. Останній продовжує сумувати з приводу смерті Мавроді й скотився вже нижче $7000 за віртуальну штуку. Але цій бульбашці ще здуватися і здуватися, а от українським акціям завжди є, куди рости. І навіть не до рівнів 2008 року, а в порівнянні з доларовими цінами 2011 року ринок все ще дуже дешевий. І це дешевизна може привертати іноземців, які завжди шукають екзотику в кінці економічного циклу. Коли ціни на цивілізованих майданчиках в Нью-Йорку і Лондоні вже занадто високі. Бонуси в останні роки б'ють рекорди, і хочеться ризикнути. Прикро тільки те, що вечірка подібного роду закінчується дуже швидко. І головне не опинитися на ній останнім.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися