Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 лютого 2018, 20:25

Трудова міграція з України залишатиметься високою ще 2-3 роки — НБУ

Трудова міграція з України залишатиметься високою ще 2-3 роки, але в середньостроковій перспективі почне знижуватися.

Трудова міграція з України залишатиметься високою ще 2-3 роки, але в середньостроковій перспективі почне знижуватися.
Фото: ubr.ua

Про це розповів Сергій Ніколайчук, директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу Національного банку України, польському інформаційному агентству PAP Biznes.

«Високий рівень еміграції, в тому числі в значній мірі до Польщі, є для нас серйозною причиною для занепокоєння. Оцінки кількості українців, які працюють за межами нашої країни, варіюються від 1,3 до 2,3 мільйона осіб, з яких близько 40 відсотків працюють в Польщі. Звичайно, не всі виїхали назавжди. Дехто працює протягом певного часу, а потім повертається додому», — сказав Ніколайчук.

У листопаді 2017 року Яцек Котловський, заступник директора департаменту економічного аналізу центрального банку Польщі (NBP), сказав, що відповідно до оцінок NBP у найближчі роки чисельність мігрантів з України до Польщі становитиме близько 200-300 тис. осіб на рік.

«Дійсно, ми бачимо, що кількість людей, готових їхати на роботу за кордон, збільшується, і така оцінка є обґрунтованою та відповідає нашим очікуванням. Ми відзначаємо істотну різницю між рівнем заробітної плати в Україні та Польщі. Оплата є приблизно вищою в 3 рази і цю різницю не можна так швидко вирівняти», — прокоментував Ніколайчук.

Він також зазначив, що у короткостроковій перспективі НБУ прогнозує, що еміграція продовжить зростати, але в середньостроковій перспективі очікується певна конвергенція рівнів заробітної плати та продуктивності, що допоможе трохи заспокоїти ситуацію.

«Крім того, ми очікуємо покращення якості життя в Україні. У наступні 2-3 роки збільшення чисельності може бути значним, але ми очікуємо скорочення кількості мігрантів у середньостроковій перспективі.

Представник НБУ зазначив, що протягом останніх п'яти років відбулися значні зміни в напрямках трудової міграції українців. У 2012 році понад 40 відсотків мігрантів працювали в Росії, а на Польщу припадало близько 15 відсотків. У 2017 році ситуація кардинально змінилася: у Польщі працювало майже 40 відсотків трудових мігрантів, а в Росії близько 25.

«Звичайно, змінам в напрямках трудової міграції українців сприяла низка факторів. Значно менше людей їдуть до Росії частково через більш жорсткі умови видачі віз і почасти через зростаюче небажання російських роботодавців з огляду на збройний конфлікт на сході. Польща, зі своєї сторони, послабила візові вимоги, і це, безумовно, призвело до збільшення масштабів міграції», — додав Ніколайчук.

Він також зазначив, що збройний конфлікт на сході країни безумовно вплинув на зростання міграції.

«Видно, що змінилася модель виїзду до країн ЄС. Так, три роки тому основними мігрантами були жителі західної частини України, тоді як зараз значну частину складають жителі східної частини країни», — додав він.

Ніколайчук зазначив, що еміграція породила прогалини на українському ринку праці.

«Тема мігрантів є для нас серйозною причиною для занепокоєння, адже в такому масштабі, який ми спостерігаємо наразі, це, безумовно, вплине на наш потенційний ВВП. Ми порахували, що за останні 2 роки міграція призвела до зменшення нашої робочої сили на 5-8%, хоч не на постійній основі, але все ж. Раніше ми оцінювали зменшення в 3-4%, тому перегляд оцінки є досить суттєвим», — сказав він.

Ніколайчук повідомив, що вплив на потенційний ВВП є досить високим, особливо з огляду на те, що виїжджають найбільш продуктивні громадяни. Значна кількість — близько 70% — це чоловіки. У віковому розрізі близько 35% це емігранти до 30 років, і це стало тенденцію. Ще кілька років тому чисельність молодих емігрантів була значно нижчою.

За словами представника НБУ, в найближчі роки очікується послаблення тиску через рівень оплати праці.

«Ми очікуємо подальше зниження рівня безробіття найближчим часом: заробітна плата в Україні зросла в номінальному виразі приблизно на 38%, а в реальному вимірі на 19%, що суттєво вплинуло на інфляцію. Остання прискорилася до близько 14%, а прямий вплив зростання заробітної плати на інфляцію оцінюється в 2-2.5 процентних пункти», — сказав Сергій Ніколайчук.

Коментарі - 16

+
+87
Anko
Anko
27 лютого 2018, 20:56
#
Меня всегда восхищали прогнозы органа, который ничем кроме учетной ставки не управляет (и то учетная ставка в нашей стране не работает правильно). Достаточно вспомнить прогнозы НБУ по инфляции на протяжении нескольких лет…
+
0
yarg
yarg
28 лютого 2018, 13:28
#
А кто должен делать по-вашему прогнозы?
+
0
Anko
Anko
28 лютого 2018, 14:29
#
Встречный вопрос — а какой смысл в прогнозах НБУ, если они все в молоко? Да, есть объективные факторы, которые «мешают» прогнозам, но если твое влияние на прогнозный фактор минимально, то может не нужно его и прогнозировать?
+
0
yarg
yarg
28 лютого 2018, 14:43
#
Прогнозы составляет множество организаций. Не часто они бывают удачными. Все уже смеялись с прогнозов Наймана или МВФ. Но это не значит что не нужно пытатся это делать.
На большинство экономических показателей влияет такое количество факторов, что нет и быть не может какого-то органа, который бы однозначно и единолично «рулил и влиял на все прогнозные факторы». Это сказка.
+
0
Anko
Anko
28 лютого 2018, 14:59
#
Может пусть НБУ выберет себе задачу по плечу, например курс прогнозирует (то чем он хоть как-то управляет), будет ему оправдание его существования.
+
0
yarg
yarg
28 лютого 2018, 15:26
#
Я думаю им виднее — заниматся им прогнозами или нет. Кто их прогнозам не верит — может читать прогнозы Наймана. Колхоз — дело добровольное.
+
0
Anko
Anko
28 лютого 2018, 15:59
#
Чиновник, получающий зарплаты их уровня, должен отвечать за базар, иначе мы странная страна. Какое отношение будет к США, если представители ФРС начнут так попадать в молоко в прогнозах?
п.с. давайте тормозить, пусть каждый останется при своем мнении.
+
0
yarg
yarg
28 лютого 2018, 16:39
#
Представители ФРС получают на 2 уровня больше и попадают в молоко с аналогичной частотой.
Почитайте например выступления руководителя ФРС в начале 2008 года. Какой кризис ??? 1000 лет беспримерного процветания!!!
+
0
Anko
Anko
28 лютого 2018, 20:09
#
О, вспомнили 2008 год! Браво, помню-помню, Стельмах со товарищами вовсю рассказывал, что согласно супер-показателя «индекс бигмака» курс грн/дол в Украине совсем скоро станет то ли гривна, то ли две.
+
0
yarg
yarg
1 березня 2018, 10:49
#
Совершенно верно меня поняли. Качество прогнозов везде одинаково.
+
+15
Юрий Makhlay
Юрий Makhlay
27 лютого 2018, 21:49
#
Едут.
А как же повышение минимальной зарплаты на 20 долларов?
+
+15
Kharkivcity
Kharkivcity
27 лютого 2018, 23:21
#
Польша — это больше «разведка». Как только люди адаптируются в Европространстве, они сразу попытаются уехать в более зажиточные страны.
+
0
zhouk1
zhouk1
27 лютого 2018, 23:56
#
*Разница в зарплатах: средняя з/п на Украине ~7 000 грн, средняя з/п в Польше ~4500 злотых = 36 000 грн. Разница больше чем в 5 раз
+
+60
Danconia
Danconia
28 лютого 2018, 0:58
#
— Трудовая миграция из Украины будет оставаться высокой еще 2-3 года
— А что изменится за 2-3 года в Украине?
— Ничего-с просто-с через 2-3 года я уеду в Испанию на свою виллу, курить бамбук и наслаждаться жизнью-с

Так в чем проблема? ну выехали украинские мужики заробитчанами в Польшу, на их место турки приехали, причем не рабочий класс, а предприниматели — продают то сё, подряды по ремонту дорог делают короче зарабатывают ребята.
Задача власти своих выгнать из страны чтоб не майданили лишний раз.
+
0
yarg
yarg
28 лютого 2018, 15:28
#
«Задача власти своих выгнать из страны чтоб не майданили лишний раз.»

Это вы не понимаете геополитики момента. Или просто подпиндосник.
Кровавая киевская хунта — она расстреливает и вешает свободолюбивый народ. Какое выгоняние? Что это за гнилой либерализм?
+
0
Maleficarum
Maleficarum
28 лютого 2018, 9:18
#
«на их место турки приехали, причем не рабочий класс, а предприниматели — продают то сё, подряды по ремонту дорог делают короче зарабатывают ребята.
Задача власти своих выгнать из страны чтоб не майданили лишний раз.» Непонятно -что лучше. Можно подумать что в самой Турции тишь да благодать. Эти если тут в Украине обоснуются- «майданить» не станут Сразу взрывать.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися