Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 лютого 2018, 15:57

Приват розкрив НБУ дані про клієнтські рахунки. Хто правий

Минулого тижня заступник голови Національного банку Катерина Рожкова розповіла про те, що під час перевірки державного ПриватБанку НБУ запросив і отримав інформацію щодо операцій понад 6 000 фізосіб — клієнтів Привату. На Інститутській запевняють — вимога законна.

Минулого тижня заступник голови Національного банку Катерина Рожкова розповіла про те, що під час перевірки державного ПриватБанку НБУ запросив і отримав інформацію щодо операцій понад 6 000 фізосіб — клієнтів Привату.
Фото: "Мінфін"

Чи справді це так, і які таємниці банківських клієнтів може дізнатися регулятор, «Мінфін» попросив розповісти керівника департаменту АФ «Грамацький і Партнери», адвоката Ігоря Реутова.

Такі дії НБУ в повній мірі відповідають нормам закону, які встановлюють повноваження регулятора в сфері банківського нагляду. 

Повноваження Нацбанку здійснювати нагляд у банківській сфері, а також контроль за діяльністю банків, передбачені положеннями ст. 55 закону «Про Національний банк України». Цим же законом (ст. 57) встановлено, що центробанк має право на безкоштовній основі отримувати від банків інформацію про їх діяльність та пояснення стосовно отриманої інформації і проведених операцій.

В рамках такої наглядової діяльності Нацбанк має доступ до інформації, яка є банківською таємницею. 

В розумінні ЗУ «Про банки і банківську діяльність» (ст. 60), банківською таємницею, крім іншого, є: 

  • відомості про банківські рахунки клієнтів, у тому числі кореспондентські рахунки банків у Національному банку України;
  • операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди;
  • фінансово-економічний стан клієнтів;
  • системи охорони банку та клієнтів;
  • інформація про організаційно-правову структуру юридичної особи — клієнта, її керівників, напрями діяльності;
  • відомості щодо комерційної діяльності клієнтів чи комерційної таємниці, про будь-який проект, винахід, зразок продукції та інша комерційна інформація;
  • інформація про фізичну особу, яка має намір укласти договір про споживчий кредит, отриманий при оцінці її кредитоспроможності;
  • інформація про банки чи клієнтів, що збирається в процесі проведення банківського нагляду.

У свою чергу, закон покладає на банки обов'язок зберігати банківську таємницю, в тому числі, обмежуючи коло осіб, що мають доступ до банківської таємниці. Але є цілий ряд випадків, коли банки зобов'язані розкривати банківську таємницю. До них, наприклад, відносяться розкриття банківської таємниці за рішенням суду, на письмовий запит — органам прокуратури, СБУ, Нацполіціі, НАБУ, АМК, ДержБюро розслідувань; податковим органам в частині наявності банківських рахунків; центральному органу в сфері протидії легалізації доходів, виконавчій службі і т.д.

У той же час, обмеження, пов'язані з доступом до банківської таємниці, не розповсюджуються на НБУ, якщо йдеться про здійснення банківського нагляду. Таким чином, можна зробити висновок, що Нацбанк має повне право запросити інформацію про операції клієнтів Приватбанку в рамках здійснення банківського нагляду, а банк зобов'язаний таку інформацію надати. 

Коментарі - 15

+
+27
AleksandrBank
AleksandrBank
12 лютого 2018, 16:44
#
Эх а на 1+1 так бурно возмущались в прошлый четверг
+
+6
yarg
yarg
12 лютого 2018, 19:23
#
Мы и не сомневались. Не первый же день… А вот истерическая реакция канала-это интересно.
+
+14
Ukrmercy
Ukrmercy
12 лютого 2018, 21:54
#
Потом спрашивают почему забугорные банки предпочтительнее.
+
0
yarg
yarg
12 лютого 2018, 23:11
#
Да. там телеканал и пискнуть не смеет если что. Да ему никто и не скажет…
+
0
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
13 лютого 2018, 12:15
#
«В Европейском Союзе отказались от банковской тайны, и теперь налоговым органам будет известно о любом открытом счете.»
+
0
yarg
yarg
13 лютого 2018, 12:31
#
Внутри стран им давно все известно.
Это вопрос относительно обмена информацией между странами. Откроете счет в Латвии и Латвийская налоговая автоматически сообщит вашей налоговой по месту жительства об этом факте.
+
+6
Qwerty1999
Qwerty1999
13 лютого 2018, 19:13
#
Для этого надо жить в Евросоюзе. :-)

На сегодня Латвия не сообщает в ГФС Украины информацию об открытых счетах резидентов Украины,
но это долго не продлиться…
+
0
yarg
yarg
13 лютого 2018, 19:21
#
Правильно. Потому что мы конвенцию ее подписали. Но это вопрос пары месяцев.
+
+6
Ukrmercy
Ukrmercy
13 лютого 2018, 19:33
#
Поэтому Мальдивы-Гибралтары. Я вот обзавелся рс и картой Вануату от банкеры =)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
13 лютого 2018, 20:33
#
Есть категория людей, которые с одной стороны хотят получать качественный сервис, качественные дороги, чистую воду, отличную медицину для себя и прекрасное образование для своих детей, безопасную жизнь и судебную защиту по нормальным законам и в то же самое время не желают платить за это, скрывая свои реальные доходы от налогообложения, занимаясь манипуляциями и откровенным надувательством.

Возможно с точки зрения своего личного кармана вы даже правы, но проживая в социуме игнорировать его правила и законы — это деструктивная позиция.
Если все бизнесмены, платящие налоги в Брно примут решение пойти по вашему пути и перестать платить налоги, оптимизируя свой бизнес через разные схемы уклонения — это добром не кончиться.
Единственная надежда, что таких как вы — в этом городишке единицы процентов…
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
13 лютого 2018, 21:07
#
Я отлично плачу налоги в Черногории, потому что я чувствую качество гос услуг. За наши же гос услуги, надо не платить, а в морду давать. Это не налоги и гос услуги, а банальное рекетирство: когда с тебя сдирают бабос и в ответ радуешься что нос целый.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
13 лютого 2018, 21:21
#
Ну да, платите — я вам почти поверил. :-)
кофе для своего бизнеса покупаете за крипту для уклонения от уплаты таможенных пошлин.
Бабло прокручиваете через карты банка Гибралтара и ещё через какие-то левые карты открытые на фиктивное физлицо по имени Лео — как тут не вспомнить об оптимизации этих самых налогов.
И ведь это только публичная информация с форума Минфина, а как там на самом деле обстоят дела с налогами — нет смысла верить всему написанному…
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
13 лютого 2018, 21:35
#
ПыСы: добросовестно платил налоги 36 лет
+
+6
Ukrmercy
Ukrmercy
13 лютого 2018, 21:41
#
«кофе для своего бизнеса покупаете за крипту для уклонения от уплаты таможенных пошлин»- как можно от пошлины уклониться при ввозме импорта?) то продавец уклоняется от итальянской налоговой, до его дел- мне нет дела. А в Черногории, за свой импорт VAT исправно плачу, как и подоходный. То что зарабатывается в Черногории- оплачивается там, что в Украине- оптимизируется, что до дел с криптой- в Черногории нет запрета или разрешения на неё, также не надо налог платить на доход с крипты. Что мне еще понравилось- мне парнишку выделили как консультанта по уплате налогов, вот он всё доходчиво и поясняет.
+
0
Анна Veritasana
Анна Veritasana
14 лютого 2018, 10:33
#
Да тайны нет… когда весь Подол знает
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися