Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 березня 2018, 18:09

Рейтинг забудовників Київа. Методика

На першому етапі відділ баз даних «Мінфіну» збирав офіційну інформацію про нові об'єкти житлової нерухомості, побудовані за звітний період.

На першому етапі відділ баз даних «Мінфіну» збирав офіційну інформацію про нові об'єкти житлової нерухомості, побудовані за 1.01.2017 — 1.12.2017.
Фото: lun.ua

Фактом, що підтверджує введення житлового будинку в експлуатацію, є отримання замовником будівництва сертифіката або декларації про готовність об'єкта в Державній архітектурно-будівельній інспекції України (ДАБІУ). Відповідна інформація вноситься в базу даних ДАБІУ і є загальнодоступною.

В дозвільній документації не вказуються комерційні назви житлових об'єктів (тільки адреса), а в сертифікаті ДАБІУ немає даних про всіх учасників будівельного процесу — забудовників, інвесторів, девелоперів. Тому, зібравши первинну інформацію про замовників і підрядників, редакція по кожній адресі житлового об'єкта ідентифікує компанію-забудовника. Для цього використовуються відкриті джерела інформації: пошуковики, спеціалізовані портали про нерухомість, офіційні сайти забудовників.

На відміну від банківського ринку, де всі кредитно-фінансові установи на вимогу регулятора розкрили інформацію про кінцевих бенефіціарів, навіть найбільші забудовники, як і раніше приховують реальних власників бізнесу.

Часто компанія-забудовник, яка володіє сертифікатом, навіть не згадується в цьому документі. «Мінфін» за допомогою відкритих джерел встановлював зв'язки між засновниками і директорами компаній-замовників і компаній-підрядників, щоб в кінцевому результаті коректно віднести той чи інший житловий об'єкт до активу певного забудовника (або групи компаній).

На основі зібраної інформації було сформовано підсумковий рейтинг. Найвище місце в ньому займає учасник, який за звітний період ввів в експлуатацію найбільшу кількість будинків. Ми вважаємо, що цей показник більш зрозумілий інвесторам, ніж невловимі сумарні квадратні метри побудованої нерухомості, які служать критерієм розподілу місць в низці інших рейтингів.

У разі, коли у кількох забудовників в активі однакова кількість завершених за звітний період будинків, найвище місце посідає учасник, який здав в експлуатацію більшу кількість квартир. Якщо ці показники у двох і більше компаній збігаються, то найвище місце займає забудовник в активі якого більшу кількість побудованих комплексів за час роботи на цьому ринку.

У рейтинг включаються всі об'єкти, введені в експлуатацію за звітний період, — від малоповерхових будинків до висотних житлових комплексів. Ми вирішили не виключати «дрібних» забудовників зі списку, хоча і поділяємо думку, що не цілком коректно порівнювати забудовників, які здали в експлуатацію житлові об'єкти різного масштабу. Виняток склали нестандартні об'єкти. Наприклад, багатоповерхові будинки, в яких розміщувалося всього по одній квартирі. Наприклад, KyivBudDevelopment здав в 2017 році 9 4-х поверхових таунхаусів «Struetinsky», в кожному з яких було по одній багаторівневій квартирі. Ці будинки в нашому рейтингу не враховувалися.

До уваги не бралися декларації ДАБІ, видані на об'єкти, які де-факто ще не були здані.

«Мінфін» підкреслює, що кількість зданих в експлуатацію об'єктів або квартир не є абсолютним показником надійності того чи іншого забудовника, а лише одним з критеріїв, за яким можна оцінювати компанії. Ми вважаємо, що рішення інвестувати в нерухомість читачі приймають не тільки на підставі рейтингу, а й виходячи з безлічі інших чинників, які дозволяють скласти більш повну думку про той чи інший об'єкт.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися