Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 березня 2018, 12:34

Навіщо і як НБУ і ФРС підвищують ставки

Нинішня політика українського центробанку і американської ФРС, на перший погляд, схожі. І той і інша зараз ведуть політику підвищення ставок. Ось тільки роблять вони це кожен по своєму.

У чому відмінності в політиці двох регуляторів, в своєму блозі на НВ написав викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан. «Мінфін» публікує скорочений текст статті.

У них інфляція і у нас інфляція

Навіщо підвищує ставку ФРС? Тому що американська економіка зростає, зайнятість населення близька до максимальної, зарплати збільшуються, в результаті, на горизонті маячить інфляція. Десь на рівні 2.1%.

Навіщо підвищує НБУ? Цілі такі ж, як і у американців – боротьба з інфляцією. Тільки у них інфляція на тлі економічного зростання, а у нас – на тлі передвиборного підвищення зарплат і пенсій, повільного зростання економіки і відсутності розуміння у відносинах з МВФ.

Читайте також: Коли чекати на нову рецесію

Сьогодні офіційний прогноз інфляції від НБУ, на кінець 2018 року, становить 8.9%. При цьому, на кінець січня інфляція досягла 14.1%, в річному вимірі. Це багато! Чому ж прогноз такий оптимістичний? Напевно, не хочуть засмучувати нас перед виборами. А може, самі себе умовляють, що все розсмокчеться.

Вони чхають, а у нас пневмонія

Судячи з риторики ФРС і прогнозів аналітиків, до кінця року ставка у США повинна досягти 2.0% — 2.25%. В принципі, ніякої катастрофи немає, абсолютно прийнятний рівень, до речі, нижче історичного середнього. Просто останні роки практично нульових ставок і дешевого капіталу привчили інвесторів жити в млості, ось вони й переймаються.

Чого до кінця року планує досягти НБУ, ніхто вголос не говорить. Думаєте, що це змова мовчання або велика державна таємниця? Та ні, швидше за все, просто ніхто достовірно не знає, які блискучі ідеї можуть виникнути в головах наших державних діячів, що вже активно вступили в передвиборний процес. Хто ж може передбачити, скільки ще передвиборних подарунків буде роздано щедрою державною рукою? І НБУ в цьому сенсі не позаздриш. Важко стримувати інфляцію, коли на сусідній вулиці роблять все можливе, щоб надати їй прискорення.

Чому ми засмучуємося?

  • Уповільнення економіки. На відміну від американців, ринку цінних паперів у нас практично немає, і знецінення інвестиційних портфелів нам не загрожує, через їх відсутність. Але ніяка економіка ще не навчилася жити і розвиватися без кредитів, а підвищення ставки, та ще й таке стрімке, зробить їх значно дорожчими. У свою чергу, це ще більше сповільнить і без того ледве живу економіку.

Читайте також: Як Україна буде розраховуватися з кредиторами

  • Додаткове навантаження на бюджет. Кредити стануть дорожчими не тільки для населення. Теоретично, прибутковість ОВДП теж має зрости і державному бюджету стане все важче справлятися з обслуговуванням боргу.
  • Загроза стабільності гривні. Є така концепція в економіці, називається «паритет процентних ставок». Відповідно до цієї концепції, якщо в одній країні ставка вища, ніж в інший, то сили попиту і пропозиції призведуть до того, що валюта країни з більш високою ставкою девальвує щодо валюти країни з більш низькою. І, якщо слідувати цьому закону, то, теоретично, до кінця року курс повинен бути близько 30-31 гривень за долар.

Тож, поки одні «таргетують», другі реформують, а треті крадуть, інші, яких малозабезпечена більшість, просто диву даються так руками розводять. Хто з відчаю, а хто й замахуючись.

Коментарі - 16

+
0
mary27
mary27
6 березня 2018, 17:36
#
''Но никакая экономика ещё не научилась жить и развиваться без кредитов, а повышение ставки, да ещё и такое стремительное, сделает их значительно дороже. В свою очередь, это ещё больше замедлит и без того еле дышащую экономику'' — этот ''профессор'' настолько наивен, что думает, что % по кредитам зависит от учетной ставки НБУ?)
https://minfin.com.ua/blogs/vshapran/114677/
+
0
Delfin Enigma
Delfin Enigma
6 березня 2018, 21:44
#
Какая разница на чём будут зарабатывать на ОВГЗ или на Депозитных сертификатах, лучше спросите сколько барахольщиков китайских у вас непосредственно в районе толкают всякий хлам нет бы строить логистику на экспорт или работать хотя бы на производство, на продуктивность.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
7 березня 2018, 12:20
#
Купи-продай — наиболее быстрый способ заработать не вкладывая
огромные материальные ресурсы в производственные мощности.
+
0
Kharkivcity
Kharkivcity
8 березня 2018, 15:33
#
Вот же барыги…
+
+20
Ukrmercy
Ukrmercy
10 березня 2018, 18:07
#
Барыга- тот кто перепродаёт краденное, так что не надо тут. В стране где меняется илита как каклейдоскоп, и которая по решению карманного суда может отобрать любой бизнес- не имеет смысла развивать дорогостоящее производство. Из примеров напарника по одному делу: лего-кирпич делали, приехали ребятки в балаклавах и с каким-то решением что всё теперь принадлежит им. В итоге, ночью подогнали урал, загрузили оборудование и уехали, оставив в носом новых «владельцев» пустого здания из шлакоблока. Через пол года поубивали тех ребяток- но то уже другая история- не тем дорогу перешли. Вывод очевиден, я думаю: нету механизма защиты производства и бизнеса, а раз так- кто же будет вкладываться в такое стрёмное дело?
+
0
Влад Тугаринов
Влад Тугаринов
11 березня 2018, 8:17
#
Свободная продажа оружия вот и выход.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
11 березня 2018, 11:54
#
Хехе) Пока люди привыкнут что надо себя вести как в Тенесси, то 1/3 отстрелят как раз, тем не менее- ничего плохого в этом тоже не вижу.
+
+15
nykand
nykand
11 березня 2018, 10:37
#
Барыга-это спекулянт или бизнесмен, а на счёт продажи краденного-уголовный кодекс(по теории), вы с терминами определитесь
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
11 березня 2018, 11:53
#
Не пользуйтесь словами, если вам не доступен их смысл. В некоторых местах можно лица не досчитаться за такое.
+
0
Kharkivcity
Kharkivcity
12 березня 2018, 11:30
#
Это был сарказм#.
+
0
Delfin Enigma
Delfin Enigma
14 березня 2018, 6:43
#
Ukrmercy не знаю на счет отжать но вот украсть и вынести с завода оборудование на миллионы это наши точно могут
+
+15
Ukrmercy
Ukrmercy
14 березня 2018, 11:40
#
Я вам больше скажу- я и в практике с этим встерчался, только не в 90ых, а в 2015 =)
+
0
Влад Тугаринов
Влад Тугаринов
11 березня 2018, 8:20
#
Я производитель и экспортёр, мелкий, но перспективы пока есть, но гривна ниже 25 сильная проблема для экспорта. Вижу реальный курс как 28,5. И к рублю мы все еще подвязаны хоть и во многом косвенно.
+
0
nykand
nykand
11 березня 2018, 10:44
#
Реальный может быть и больше, здесь вопрос, на мой взгляд, в том чтоб выдурить больше валюты у ушастых, насколько позволит рынок-по более низкому курсу ну а осенью… понятно и так…
+
0
Delfin Enigma
Delfin Enigma
14 березня 2018, 6:49
#
А вы увеличте обьем и тогда курсавая разница покроется прибылью, без крупных машиностроительных фабрик мы останимся в 90ых
+
0
nykand
nykand
11 березня 2018, 10:46
#
Экспорт им никчему… они живут одним днём, а вместе с тем хотят ещё лет 4-5 побыть, но я думаю, что это не реальней фантастики
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися