Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 березня 2018, 14:42

У 2017 році випадки прихованого майнінгу почастішали в 85 разів

Приховане застосування майнінгу в 2017 році підвищилось слідом за зростанням вартості основних криптовалют.

Приховане застосування майнінгу в 2017 році підвищилось слідом за зростанням вартості основних криптовалют.
Фото: derbrutkasten.com

Про це повідомляється в звіті антивірусної компанії Symantec.

Особливо помітний стрибок популярності криптохайджекінга (використання пристроїв для видобутку криптовалют) трапився в останньому кварталі 2017 року.

За цей період спроби заразити комп'ютери майнерами почастішали в 85 разів. Такі ситуації склали 24% від усіх заблокованих продуктами Symantec атак в грудні, а їх загальний внесок в статистику за останні три місяці 2017 року становить 16%, пише AIN.

Всього за рік майнінг (легальний і нелегальний) «виріс» в 340 разів, заодно перетворившись в один з головних способів заробітку для зловмисників. Експерти пояснюють це простотою розробки і установки програм-майнерів: їх інтегрують як на великі сайти, так і в саму систему.

Читайте також: Український Гідрометцентр майнить криптовалюту

Часто користувачі навіть не помічають фонової роботи цих додатків — замість цього їх переслідують побічні проблеми, на кшталт погіршення продуктивності або перегріву батарей. В інших випадках все закінчується підвищенням рахунків за енергоспоживання. У Symantec також описують випадки зараження корпоративних мереж — часто майнери просто виводили їх з ладу.

Одна з найпопулярніших криптовалют для подібної діяльності — Monero, видобуток якої оптимізован під використання центральних процесорів, а не графічних прискорювачів.

Проблема залишиться нагальною доти, поки майнінг криптовалют на чужих комп'ютерах буде прибутковим, а ймовірність затримання і покарання — невелика, пише The Verge. Якщо вартість основних альткоінов різко піде вниз, криптохайджекінг зникне сам по собі, через відсутність відчутної вигоди.

Також Symantec наводять статистику по іншим кіберзагрозам. Наприклад, випадки зареєстрованих атак на IoT-пристрої (інтернет речей) почастішали з 6 000 до 50 000. Зате середня сума, яку вимагають під час захоплення контролю над комп'ютером (віруси WannaCry, Petya і NotPetya), навпаки впала. Тепер хакери вимагають близько $522, удвічі менше цінника ніж за 2016 рік.

Коментарі - 2

+
0
gastgeber
gastgeber
25 березня 2018, 15:17
#
Пользуюсь Авастом, частенько на вполне приличных сайтах поликает о майнерах-троянах, правда указывает на переходы по ссылкам на внешнюю рекламу. А вот дальше загадка, т.к. АВР включен )
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
25 березня 2018, 16:46
#
Пользуюсь malwarebytes- автоматом блочит сайты с майнерами. Простенько.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися