Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 лютого 2018, 16:26

«Дитяча» допомога у 2019 році: розмір виплат

Які види дитячих виплат передбачені в Україні? Як розрахувати суму допомоги по вагітності та пологах? Коли виплачується дородова допомога? Скільки платять в Україні за народження другої, третьої дитини?

Які види дитячих виплат передбачені в Україні?
Фото: vkurse.ua

«Мінфін» розібрався і дав відповіді на ці та інші важливі питання. В статті викорстані матеріали сайту Юридичний портал України

Українське законодавство дає право сім'ям, в яких виховуються та проживають неповнолітні діти, отримувати державну допомогу. Більшість соціальних допомог залежить від прожиткового мінімуму, який щороку встановлюється по-новому, виходячи з положень Закону України «Про Державний бюджет». У нашому випадку це Закон України «Про Державний бюджет на 2019 рік».

Відповідно до Закону, загальний показник прожиткового мінімуму на 2019 рік встановлено в таких розмірах: з 1 січня — 1853 грн, з 1 травня — 1936 грн, з 1 грудня — 2027 грн.

Також законом про держбюджет на 2019 рік встановлено стандарти прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення:

  • для дітей до 6 років: з 1 січня 2019 року — 1626 грн, з 1 липня — 1699 грн, з 1 грудня — 1779 грн;
  • • для дітей від 6 до 18 років: з 1 січня 2019 року — 2027 грн, з 1 липня — 2118 грн, з 1 грудня — 2218 грн;
  • • для працездатних осіб: з 1 січня 2019 року — 1921 грн, з 1 липня — 2007 грн, з 1 грудня — 2102 грн;
  • • для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2019 року — 1497 грн, з 1 липня — 1564 грн, з 1 грудня — 1638 грн.

Допомога по вагітності та пологах

Процедура призначення і виплати соціальної допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами проводиться відповідно до розділу 2 ЗУ «Про державну допомогу сім'ям з дітьми». Право на фінансову допомогу мають вагітні жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, а саме:

  • жінки, звільнені у зв'язку з ліквідацією підприємства (за умови звільнення з роботи не раніше ніж за 6 місяців до набуття права на одержання допомоги)
  • підприємці, які не платять страхові внески до Фонду соціального страхування
  • аспірантки, докторантки, клінічні ординатори, студентки ВУЗів та ПТУ
  • жінки-військовослужбовці (ВСУ, СБУ, Держприкордонслужба, поліція і т.д.)
  • безробітні, зареєстровані в центрі зайнятості
  • непрацюючі жінки (домогосподарки).

Дородові і післяпологові виплати призначаються породіллям, якщо звернення за ними надійшло не пізніше ніж через шість місяців з дня закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Виплати проводяться в повному розмірі одноразово, тобто за весь період відпустки, тривалість якої становить 126 або 140 календарних днів (в залежності від протікання пологів і кількості новонароджених). Жінкам, віднесеним до 1-4 категорії осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, допомога виплачується за 180 к.д.

Згідно законодавства допомога надається в розмірі 100% середньомісячного доходу жінки (зарплата, грошове забезпечення, стипендія, допомога по безробіттю і т.д.), а непрацюючим жінкам та жінкам, зареєстрованим як підприємець, — у розмірі 25% розміру прожиткового мінімуму для працездатного населення країни.

Розмір допомоги по вагітності та пологах у 2019 році складе:

  • за 126 к.д .: з 1 січня — 2107 грн., з 1 липня — 2107 грн., з 1 грудня — 2107 грн.
  • за 140 к.д .: з 1 січня — 2 241 грн., з 1 липня — 2341 грн., з 1 грудня — 2452 грн.
  • за 180 к.д .: з 1 січня — 2881 грн., з 1 липня — 3010 грн., з 1 грудня — 3153 грн.

Допомога при народженні дитини

У 2019 році в Україні може відбутися збільшення розміру допомоги при народженні дитини (у ВРУ знаходиться кілька законопроектів про підвищення суми виплати на першу, другу і третю дитину). На сьогоднішній день грошова підтримка від держави надається батькам, які звернулися в управління соціального захисту населення (УСЗН) в рамках встановленого законом терміну (1 рік з моменту народження дитини).

Загальний розмір декретних виплат становить 41 280 гривень. Однак отримати всю суму грошової допомоги при народженні у батьків відразу не вийде, оскільки дитячі виплачуються в два етапи. Перший — одноразова допомога (10 320 гривень) зараховується на банківський рахунок матері або батька через 1-2 місяці після оформлення допомоги. Другий етап — решта суми (30 960 гривень) виплачується рівними частинами (860 грн.) протягом трьох років.

У 2019 всі новонароджені діти отримають від держави додаткову допомогу до грошової виплати при народженні дитини — «пакет малюка» (Baby Box). До складу бебі-боксу входить набір базових речей, необхідних для догляду за новонародженим в перші тижні та місяці його життя:

  • товари для годування (дитяча пляшечка, пустушка, силіконова соска)
  • навчальна література для батьків (книги і брошури по догляду за дитиною)
  • косметика по догляду за малюком (присипка, масло, крем, фітозбори для купання)
  • гігієнічні засоби (дитячі серветки, пелюшки, підгузники, ватні диски і палички, ножиці, термометр)
  • текстильна продукція (ковдра, спеціальний дитячий матрац, комплект одягу: шапочка, повзунки, сорочечка, боді і т.п.)

Допомога одиноким матерям

Надання грошової допомоги на дітей матерів-одиначок регламентовано Постановою КМУ «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми».

Сума виплат у 2019 році збільшена не була і, як і раніше, становить різницю між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї з розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Максимальний розмір дитячої допомоги для матерів-одиначок у 2019 році дорівнює прожитковому мінімуму для дітей відповідних категорій в тому випадку, якщо в сім'ї взагалі немає ніякого доходу. Якщо дохід є, то потрібно з необхідної суми в таблиці нижче відняти середньомісячний сукупний дохід сім'ї з розрахунку на 1 людину.

Для дітей, які перебувають під опікою, піклуванням, а також сиріт або залишених батьками, встановлена ​​норма в розмірі 200% від прожиткового мінімуму, з якої віднімаються аліменти, стипендія та інші види держ. витрат.

Дітям, батьки яких не виплачують аліменти, встановлена ​​норма для тимчасової допомоги в 50% від прожиткового мінімуму.

Допомога на дітей-інвалідів

Право дітей-інвалідів на отримання грошової допомоги регламентовано Законом України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам».

Розмір фінансової допомоги встановлюється у відсотковому співвідношенні від прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян. Сума виплати на дитину-інваліда в Україні у 2019:

Існує окрема схема виплат для інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів, які перебувають на повному державному утриманні в будинках-інтернатах та інших подібних закладах. У таких випадках інваліди з дитинства отримують 25% від соціальної допомоги, діти-інваліди — 50%, а решта суми йде на рахунок закладу, яке їх утримує. Якщо дитина-інвалід є сиротою, то на його банківський рахунок виплачується 100% соцдопомоги.

Допомога з опіки та піклування

Відповідно до закону, діти, які внаслідок смерті батьків, позбавлення їх батьківських прав, хвороби батьків чи з інших причин залишилися без батьківського піклування та отримали статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, мають право на державну допомогу. Грошова допомога призначається і виплачується офіційним опікунам або піклувальникам дитини. Сума допомоги з опіки та піклування у 2019 році становить 2 прожиткових мінімуми:

  • для дітей до 6 років: з 01.01.19 — 3252 грн., з 01.07.19 — 3398 грн., з 01.12.19 — 3558 грн.
  • для дітей 6-18 років: з 01.01.19 — 4054 грн., з 01.07.19 — 4236 грн., з 01.12.19 — 4436 грн.

При отриманні на дитину пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги (крім соцдопомоги на дітей-інвалідів), розмір допомоги на дитину, над якою встановлено опіку чи піклування, визначається як різниця між двома прожитковими мінімумами та розміром призначених пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги.

Пенсія з втрати годувальника

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається на умовах, передбачених Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». При цьому розмір пенсії з втрати годувальника залежить від страхового стажу та заробітку померлого годувальника.

Якщо у померлого годувальника не було необхідного страхового стажу для призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника, його дітям може бути призначена державна соціальна допомога. Гроші виплачуються щомісяця до досягнення дитиною повноліття. Студентам допомогу з втрати годувальника надається до завершення навчання, але не довше ніж до досягнення 23 років.

Сума державної соціальної допомоги з втрати годувальника у 2019 році встановлюється виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: на одну дитину померлого годувальника — 100 відсотків, на двох — 120 відсотків, на трьох і більше дітей — 150 відсотків.

Таким чином, розмір державної соціальної допомоги на дітей померлого годувальника в першому півріччі 2019 року становитиме:

  • на одну дитину — 100% (1497 грн.)
  • на двох дітей — 120% (1796,40 грн.)
  • на трьох і більше дітей — 150% (2245 грн.).

У міру збільшення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність протягом року, буде збільшуватися і допомога.

Нагадаємо, що якщо дитина померлого годувальника — особа з інвалідністю з дитинства або дитина з інвалідністю — має право на отримання двох видів допомоги (соціальну допомогу дитині померлого годувальника відповідно до Закону «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» і соціальну допомогу згідно із Законом «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю»), то ці виплати призначаються одночасно.

Для призначення соціальної допомоги необхідно звернутися в управління соціального захисту населення за місцем проживання (реєстрації).

Коментарі - 6

+
+15
umbro8
umbro8
19 лютого 2018, 16:42
#
У 2018 році в Україні може відбутися збільшення розміру виплат допомоги при народженні малюка (докладніше читайте тут)

Немає посилання
+
0
IrynaP
IrynaP
19 лютого 2018, 16:52
#
http://www.lawportal.com.ua/groshova-dopomoga-pri-narodzhenni-ditini.html
+
+15
Kharkivcity
Kharkivcity
19 лютого 2018, 22:16
#
Опасная задумка в законопроекте — выдавать всю сумму…
+
0
irakez
irakez
25 лютого 2018, 12:36
#
Самая опасная задумка — это привязывать выплату к доходу и опять наказывать тех, кто честно декларирует все доходы и платит налоги, и опять транжирить эти уплаченные честными людьми налоги на хитрожопов, сидящих на минималке и получающих остальное в конверте.
+
0
Katekatehaaa
Katekatehaaa
1 липня 2018, 18:27
#
Подскажите пожалуйста, а на каком основании УПСЗН могут уменьшить сумму выплаты? Пособие одинокой матери. На Вашем сайте указывают одну информацию, а местные отделения выплаты перечисляет совершенно с другими суммами, и с каждым разом на 200грн, меньше чем положено.Как можно со сложившейся ситуацией разобраться?
+
0
Альона  Сотникова
Альона Сотникова
31 серпня 2018, 22:04
#
Почему я как мать одиночка получаю на 2 детей 877гр
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися