Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 березня 2018, 17:05

З 16 березня діють нові правила роздрібної торгівлі

Наказом Мінекономрозвитку від 23 січня 2018 року № 80 внесено зміни до Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами. Зміни набрали чинності 16 березня 2018 року.

Наказом Мінекономрозвитку від 23 січня 2018 року № 80 внесено зміни до Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами.
Фото: znaj.ua

Так, встановлено обов'язок суб'єкта господарювання забезпечити можливість використання електронних платіжних засобів під час здійснення розрахунків відповідно до законодавства.

Разом з тим, продавці непродовольчих товарів повинні проінформувати споживачів про роздрібні ціни на товари в грошовій одиниці України за допомогою ярликів цін (цінників) або покажчиків цін.

Суб'єкт господарювання може застосовувати до непродовольчих товарів, що реалізуються, знижки або зменшення ціни і проводити їх розпродаж. Встановлено обов'язок доведення до споживачів інформації про ціну, яка була встановлена до початку застосування знижок або зменшення ціни, проведення відповідного розпродажу, і після.

Також при продажі непродовольчих товарів вітчизняного та іноземного виробництва працівники суб'єкта господарювання зобов'язані надати споживачам необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію в супровідній документації, що додається до продукції, на етикетці, а також у маркуванні чи іншим способом (у доступній наочній формі), прийнятим для окремих видів товарів.

Така інформація надається щодо:

  • назви товару, найменування або відтворення знака для товарів і послуг, за якими вони реалізуються;
  • основних властивостей товару, номінальної кількості (маси, об'єму і т.п.), умов використання;
  • вмісту шкідливих для здоров'я речовин, які встановлені нормативно-правовими актами, та застереження щодо застосування окремих товарів, якщо такі застереження встановлені нормативно-правовими актами;
  • наявності в складі продукції ГМО;
  • ціни (тарифу), умов і правил придбання товару;
  • дати виготовлення;
  • умов зберігання;
  • гарантійних зобов'язань виробника (виконавця);
  • правил і умов ефективного і безпечного використання товару;
  • терміну придатності (терміну служби) товару, необхідних дій споживача після його закінчення, а також можливих наслідків у разі невиконання цих дій;
  • найменування і місцезнаходження виробника (виконавця, продавця) і підприємства, яке здійснює його функції щодо прийняття претензій від споживача, а також проводить ремонт і технічне обслуговування.

При реалізації товарів, що підлягають обов'язковій сертифікації в державній системі сертифікації, споживачеві повинна надаватися відповідна інформація.

Щодо товарів, які за певних умов можуть бути небезпечними для життя, здоров'я споживача та його майна, навколишнього середовища, виробник (виконавець, продавець) зобов'язаний довести до відома споживача інформацію про такі товари і можливі наслідки їх споживання (використання).

Нормативно-правовими актами, в тому числі технічними регламентами, можуть бути встановлені додаткові вимоги до змісту інформації про продукцію.

Таку інформацію надаватимуть відповідно до законодавства про мови.

Виробник (продавець) у разі виявлення недостовірної інформації про товар (якщо він не шкодить життю, здоров'ю або майну споживача) протягом тижня вилучає цей товар з продажу та приводить інформацію про неї у відповідність.

Інформація про товар може бути розміщена в місцях, де його реалізують, а також за згодою споживача доводитися до нього за допомогою засобів дистанційного зв'язку.

Встановлено, що суб'єкт господарювання забезпечує безкоштовну установку, включення і пуск технічно складних побутових товарів, якщо правилами користування ними не допускаються включення і пуск їх безпосередньо споживачем.

Крім того, встановлено обов'язок суб'єкта господарювання забезпечити можливість використання електронних платіжних засобів під час здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) відповідно до законодавства.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися