Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 березня 2018, 12:55

Відкат гривні та звільнення Гонтаревої

Депутати відправили у відставку Валерію Гонтареву і призначили нового главу НБУ. Виробники курятини порадували хорошими новинами. Долар потихеньку починає відновлювати втрачені позиції.

Депутати відправили у відставку Валерію Гонтареву і призначили нового главу НБУ.
Фото: сторінка НБУ в Facebook

Підсумки тижня, що минає в своєму блозі на НВ традиційно підвів Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочений текст колонки.

Американські торгові майданчики знизилися за підсумками тижня. Навіть дуже оптимістично налаштованому ринку не до душі звільнення як головного економічного радника Трампа, так і державного секретаря, і все це на тлі ескалації розмов про торговельні війни. У підсумку, ранок п'ятниці індекс S&P500 відкриється на позначці в 2747 пунктів, втративши майже 1,5% за минулий тиждень. Зате порадували німці, які зафіксували Ангелу Меркель в кріслі канцлера, залишаючись найбільш передбачуваним елементом мозаїки.

Українська частка участі в світових новинах на цьому тижні зменшилася. Сегмент українських єврооблігацій поводився так само, як його побратими у всьому світі. І котирування українських суверенних паперів практично не змінилися. Державні папери торгуються в діапазоні 4,5% -7,75% і очікують новин про нові випуски і прогрес з МВФ.

З корпоративного сектора порадували новинами виробники курятини. І на цей раз не за рахунок відео з Куршавеля, а завдяки реальним новинам. По-перше, за старою доброю традицією, 8 березня Миронівський Хлібопродукт заявив про намір провести операцію з рефінансування поточних єврооблігацій, організувавши для цього новий випуск. Пішли за попередньою перевіреною схемою. І чому б і ні, якщо це працює. Подивимося, втім, чи спрацює на цей раз. А потім просочилася інформація, що компанія розглядає можливість купити найбільшого виробника курятини у Франції. А чому б і ні, адже й сама компанія давно заслужила статус глобальної, тим більше її рейтинг уже вище суверена, та й ніде так не люблять давати субсидії для аграріїв, як у Франції.

А на вітчизняних полях, нарешті, сталося диво. Не минуло й року, як депутати задовольнили відставку Валерії Гонтаревої. «Доббі вільний» по-українськи, це коли приниження полягає не в тому, щоб зловити кинуту шкарпетку, а в тому, щоб більше години слухати депутатів. А це не тільки принизливо, але й шкідливо для психічного здоров'я. Одночасно, депутати затвердили Якова Смолія головою регулятора. В цілому це хороша новина для ринків, оскільки гарантує, що Нацбанк залишиться незалежний, політика збережеться незмінною, а в керівництво НБУ не пролізе черговий псих, який бажає з п'яти рибин обдарувати дешевими кредитами всю країну.

Гривня на цьому тижні злегка відкотилася назад після бурхливого зростання, спочатку заглянувши нижче 26,0 за долар, але відійшовши потім на заздалегідь заготовлені позиції близько 26,3 гривень за долар.

Нерезидентів на аукціони з продажу ОВДП приходить все менше і тепер завдання для уряду зробити так, щоб вони не втекли в квітні, коли настане час погашення тримісячних облігацій. І результати первинного аукціону, в якому найцікавіше зосереджено не в задоволених заявках, а в тих, які залишилися без роботи, показують, що є об'ємний попит вищий за орієнтир Мінфіну. І поки що уряд може собі дозволити не задовольняти ці заявки, а покупці можуть собі дозволити почекати. Хто кого пересидить у засідці, ми побачимо найближчим часом, адже до кінця квітня, незважаючи на сніг за вікном, залишилося вже не так і багато часу.

Коментарі - 2

+
+15
nykand
nykand
17 березня 2018, 18:28
#
Чем бы ещё завлечь иностранцев… бумажки госзайма уже не так интересны… а что у нас есть....???
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
19 березня 2018, 12:47
#
У нас очень много экспертов — на все случаи жизни…

Можем продавать оптом и в розницу, либо сдавать в аренду посуточно.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися