Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 березня 2018, 14:48

Новий глава НБУ: як відреагував ринок

Здійснилося. Верховна Рада нарешті затвердила Якова Смолія на посаду повноправного голови НБУ. Часу на святкування у нього зовсім мало, адже попереду багато викликів. Один з головних — зберегти незалежність НБУ.

Здійснилося. Верховна Рада нарешті затвердила Якова Смолія на посаду повноправного голови НБУ.
Фото: акаунт НБУ на Flickr

Валерія Гонтарєва подала у відставку ще в травні минулого року. Однак процес вибору її наступника несподівано затягнувся. У крісло головного банкіра країни мітили багато хто. Але на початку цього року президент Петро Порошенко нарешті визначився зі своїм кандидатом. Як й слід було очікувати, ним став в.о. голови НБУ Яків Смолій, котрий був біля керма банківською системою в відсутності Гонтаревої.

На ринку його встигли охрестити компромісною та «зручною» фігурою. З одного боку, за плечима Смолія великий досвід в банківській справі. З іншого — його кандидатура влаштовує всіх, включаючи міжнародних кредиторів України. До того ж, від нього не чекають «сюрпризів», що безсумнівний плюс в очах політиків. Останнім не потрібні глобальні реформи банківської системи. Швидше, людина, яка без особливих потрясінь доведе її до виборів.

Проте, новому голові Нацбанку доведеться зіткнутися з чималою кількістю проблем і викликів. У їх числі — і збереження незалежності регулятора, і «згладжування кутів» між НБУ і Кабміном.

Як би там не було, ринок досить позитивно поставився до призначення Якова Смолія. Багато хто відзначає його величезний досвід роботи в Нацбанку, а також рішучість, з якою Смолій приймає рішення в кризових ситуаціях.

«Мінфін» запитав у представників ринку, які завдання доведеться вирішувати голови центробанку, та яких дій вони від нього очікують.

Елена Малинская

Олена Малинська, голова правління Банку Кредит Дніпро

У нинішній ситуації призначення глави НБУ — питання, що виходить далеко за рамки суто банківської сфери. Призначення Якова Смолія на цей пост — оптимальне консенсусне рішення. Воно дає чіткий сигнал і ринку, і західним партнерам про спадкоємність політики керівництва Нацбанку та продовження планомірного курсу регулятора на подальше реформування банківського сектора відповідно до кращих європейських і світових практик.

Яків Смолій — високопрофесійний банкір та топ-менеджер, який працює в банківській системі України з часів її заснування і де-факто керує Нацбанком останні місяці. Рівень його компетенції та прикладного досвіду складно переоцінити.

Діяльність Нацбанку під керівництвом Смолія, безумовно, буде сконцентрована на кількох напрямках:

  • Збереження і зміцнення незалежності регулятора;
  • Підвищення прозорості та ефективності банківського сектора;
  • Створення рівних прозорих правил гри для всіх гравців ринку, незалежно від походження капіталу;
  • Реалізацію конкретних законодавчих змін щодо посилення захисту прав кредиторів;
  • Збереження інфляційної і курсової стабільності як необхідних умов для успішного розвитку економіки і банків.

Серед першочергових завдань НБУ та його нового керівника можна назвати продовження лібералізації валютного законодавства, завершення реформи банківського нагляду, удосконалення монетарної політики інфляційного таргетування.

Тамаш Хак-Ковач

Тамаш Хак-Ковач, голова правління ОТП Банку

Ми підтримуємо та вітаємо призначення Якова Смолія. Він — один з лідерів успішної команди, яка вже здійснила цілий ряд реформацій й поліпшень системи банківського нагляду. Я впевнений, Смолій може забезпечити продовження розпочатої діяльності НБУ.

Звичайно, дуже важливо, щоб на шляху правильних і потрібних дій регулятора не виникали усілякі політичні тертя і спекуляції, які підривають довіру не тільки до НБУ, а й до всієї банківської системи в цілому.

Тому основне завдання нового керівника НБУ — відстоювати та зберегти незалежність центробанку від політики й завершити реформу банківського нагляду.

Особливої уваги потребує і удосконалення грошово-кредитної політики. Під час керівництва Гонтаревої, НБУ почав працювати в режимі інфляційного таргетування (інструмент, який довів свою ефективність в ряді економік). Однак це дуже тривалий процес, і зараз дуже важливо продовжувати та вдосконалити його.

Виталий Шапран

Віталій Шапран, голова виконавчої Ради фінансових аналітиків України

НБУ не постраждав без офіційного глави, там досить динамічна команда однодумців. Однак добре, що процес прискорився. Ми показали нашим західним партнерам, що у нашого в.о. глави НБУ є підтримка коаліції, а значить реформи яких вимагає фінансовий сектор будуть підтримані і парламентом.

Після призначення Смолія, я не думаю що будуть кардинальні зміни. Однак певні новації повинні бути. Яків Смолій має дуже великий стаж роботи в банку для того, щоб так вже неусвідомлено, як деякі політики намагаються подати, повторювати стратегію попереднього глави Нацбанку. Найважливіше завдання для нього — не допустити масштабного конфлікту між НБУ і Кабміном, який все ще потенційно можливий і здатний знищити довіру до гривні.

У Якова Смолія є все, щоб бути главою НБУ: досвід роботи в банках, здатність приймати сміливі рішення, досвід роботи в регуляторі. При цьому ринок підтримає Смолія, адже його кандидатура викликає менше емоцій ніж попередній глава.

Виталий Шапран

Роман Шпек, голова Ради НАБУ, старший радник Альфа-Банку, голова Наглядової Ради Укрсоцбанку

Велика затримка з призначенням нового голови Національного банку України — це один із наслідків відсутності злагодженої взаємодії правлячої коаліції. На жаль, ця посада, яка, по суті, аполітична і технократична, розглядається багатьма як предмет політичних домовленостей.

Втім, неспроможність майже рік призначити голову такій важливій інституції як НБУ негативно впливає на імідж держави, його інвестиційну привабливість. Гонтарєва заздалегідь повідомила про своє бажання покинути пост, проте призначення її наступника відкладали багато місяців.

Прикро, але такий підхід затягування і політизації давно став нормою і для прийняття законів, що дуже потрібні для розвитку фінансового сектора.

Банківська система чекає призначення нового голови НБУ. Це повинно полегшити діалог України з міжнародними фінансовими організаціями, а також буде сприяти збереженню макрофінансової стабільності. Пан Смолій за останні роки дуже добре проявив себе у вирішенні кризових ситуацій. Як член Правління НБУ він багато років безпосередньо брав участь в розробці та впровадженні політики з фінансового сектору.

Пріоритетами НБУ на сьогодні — забезпечення інституційної незалежності і інституційного розвитку центрального банку, підвищення авторитету Нацбанку серед широкої громадськості та професійних кіл. Велику роль в цьому мають відігравати лідерство, а також прийняття та комунікація рішень на основі професійної дискусії. Притаманні пану Смолію особисті якості дають обґрунтовані підстави бажати йому успіху за цими напрямками.

Максим Пархоменко

Максим Пархоменко, аналітик Альпарі

Відсутність нового глави центробанку не завадило нормально функціонувати НБУ. За останні час ми бачили як підвищення процентної ставки, так і активну роботу на міжбанку. Затягування призначення нового керівника більше знаходилося в політичній площині, ніж в проблемі пошуку самого кандидата.

Важливим завданням нового керівника буде приборкання інфляції і завершення очищення банківської системи. Також важливо буде наростити обсяг кредитування українськими банками. В цілому завдання непросте, але посильне. Інфляція, яка перевищила прогнози НБУ і Мінфіну, вкрай небажана в поточний момент. Вона ставить під сумнів програму МВФ, але в цілому її не скасовує. Що стосується умов, в яких новий керівник вступає на посаду, вони легші, ніж кілька років тому. Основний упор його діяльності буде спрямований на збільшення резервів НБУ.

У порівнянні з попереднім главою, поставлені завдання будуть значно легшими. Таким чином, для нового кандидата буде більш прийнятною м'яка монетарна політика, спрямована на стабілізацію системи, а не на її переформатування.

Олекса Рябуха

Коментарі - 3

+
+10
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
16 березня 2018, 5:18
#
1996 год курс 1,72 к 1… Бла-бла-бла, бла-бла-бла,… бла-бла-бла… 2018год курс 27 к 1. Девальвация в 15 раз. Вывод: казнить нельзя помиловать.
+
+7
AleksandrBank
AleksandrBank
16 березня 2018, 17:48
#
Начинай с Президентов и всего Кабмина, в т.ч. Депутаты. Главы НБУ — «пешки» в курсе валюты страны
+
0
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
17 березня 2018, 8:21
#
И их в том числе. Это всё одна шайка.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися