Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 лютого 2018, 12:21

Що зміниться в блокуванні податкових накладних

Механізм блокування податкових накладних та розрахунків коригування (в подальшому ПН/РК) спричинив колапс у роботі підприємств. Деякі з них втратили покупців, а деякі взагалі припинили свою діяльність. Тому було запроваджено «тестовий режим», який діє до березня поточного року, після чого будуть діяти відповідно нові критерії оцінки.

Міністерство фінансів розробило проект постанови щодо змін критеріїв по блокуванню податкових накладних та розрахунків коригування. Що нового в цьому документі, «Мінфіну» розповів Олег Добровольський, партнер Юридичного об'єднання ID Legal Group.

Проаналізувавши дані критерії можна зробити висновок, що суттєвих змін не передбачається. Зміниться лише процедура розгляду фіскальним органом.

Планується ввести в дію електронний реєстр зупинених накладних, щоб платник в онлайн режимі слідкував за статусом своєї накладної.

Найбільшою радістю для регіональних фіскалів, а це ДФС у містах та областях та ДФС України, стане створення відповідних комісій по розгляду заблокованих накладних. З якою метою? Мабуть, щоб «оперативно» розглядали.

Рішення комісії має бути зареєстровано впродовж семи робочих днів, в іншому випадку заблокована ПН/РК реєструється в автоматичному режимі. Тільки ми знаємо, що режим називається автоматичним, але проводити реєстрацію будуть фактично працівники ДФС, а вони на себе таку відповідальність брати не будуть. Тому знову задніми числами вноситимуть свої рішення до електронного реєстру.

В даному проекті також зазначено, що форму відмови у реєстрації накладної було доопрацьовано. Тепер буде зазначатись чітка вмотивована підстава для відмови та конкретний документ, що це спричинив.

Скаргу на рішення планується подавати лише в електронному вигляді, а було в паперовому з відповідною відміткою. Звісно, підприємству не потрібно їхати на пошту або до центрального органу ДФС. Проте електронний кабінет часто не працює, документи не завжди приєднуються і бувають у статусі «в дорозі», дія електронних ключів закінчується в непотрібний момент. Недоліком, також, є позбавлення платника права бути присутнім та надати додаткові пояснення на комісіях по розгляду документів, що призводить до подальшого оскарження дій фіскалів в судових органах. Сподіваємось, що ці питання найближчим часом будуть врегульовані.

Ще варто звернути увагу, що ДФС визначатиме позитивну податкову історію платника та буде її розміщувати кожного місяця у кабінеті платника.

Моніторингу не підпадають:

1) накладні виписані на неплатника ПДВ;

2) об’єм поставок, зареєстрований в ЄРПН в поточному місяці, менше 500 тис.грн. і директор займає аналогічну посаду не більш ніж у трьох платників ПДВ;

3) одночасно запроваджені показники мають значення D більше 3% і P (сума ПДВ) має бути меншою лише на 30% від найбільшої суми ПДВ в зареєстрованій податковій накладній за останні 12 місяців.

Спробую навести конкретний приклад.

Підприємство здійснює торгівлю на території України. Обсяг операцій в місяць складає 1 млн.грн., 5 працівників. В середньому торгова націнка складає 12%. В поточному періоді отримали передплату в розмірі 300 тис. грн.

Зазначений показник D складе менше 3%, і тому із впевненістю можна сказати, що податкова накладна буде заблокована.

Що ж робити підприємству в даній ситуації?

Звісно, необхідно надавати вичерпний перелік документів, здійснювати аналіз рівня сплати податків та отриманих передплат, переконуватись у позитивній податковій історії постачальника.

Сподіваємось, що внесені зміни приймаються з метою підтримки бізнесу, а не лише для створення додаткових проблем.

Коментарі - 2

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
20 лютого 2018, 12:53
#
«Наибольшей радостью для региональных фискалов, а это ДФС в городах и областях и ДФС Украины, станет создание соответствующих комиссий по рассмотрению заблокированных накладных. С какой целью? Видимо, чтобы «оперативно» рассматривали.» — создание еще одной «компании» куда будут платить откаты. Умно!
Схемы Азарова в силе!
+
0
20150224
20150224
22 лютого 2018, 18:45
#
Видимо ценник уже довели на места
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися