Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 березня 2018, 10:57

Валютний ринок: обвал долара посилиться

Перший робочий день після затяжних вихідних не дасть нудьгувати дилерам банків на валютному ринку.

Перший робочий день після затяжних вихідних не дасть нудьгувати дилерам банків на валютному ринку.
Валютний ринок: обвал долара посилиться/Фото: censor.net.ua

Перевищення валютної пропозиції над попитом буде знову сьогодні тиснути на курс, що може знову обвалити долар істотно нижче психологічного рівня в 26 гривень.

Причин декілька, але ось головні:

1) Розміщення Міністерством фінансів ОВДП у вівторок змусить нерезидентів активно продавати валюту в період з понеділка по середу для забезпечення гривнею потенційних обсягів покупок цінних паперів держави;

2) Після чотирьох днів свят, з яких 8 і 9 березня були робочими днями в ЄС і США, сьогодні буде зарахована валютна виручка нашим експортерам за цей період. Це призведе до стрибка обсягів обов'язкових продажів на завтрашніх торгах і в поєднанні з активністю нерезидентів перед аукціоном Мінфіну призведе до істотного перевищення пропозиції над попитом, що буде обвалювати котирування. Це розуміють і покупці валюти, і продавці — тому перші будуть активно грати «на пониження», другі — поспішатимуть з укладенням угод, що зробить їх поступливими по курсу. Час працює на гривню -і це психологічно формує настрій міжбанку на здешевлення валюти;

3) Масова здача населенням валюти перед 8 березня на фоні низького попиту зробила свою справу — готівковий ринок також налаштований грати «на пониження»;

4) Низька ліквідність в банківській системі -на ранок понеділка коррахунки банків впали до 39,2 млрд гривень, що не дає можливості спекулянтам намагатися розгорнути тренд на ринку і знову змушує їх працювати тільки в форматах «в дві сторони» та «на пониження». І неважливо, що частину коштів банки розмістили перед святами в короткострокові депозитні сертифікати НБУ і сьогодні ці ресурси повернутися в систему — тренд на падіння валюти сформований, а ринок зазвичай інертний.

«Мінфін» чекає 12 березня обсяг операцій на валютному ринку в межах до 420 млн доларів при укладенні до 560 угод з продовженням падіння котирувань на міжбанку в межах коридору 25,80-25,95 гривень. Нацбанк знову буде викуповувати  надлишок долара на міжбанку.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 25,80-26,15 і продаж 26,20-26,45 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,15-26,22 гривень та продаж 25,98-26,38 гривень.

Про тенденції на торгах за 7 березня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом і міжбанківським курсом настрої респондентів продовжують поліпшуватися щодо перспектив гривні на найближчий час і ми, виходячи з ситуації на ринку - знижуємо основний поріг опитування до 26 гривень з понеділка. За старою шкалою (опитування проводилося перед вихідними) думки були наступними:

61% респондентів вважали, що курс Нацбанку буде нижче 26,50 гривень, 39% не виключали його повернення до рівня понад 26,51 гривень.

67% респондентів були впевнені, що ринковий курс міжбанку буде нижче 26,50 гривень. Але третина ще припускала його швидке повернення до рівня вище 26,51 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 15

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
12 березня 2018, 11:03
#
Все будут выжидать и ждать падения курса, НБУ помогает доллару выкупая его. Чего стоят 3 дня на прошлой неделе
Сегодня и завтра будут скорее все пики падения
+
0
Nekrasov
Nekrasov
12 березня 2018, 11:34
#
Если НБУ уже провел с утра аукцион и думаю, еще после обеда захочет выйти через запрос — проседание будет, но обвалиться до цели в 25,50 не дадут. Все Нацбанк на себя возьмет, хотя предложение реально раза в 3-4 выше спроса…
+
+35
nolegkiev
nolegkiev
12 березня 2018, 11:53
#
А какой курс будет в августе-сентябре, после бегства нерезидентов? и особо интересно январь 2019 без мвф?
+
+15
neverice
neverice
12 березня 2018, 12:29
#
Это напоминает — «ну следующей зимой вы точно замерзнете». Август-сентябрь традиционно только начало роста — приток валюты еще хороший, затрат не так и много. С сентября начнет расти и к зиме достигнет пика около 30-31. Чуть потрясет в феврале и с марта 2019 опять начнет падать :) В общем-то как и в этом году, и в прошлом.
+
0
Oleksandr Sb
Oleksandr Sb
12 березня 2018, 13:33
#
Дай-то бог…
+
0
nolegkiev
nolegkiev
12 березня 2018, 17:08
#
Да не будет никаких чуток потрясет. в облигации вложено 500 млн, сроком на 3-6 месяцев. никто годичные облигации не покупал, спрос нулевой. в августе-сентябре все нерезиденты получат свои 500 млн и 20% от сумы заработанных и выведут все из страны. у вас есть 500 млн на продажу, у вас есть чем на отопительный сезон купить уголь-нефть-газ, у вас есть 7,4 млрд долларов по долгам в этом году заплатить??? смешно слушать сказки, что будет как в прошлом году. в прошлом году долги были в 3 (три) раза меньше!!!
+
+26
neverice
neverice
13 березня 2018, 11:03
#
«У вас есть чем на отопительный сезон...». Что значит у «вас»? Таки прав был, что вы из соседней, агрессивной недоимперии? Не дождетесь. 500 млн в облигациях — это ни о чем. НБУ по 50-80 млн в день выкупает
+
+12
SergS7
SergS7
12 березня 2018, 12:52
#
А що такого станеться в серпні-вересні? Більшість облігацій — з терміном більше пів року
+
+12
vit555z
vit555z
12 березня 2018, 12:15
#
Думаю, что перечисленные факторы — это ситуативные. А главный фактор — это предвыборный год. Потому все понимают, что никакого обвала гривны в этот год не будет. Любой ценой курс будет стабильный. Даже может быть влада, имеющая мизер рейтинга, посчитает полезным и реанимирующим для себя разыграть показушный спектакль, что «ось бачите — гривна то зміцнюється!» И кое кто поведется, мол, «не все так погано, а буде ще краще!, сам ПП пообіцяв!»
Инструменты для этого спектакля имеются. Вот еще «карманного» голову НБУ поставят — и всё реализуют.
+
+26
neverice
neverice
12 березня 2018, 12:26
#
Все факторы сейчас не сколько ситуативные, сколько рыночные. НБУ наоборот удерживает гривну от слишком сильного дорожания, постоянно выкупая излишки с рынка и пополняя ЗВР. Пока основным инструментом, которым пользуется НБУ — это учетная ставка, в итоге все ринулись в ОВГЗ. И это тоже неплохо. Тоесть на лицо очень взвешенная и грамотная политика НБУ, позволяющая удерживать подходящий курс, паралельно пополняя ЗВР. И это в один из самых сложных периодов — конец февраля-март, когда экспорта крайне мало.
+
+13
Realist Ukr
Realist Ukr
12 березня 2018, 14:20
#
Поясніть будь-ласка мені чому НБУ не дає гривні стрімко зміцнитися? Невже це не зупинило б інфляцію? Падіння долара знизить вартість палива, а це знизить вартість товарів…
+
+11
AleksandrBank
AleksandrBank
12 березня 2018, 14:55
#
Потому что денег никто не даст, а платить надо
Петя не будет реформы и суд независимый делать, а сделает свой
Потому и стригут.
Плюс сейчас заход денег и хотят многие по высокому курсу продать, вот и интересы бизнеса и власти
+
0
SergS7
SergS7
12 березня 2018, 15:47
#
Падіння долара зменшить надходження бюджету і збільшить дефіцит
+
0
neverice
neverice
12 березня 2018, 15:53
#
Любые сильные колебания курса как вверх, так и вниз пагубно влияют на экономику, так как делают ее менее прогнозируемой. Дешевый долар выгоден импортерам, дорогой — экспортерам. Но при этом любой из них закладывает некоторый курс в планы и на основе этого курса и его колебаний планирует итоговую стоимость. Стоимость меняется с определенной задержкой. И чем больше колебания курса, тем больше рисков заложат и те и другие. В итоге, стоимость товаров только вырастет. Может быть ситуативное падение лишь для товаров с очень быстым оборотом.
+
0
Realist Ukr
Realist Ukr
12 березня 2018, 16:50
#
Добре, щодо коливань зрозумів. Але чому тоді коли долар укріплявся НБУ виходив з продажем на 3-6 день. А коли долар знецінюється реакція миттєва. Знову ж таки, якщо потрібна валюта на закриття кредитів ( як це було в лютому) то чому не опустити долар до 24 грн ( умовно) і закупитися потрібною сумою. Для чого скуповувати дорогий долар і не давати укріпитися гривні?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися