Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 лютого 2018, 15:16

Hyperloop натомість МВФ

Ринки, що розвиваються, практично оговталися від удару. Укрексімбанк розпочав роуд-шоу свого нового випуску єврооблігацій. Мінфін продовжує проводити успішні аукціони. Україна вирішила запустити Hyperloop.

У своєму блозі на НВ написав фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.
Фото: lviv1256.com

Підсумки тижня, що минає, у своєму блозі на НВ традиційно підвів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочений текст статті. 

На цьому тижні ринки, відновившись, вирішували, що ж їм робити далі. Поки що не вирішили. Основним подразником вийшли «хвилинки» з засідання ФРС, короткий зміст думок вершителів фінансових суддів, які знову звучали агресивно. І це повинно було налякати. У той же час, там видно, що вони не дуже переживали щодо зростання зарплат, а це вже радує спекулянтів. Загалом, так і не визначилися. Ранок п'ятниці індекс S&P500 відкриє на позначці в 2703 пунктів. Одночасно долар трохи відіграв позиції у євро, і тепер головна валютна пара в світі торгується біля позначки в 1,23.

Ключовим для Європи залишається результат німецької коаліціади. Там очікується рішення другої партії, СПД, соціал-демократів, які в своїй любові до демократії мають ухвалити входження в коаліцію голосуванням всіх своїх членів. Тому тут зберігається величезний потенціал для неприємностей, подібний Brexit і перемозі Трампа, адже адекватність німців давно вже в ціні всіх активів і якщо вона не підтвердиться, то це буде великим неприємним сюрпризом. 

Ринки, що розвиваються, практично оговталися від удару. Українські суверенні єврооблігації відіграли втрати. І вікно для виходу на зовнішні ринки починає відкриватися. На цьому тижні ним скористалася Білорусь, що вийшла з 12-річним випуском, розмістивши невеликий випуск на $600 млн із прибутковістю в 6,2%, порадувавши цим батьку, який може пишатися тим, що його ризик менший за український.

А український Укрексімбанк розпочав роуд-шоу (європейський формат, чомусь навіть не заїжджаючи за океан) свого нового випуску єврооблігацій, номінованого в гривні. У банку вирішили, що гріх не скористатися тягою іноземців до гривневого ризику (на останніх роках економічного циклу інвесторів завжди тягне на гостреньке) та небажанням цих самих іноземців зв'язуватися з бюрократією всередині України. Та й приклад Сітібанку, який переупаковує і продає іноземцям внутрішній борг з величезною премією, показовий. У підсумку, продаючи папери, прив'язані до гривні, банк може залучити довгий за українськими мірками ресурс дешевше, ніж облікова ставка НБУ. Тим більше в Укрексімбанку вже був досвід випуску таких облігацій, який успішно погашений в лютому 2014 року, інвестори тоді відбулися легким переляком, адже їм вдалося отримати свої гроші якраз напередодні девальвації.

Всередині України все більш-менш спокійно. Мінфін продовжує проводити успішні аукціони, але після різкого зміцнення гривні, яка тепер мешкає поблизу позначки в 27,0 за долар, інтерес нерезидентів впав. Що робить аукціони більш нудними і передбачуваними. Впливаючи і на динаміку валютного ринку. Подивимося, чи зможе збаламутити це болото розміщення п'ятирічної облігації, яка може залучити неляканих іноземців.

Підбадьорити нас могла і новина про те, що після того, як ми майже побудували метро на Троєщину і майже привели в країну лоукост Ryanair, незабаром Україна запустить Hyperloop. На цьому тижні люди, які судячи з усього ніколи не працювали лижними інструкторами, але бачили людей, які бачили Ілона Маска, зобов'язалися спільно з українською академією наук запустити покращений Hyperloop під Дніпропетровськом. Викликає побоювання лише одне: в українській академії наук працюють вже не дуже молоді люди і цілком ймовірно, що у них проблеми зі слухом, а значить, вони можуть або образитися, коли їх покличуть збирати Hyperloop, або не так зрозуміти.

А на наступному тижні парламент спробує знову проголосувати закон про «номінального утримувача», який може значно пожвавити попит на внутрішньому ринку. І крім стимулу розвитку вітчизняного внутрішнього ринку, який, звичайно ж, дуже важливий для депутатів, у них буде ще один. Альтернативний доступ до грошей, без МВФ. Принаймні, депутати можуть подумати, що якщо не буде МВФ, то попит на внутрішній український ризик все одно збережеться. Або що вони зможуть набрати грошей до того моменту, коли всі зрозуміють, що це альтернатива МВФ. Все що завгодно, аби тільки позбутися ненависної петлі на шиї. Цей МВФ набрид настільки, що міністри і депутати вже не знають, що й робити. В'яже по руках і ногах. І тільки у міністра або депутата з'явиться розумна ідея, наприклад, грошей більше надрукувати (а для цього треба НБУ приструнити) або бізнесу вітчизняному допомогти (і теж дати кредит подешевше останньому), знову проклятий МВФ не дає реалізувати. І давно б уже було всесвітнє щастя, навіть свою криптовалюту, як Венесуела вже випустили б, якби не цей клятий МВФ. І тут з депутатами не посперечаєшся. Не будь МВФ, у нас давно була б тут суцільна Венесуела.

Коментарі - 4

+
+19
Григорий П
Григорий П
23 лютого 2018, 16:30
#
Статья начинается уныло и скучно, хотел бросить читать, но два последних абзаца — посмеялся над горькой правдой от души, спасибо)
+
0
Юрий Makhlay
Юрий Makhlay
24 лютого 2018, 22:04
#
В конце недели стало понятна роль этой… лупы. Оказалось, что это всего лишь информационный шум маскирующий закупку обычной ж/д техники в Штатах.
Инвестиции… Откуда? Куда?
+
+30
yarg
yarg
25 лютого 2018, 16:18
#
Никакой связи между этими проектами нет. Ну и да, финансист молящийся на мвф и думающий что гиперлуп-это ругательство вызывает печаль
+
+28
Nick777
Nick777
26 лютого 2018, 11:14
#
А что в Днепре строить будут? Я так понял, что это современная детская железная дорога.) Метро бы обычное достроить. Последние три станции строят уже лет 30.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися